migacze

(9 wyników)
  • Ostatnio dyskutowalem zaciekle o migaczach na skrzyzowaniu z "łamanym pierszenstwem". Przyklad: Jade droga z pierszenstwem przejadu i zbliżam sie do takiego skrzyżowania gdzie pierszenstwo jest w lewo. Jak sygnalizowac poszczególne manewry?? 1. Jade w lewo dalej droga z pierszenstwem. a) Ja uważam ze nalezy dac lewy migacz - przeciez skrecam b) On uważe ze nie - przeciez jedzie dalej droga z pierszenstwem 2. Jade na wprost a) Ja nie daje migacza - przeciez jade na wprost b) On da...
  • Coraz bardziej irytuje mnie niewłączanie kierunkowskazu na rondzie. Zastanówcie się, jak to blokuje ruch. Gdy z lewej strony na rondo wjeżdża kierowca bez kierunkowskazu, rozumiem, że będzie on jechał prosto i nie wjeżdżam na rondo, a tymczasem on myk, skręca sobie w prawo, kiedy ja w tym momencie mogłem wyjechać. Krew mnie wtedy zalewa. Macie podobne odczucia, gdy widzicie takich, dla których zbyt wielkim zachodem jest włączenie kierunkowskazu?
  • en.wikipedia.org/wiki/Image:UK_Roundabout_8_Cars.gif wyjasnienie dla tych co sie podniecaja na lewy mrugacz - niemcy maja zakaz mrugania przed wjazdem na rondo w kodeksie. a potem moga tylko prawy. u nas tego nie ma wiec mozna mrugnac w lewo.
  • Wiele pada tu i propozycji poprawy przepustowości skrzyżowań, ja mam bardzo prostą(a jednocześnie wymaganą przez KD), włączajmy kierunkowskaz na tyle wcześnie przed zamiarem dokonania manewru aby nastąpiło co najmniej pięć mrugnięć. Włączanie migacza w ostatniej chwili nie świadczy o doświadczeniu, umiejętnościach czy rutynie kierowcy. Naprawdę nie ma się co wstydzić. Ile cennych sekund zabieramy innym nie informując ich o swoich zamiarach. Np. Skręt w lewo - nadjeżdżający z napr...
  • Przed chwila mialem taka sytuacje. Wyjezdzam w miescie z podporzadkowanej jednopasmowki i skrecam w lewo w ulice ktora ma dwie jezdnie oddzielone pasem zieleni (kazda z jezdni ma dwa pasy ruchu wszystko pieknie wymalowane i oswietlone widocznosc super) z prawej strony nadjezdza autko po swoim prawym pasie ja przystanalem na srodku z wloaczonym lewym migaczem i powoli wjezdzam na lewy wolny pas z tylu slysze trabienie i hamowanie ale spokojnie jade dalej lewym pasem nastepnie migac...
  • czy ktoś jeszcze uzywa kierunkowskazów? ci co "mrugaja" włączają migacz w najlepszym razie na początku zmiany pasa ruchu/podczas ruszenia na skrzyżowaniu, policja to olewa (jak prawie wszystko) nauka jazdy chyba nie uczy :-( korki we Wrocławiu zmniejszyć moznaby o polowę gdyby kierowcy wcześniej sygnalizowaliby swe zamiary....
  • Takie wczoraj zdanie usłyszałem i po dłuższym zastanowieniu stwierdzam, że jest to prawda. No bo po co włączać migacze na przykład przy wyprzedzaniu albo zmianie pasa? Przecież i tak każdy wie, że będę wyprzedzał. Migacze są potrzebne tylko w sytuacjach ewidentnych, jak np. mozna jechać albo w prawo albo w lewo i to jeszcze jak coś jedzie, to wtedy trzeba wrzucić kierunek, a jak nic nie jedzie to też nie widzę potrzeby, bo przecież i tak nikt tego nie zobaczy. A ci co nadużywają migaczy...
  • Jak donosi prasa szwedzka: Panstwowy Instytut Badan Drogowych i Bezpieczenstwa Transportu ( VTI )opublikowal raport swojego pracownika Susanne Gustafsson,ktora wraz z Torbjörnem Falkmer z Uniw.Linköping,doszli do nastepujacych wnioskow: Szwedzi urodzeni za granica (czytaj imigranci zyjacy w Szwecji )sa zamieszani w wiecej wypadkow drogowych od urodzonych w Szwecji (czyt.Szwedow)To dotyczy zarowno kierowcow jak i innych uczestnikow ruchu drogowego.Srednio kierowca mezczyzna immig...
  • Jest rondo - zwykłe, okrągłe, bez świateł i tramwajów. Dwa pasy przed wjazdem. I chcecie skręcić w lewo na rondzie. W którą stronę włączacie kierunkowskaz??? Pytam, bo mnie się rzecz wydawała oczywista, a tymczasem gdzieś na jakimś forum kotś napisał, że go śmieszy jak ludzie dają lewy migacz, bo przecież żeby na rondzie skręcić w lewo trzeba najpierw pojechać w prawo, więc on daje w prawo. Przyznam, ze mnie skręcający w lewo migający w prawo kierowca nieodparcie kojarzy się z ...
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się