Gość: potwora IP: *.rbw.stud.uni-goettingen.de 23.03.06, 23:36 czy ktos bedzie tak dobry i podpowie mi, jak szukac odpowiednika maki krupczatki w niemczech? nie mam pojecia czym ja zastapic. wiem ze to typ 500, ale po czym poznac ze to TA wlasciwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: krupczatkowy problem 24.03.06, 10:00 Krupczatka to chyba produkt typowo polski. Inna sprawa, ze ostatnio na wloskim forum ktos z Wlk. Brytanii pytal wlasnie o taka make: "finest canadian krupczatka". To dopiero zagadka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: krupczatkowy problem IP: 83.238.166.* 24.03.06, 10:16 Mąkę krupczatkę łatwo rozpoznać. Bierze się w palce, pociera i jeśli jest wrażenie, że mamy coś jakby drobniutkie kuleczki, czy piasek, to to jest krupczatka. Jak się weźmie inną mąkę, choćby tzw. tortową, to w palcach jest jakby puder, bez możliwości wyczucia drobinek. To metoda mojej babci:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: krupczatkowy problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 10:17 krupczatka jest lekko "kaszkowata", a nie pył jak inne 500. Musisz "pomacać":) Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: krupczatkowy problem 24.03.06, 11:52 krupczatka to typ 500, te bardziej miałkie to typ 550 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: krupczatkowy problem 24.03.06, 12:06 Jak w takim razie wytlumaczysz tortowa nr 450? Sam numer nie wystarcza, aby maka byla tortowa. Byc moze kazda krupczatka ma numer 500, ale nie kazda 500- etka jest krupczatka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: krupczatkowy problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 12:15 numer oznacza stopień oczyszczenia, a nie grubość przemiału, chociaż zwykle to idzie w parze. 450 "tortowa" (np. na biszkopt),550 "luksusowa" (np.na drożdżowe).500- krupczatka(gruba),poznańska, wrocławska(drobne) Mąka 2000(razowa)też moze być "gruba", albo zmielona prawie na pył. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: krupczatkowy problem 24.03.06, 12:27 Wlasnie: zwykle, ale nie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: krupczatkowy problem 24.03.06, 10:27 Problem w tym, ze takiej maki za granica chyba nie ma. Jesli ktos wypatrzy, prosimy o namiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzrr21 Re: krupczatkowy problem IP: 195.205.24.* 24.03.06, 11:02 u naszych południowych sąsiadów jest "Krupica" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assa Re: krupczatkowy problem IP: *.demon.co.uk 24.03.06, 13:08 mieszkam w anglii i tez mam ten sam problem z krupczatka.ktos mi kiedys powiedzial ze w ostatecznosci moge zastapic ja kasza manna! czy to prawda???? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: krupczatkowy problem 24.03.06, 13:17 Maka, o ktorej pisalam wyzej, byla kupiona na targu w Bradford "finest canadian krupczatka". Rozejrzyj sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana do czego krupczatka? IP: 83.238.166.* 24.03.06, 13:31 Ja używam jej zwykle do ciasta kruchego, bo ponoć jest dzięki niej bardziej kruche. Ale ostatnio nie miałam krupczatki i zrobiłam tartę ze zwykłej mąki.Też było dobrze, więc trochę mnie to zastanowiło. Może trzeba zrobić równolegle z obu mąk i ocenić różnicę. Może nie ma o co walczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: do czego krupczatka? 24.03.06, 13:38 No wlasnie... Czy roznica jest az taka duza? Pytam, gdyz ja krupczatke slabo pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mzrr21 Re: do czego krupczatka? IP: 195.205.24.* 24.03.06, 13:42 Ja 20 parę lat temu krupczatki używałam do karmienia niemowlaka. Napisz do czego czy ta krupczatka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assa Re: krupczatkowy problem IP: *.demon.co.uk 24.03.06, 13:42 we wszystkich moich przepisach na sernik jest zeby dodac krupczatke. i wlasnie nie wiem czy lepiej(zamiast krupczatki) dodac zwykla make czy kasze manne?? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: krupczatkowy problem 24.03.06, 13:50 Do masy czy na spod? Jesli do masy, moze byc kasza manna. Na spod zreszta tez. Kruche spody robi sie w krajach, ktore krupczatki nie znaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assa Re: krupczatkowy problem IP: *.demon.co.uk 24.03.06, 13:55 do masy.nie bylam pewna czy moge tak zrobic,balam sie ze zepsuje cale ciasto,ale jak mowisz ze mozna.. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: krupczatkowy problem 24.03.06, 16:36 Mozna. Ja przyznam, ze nie widzialam krupczatki: zwykle w przepisach jest kasza manna lub budyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potwora Re: krupczatkowy problem IP: *.rbw.stud.uni-goettingen.de 24.03.06, 17:09 dzieki. coz, przezyje bez krupczatki, myslalam, ze istnieje moze jakis odpowiednik ktory latwo znajde z Wasza pomoca. maki potrzebuje po prostu do kruchego ciasta, wiec przestawie sie na zwykla :) no chyba ze sie przypadkiem na nia natkne, to wtedy poinformuje. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Potworo:) 24.03.06, 17:12 Na kazdej mace w Niemczech pisze do czego sie nadaje-albo na makaron,albo na drozdzowe albo na kruche itd itd...Nie wiem do czego ci potrzebna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potwora Re: PS-szukaj Rosenmehl-kazda ma opis n/t:) IP: *.rbw.stud.uni-goettingen.de 24.03.06, 17:44 serdeczne dzieki :) Odpowiedz Link Zgłoś