Dodaj do ulubionych

Krupczatka vs. maka na makaron

08.05.09, 13:34
Poczytalam stare watki na FK dot. krupczatki. Jak sie okazuje jest
to produkt niedostepny w UK, przynajmniej dla mnie - do
sredniodobrze zaopatrzonego polskiego sklepu mam daleko.

Doczytalam tez w necie, ze krupczatka ma podobne wlasciwosci do maki
do wyrobu makaronu. Czy to prawda? Czy w przepisach (na wytrawne
dania), gdzie wystepuje krupczatka zasadnym byloby zamienic ja
na 'pasta flour'?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Krupczatka vs. maka na makaron 08.05.09, 14:32
      Na wloskim forum pytal ktos o make "finest canadian krupczatka":) Byla chyba w
      sprzedazy w Szwajcarii, w UK nie wiem.
      Zamienic raczej nie mozna, ale "pasta flour" to troche malo. Wlosi robia makaron
      z wielu mak i z wielu mieszanek mak. Moze sie wypowie ktos s frakcji UK. Jesli
      jest to maka z pszenicy durum, to jest to zupelnie co innego niz krupczatka.
      Krupczatka ma numer 500 i robi sie ja z pszenicy zwyklej. Moge sie jednak mylic.
      Mam natomiast podejrzenie, ze jest taka maka we Wloszech: nazywa sie farina
      granito. Jest z pszenicy zwyklej, ale mielona jak semolina.
      www.tibiona.it/shop/tibiona-product_info-n-Granito_di_Grano_Tenero_1Kg-cP-83_159-pId-336.html
      Z opisu wyglada na krupczatke. Nadaje sie do podsypywania / np. przy pieczeniu
      chleba / i na makaron trofie. Nie wiem dlaczego tylko trofie. A mielenie jest
      bardzo charakterystyczne.
    • pani.serwusowa Re: Krupczatka vs. maka na makaron 08.05.09, 16:40
      Dzieki, dziewczyny. W Polsce nie uzywalam krupczatki w ogole, a w UK
      jej nie ma. Teraz naszlo mnie na robienie knedla i Rafal mi polecil
      krupczatke lub jej odpowiednik, jako najlepszy gatunek maki. I
      zglupialam.

      Rozyczko, mam nadzieje, ze w Tesco znajde. Dzieki za info.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka