quancia 31.08.06, 15:04 poszukuję dobrego, a przedewszystkim sprawdzonego przepisu na kruche ciasto. Bardzo proszę uwzględnić temperaturę pieczenia i czas dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Przejdź się na GAlerię Potraw. Tam masz 31.08.06, 15:14 wszystko na ten temat łącznie z wykorzystaniem, zdjęciami i możliwością zadawania pytań "u źródła". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agalove Re: Kruche ciasto IP: 82.160.70.* 31.08.06, 15:17 proszę Cię bardzo: robisz kogel-mogel z 5 zółtek i 3/4 szklanki cukru-pudru, wlewasz do miski z przygotowanymi produktami: poł kilo mąki pszennej, cukier waniliowy, łyzeczka proszku do pieczenia, kostka masła, zagniatasz wszystko razem. Ciasto jest kruchutkie, rozpływające się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania z proszkiem to już nie kruche ale półkruche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 15:20 a przepisy na pęczki są w wyszukiwarce tu albo w galerii potraw Odpowiedz Link Zgłoś
quancia Re: Kruche ciasto 31.08.06, 15:35 do agalove jak długo piec i w jakie temperaturze dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Kruche ciasto IP: *.gdynia.mm.pl 31.08.06, 18:56 sprawdzony przepis: 0.5 kg mąki szklanka cukru pudru 2 żółtka kostka palmy 2 łyżeczki cukru pudru Wszystki składniki najpierw posiekać nożem na stolnicy (blacie)a potem zagnieść. Do lodówki na ok 30 min ( może leżeć nawet kilka dni) Piec w wysmarowanej blasze w temp ok 200 stopni ok 20 min (zależy co zrobisz bo ciastka pieczesz krócej a jak dasz jakieś nadzienie to oczywiście trzeba wydłużyć) Ja tam pieke "na oko" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Kruche ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 20:49 Większośc kruchych i półkruchych ciast robi sie podobnie. Mąka + tłuszcz+ cukier+ aromat + żółtka, a w wersji półkruchej to samo, tylko z dodatkiem proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany, mogą byc też całe jajka. Podstawą jest siekanie tłuszczu z mąką nożem, żeby tłuszcz sie nie roztopił. Chyba każda gospodyni ma swoje najbardziej wypróbowane proporcje i nie chcę tu podawac moich. Raczej chodzi mi o sposób wykonania. Ja go trochę uprościłam. Nie przepadam za siekaniem tłuszczu, więc robię to tak. Margarynę lub masło (można dodac trochę smalcu) schładzam w zamrażarce, żeby było dobrze twarde. Produkty sypkie mieszam w dużej misce (najczęściej robię ciasto z kilograma mąki). Żółtka + całe jajka mieszam w garnuszku ze śmietaną. Schłodzoną margarynę ucieram na tarełku o grubych otworach tak, żeby wiórki spadały do mąki. Co jakiś czas przesypuję utarte wiórki mąką, żeby się nie posklejały, a potem mieszam całośc ręką. Można lekko rozetrzec, tak, zeby rozpadły się na małe kawałeczki. Wszystko to robię w misce. Na środku robię małe wgłębienie i wlewam masę jajeczno - śmietanową. Mieszam widelcem zagarniając do środka coraz wiecej mąki i tłuszczu. Masa najpierw jest dośc rzadka (ale w miarę jednorodna), potem coraz gęściejsza. Na końcu kilkoma ruchami mieszam całośc i szybko zagniatam, a właściwie zlepiam ciasto. Przed pieczeniem schładzam, ale niekoniecznie. To zależy od cierpliwości domowników. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonka16 Re: Kruche ciasto 31.08.06, 21:05 Do Ewy.Fajnie to robisz ,dzieki za pomysł.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Kruche ciasto IP: *.gdynia.mm.pl 01.09.06, 14:40 gapa jestem zapomniałam o 2 płaskich łyżeczkach proszku do pieczenia, ale w sumie są opcnjonalne np jak pieke babeczki to nie daje bo ciasto nie rośnie i są ładne cieniutkie ;-) a propos właśnie zagniotłam ciacho jutro obiore gruszki poddusze z cukrem i cukrem waniliowym, skórka z cytryny i ew cynamonem i bedzie do kawki na popołudnie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Kruche ciasto 01.09.06, 16:20 Gość portalu: ala napisał(a): > gapa jestem zapomniałam o 2 płaskich łyżeczkach proszku do pieczenia, Wcale nie zapomniałaś, tylko pomyliłaś proszek z cukrem pudrem. Można się domyślić, że o proszek tu idzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
quancia Re: Kruche ciasto 01.09.06, 13:13 Do Ewy Bardzo bym jednak prosiła o te proporcje, bo przepis zdaje się być fajny Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Kruche ciasto 01.09.06, 13:50 Najlepiej dac cukier puder, żółtka ugotowane na twardo, a nie surowe, gdy ciasto sie slabo lepi - mozna dodac odrobine LODOWATEJ wody, w ogole wszystkie skladniki powinny byc zimne, ciasto nie wymęczone, wygniecione, tylko bardzo szybko zagniecione, lepiej nawet mniej dokladnie, musi pobyc troche w lodowce lub zamrażalniku, zeby 'skruszało', piecze sie niezyt dlugo w wysokiej temp 200 stopni, wklada do nagrzanego piekarnika. klasyczny placek z owocami (nie gruby) pieke góra 30 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Kruche ciasto IP: 83.238.166.* 01.09.06, 14:56 Wszystkie składniki w miarę schłodzone, schłodzone w lodówce - masło i jajka. Wszystkie składniki do malaksera. Naciskam guzik. Wysypuję przemielone do miski. Szybko w dwóch trzech ruchach zbijam w kulkę i... gotowe:) A potem? A potem "jak ty robisz to ciasto?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Kruche ciasto IP: *.dsl.club-internet.fr 01.09.06, 21:15 podstawa kruchego ciasta jest duza ilosc tluszczu, schlodzenie w lodowce (zeby dalo sie rozwalkowac) i wysoka temperatura piekarnika. siekanie to "wyrafinowanie" i masochizm. przetestowalam wszystkie przepisy z "Kuchni polskiej" , czyli sporo sie w zyciu nasiekalam. Ciasto wychodzi srednie, tylko bable na rekach sa imponujace. Sympatycznych przepisow na kruche ciasto jest bardzo duzo, bo inaczej robi sie ciasto na tarty (inne jest do tarty z gruszkami, inne do truskawkowej itp.), a jeszcze inaczej na kruche ciastka. Wszystkie rodzaje kruchego ciasta pieka sie bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
quancia Re: Kruche ciasto 05.09.06, 14:34 Serdecznie dziękuję za pomysły. Jeżeli komuś przyjdzie do głowy jeszcze jakiś sprawdzony przepis na kruche ciasto to bardzo proszę. Ważne aby uwzględniać czas piczenia i temperaturę - no i najchętniej dokładne składniki Jeszcze raz dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wanda Re: Kruche ciasto IP: 212.244.29.* 05.09.06, 16:53 ale robicie na margarynie czy na maśle - ja zawsze używam masła ale moze "przeplacam"i nie ma to znaczenia? mialam zawsze problem - czasami wychodzila taka mączna klucha, nawet jezelei to byl przepis z mojej ukochanej neli rubinstein. wczoraj zrobilam wg. jamie oliwiera - super, ostanio zrobilam tez wg pascla i tez ok. Sa na ich stronach www, Odpowiedz Link Zgłoś