Forum Czas Wolny, Hobby Militaria
ZMIEŃ
      niemce

niemce

(96 wyników)
    • Pzdr
    • No właśnie - z czym oni w końcu walczyli? Zwycięstwo nad faszyzmem głosi oficjalna sowiecka propaganda przez dziesięciolecia [b]Wikipedia[/b]: [i]Przymiotnik faszystowski był używane przez ZSRR w celach propagandowych przeciwko państwom zachodnim na zmianę z imperialistyczny. Termin faszystowski promowano w celu ukrycia podobieństwa ideologii narodowego socjalizmu (nazizmu) z komunizmem w sferze gospodarczej, zatarcia faktu współpracy ZSRR z nazistowską III Rzeszą w latach 1939-1941 oraz ...
    • niniejszym przepraszam Jopka za to, że zduplikowałem Mu wątek, ale chciałem poruszyć trochę inny aspekt sprawy. Powinniśmy postawić na Niemcy i wydać im faceta, czy też postawić na Izrael i nie wydać? Pytam oczywiście nie w sensie co jest słusze, prawe, etc, ale co Polsce bardziej się opłaca? ** Tu korzystając z prawa pierwsze nocy wyjadę ze swoim zdaniem: powinniśmy trzymać z Żydkami. Dlaczego? Bo oni pamiętają i możemy się spodziewać, że jeszcze za 10 lat będzie to na...
    • Walki na terenie obecnej Polski zawsze wyobrażałem sobie jako zwycięski pochód Armii Czerwonej, tu błyskawiczny, tam znowu wolniejszy lub wręcz minimalny, ale jednak nieodwracalny. Z ciekawości zacząłem jednak szukać indeksować przypadki odbicia przez Niemców jakiś miast, no i oto co znalazłem (daty to kolejno: pierwsze zdobycie miasta przez Sowietów, odbicie miasta przez Niemców, drugie i ostateczne zdobycie miasta przez Sowietów): Radzymin (30.7 – 2.8 – 30.8) Wo...
    • Sława! gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3685384.html Forum Słowiańskie gg 1728585
    • Zastanawia mnie,dlaczego śmierć 3 Niemców w Afganistanie nasze serwisy informacyjne stawiają wyżej niż 200 Irakijczyków zabitych w tragicznym zamachu na północy kraju... Pzdr.
    • Widze ze wiele osób podziwia Niemiecka machine wojenna z II WŚ. Każdy ma prawo do opinii. Ja nie uważam ze Niemcy byli nadzwyczaj bohaterscy, przynajmniej my Polacy w tym im nie ustępujamy a nawet jestem zdania ze jestesmy lepszymi zolnierzami. Dlaczego niedoceniam Niemcow: 1)cala propaganda, filmy zdjecia z II WŚ to materiały robione przez Niemiecką propagande która nawet z porażki robiła zwycięstwo. Chodzi o to ze najczesciej oglądamy dokumenty tylko z jednego obrazu....
    • Zacznę od cytatu rozkazu H.Himmlera z jesieni 1944 roku wygłoszonego w Królewcu: " Na terenach, na które wróg wejdzie i zajmie je, koniecznym jest za plecami wroga stworzyć struktury walki z nim, a pogardzające śmiercią niemieckie Wikołaki będą wrogowi szkodzić i jego żywotne linie (arterie) zaopatrzenia przecinać. Dlatego każdy niemiecki mężczyzna, młodzieniec i podrostek, a jeżeli trzeba i kobieta musi zwalczać wroga za jego plecami" Pierwszym dowódcą Werwolfu był generał waffen SS ...
    • faktycznie, na tym forum plaża jak cholera, więc puszczam jeszcze niedoszlifowany tekst. Proszę o wyrozumiałość, bo nie pracowałem nad nim długo. *** Stara, dobra i zakłamana Encyklopedia Drugiej Wojny Światowej podaje na s. 553, że w wyniku akcji ruchu oporu w Polsce zginęło 150.000 żołnierzy niemieckich, policjantów, urzędników i agentów gestapo. O cyfrze tej była mowa na tym forum parokrotnie, na ogół w tonie krytycznym. Chciałbym wznowić temat, pytając ilu niemieckich żo...
    • Zawisza Czarny i Zyndram z Maszkowic! Mysle, ze to w Polsce ucza, albo Giertych nie chce tego do wiadosci przyjac!
    • Sława! prawo.rp.pl/artykul/757708,983710-Szwecja-powinna-zwrocic-dobra-zrabowane-podczas-potopu.html Bo skoro nie wypełnili warunków pokoju, to chyba go zerwali? To jestesmy w wojnie ze Szwedami? A ciekawe ile wyniosłyby % ustawowe po 350 latach:))) Forum Słowiańskie gg 1728585
    • W koncu wyposazenie armii niemieckiej bylo oparte na technologiach zachodnich, troche pomocy Niemcom w krytycznej sytuacji w 41 roku i USA zajeloby kraj odwiecznego wroga rekami Niemieckimi. Przeciez rakie plany musialy istniec a wiec cobylo powodem ze ich nie wykorzystano? Czy ktos juz ten temat poruszal na forum?
    • Rzecz o alternatywnej historii, co by gdyby...... Polska jednak w 1939 dogadała się z Niemcami. Trochę tu już na tym forum się o to kłóciliśmy, ale raczej powierzchownie. Autor rozpatruje różne scenariusze i za każdym razem wychodzi, że jednak warto było sprzedać duszę diabłu nawet za cenę sk...ienia się. W skrócie: - kupienie spokoju w powiedzmy okresie 1939-41 kiedy to WP znajdowała się w dołku sprzętowym - uniknięcie eksterminacji ludności z rąk Niemców - co paradoksalne, pewnie ...
    • Oczywiscie kazdy swiatly i w miare oczytany czlowiek o tym wie,ale gdyby ktos zapomnial to odpowiednia konferencja zawsze sie przyda i bedzie tym swiatelkiem w mrokach ludzkiej pamieci.Wiec pozostaje tylko sie cieszyc ze rosyjscy patrioci ciagle czuwaja na stanowiskach i nie pozwalaja jedynie slusznej historii umrzec. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6492885,Debata_w_Moskwie___KGB_sfalszowala_dowody__Katyn_to.html wiadomosci.onet.pl/1951392,12,item.html Mnie natomiats najb...
    • W trakcie akcji bojowej przeciwko Talibom w rej. m. Kunduz na północy Afganistanu zginęło trzech niemieckich żołnierzy. Według pierwszych informacji w trakcie akcji bojowej transporter Fuchs przewrócił się na dach i wpadł do rowu z wodą. Żołnierze nie zdołali się wydostać z wnętrza i utonęli... RIP..
    • Pakistan ktory chce kupic 3 nowe U-214, ma juz dosc niemeickich opóźnień. Tak bardzo, ze rozważa rezygnacje z nich, i kupno okretów od Francuzów lub Szwedów.
    • skoro Niemcy chcą nam pomóc przy konstrukcji lepszych czołgów to ja jestem za tym abyśmy stworzyli zupełnie nową podstawe. Niemcy mogliby pomóc przy nowej wieży oraz dziale. Nowa podstawa, nowe rozwiazania. Ja bym oponował za pomocą Niemców przy konstrukcji układu jezdnego oraz układu przeniesienia napędu. Silnik można by zastowować taki jak z PT-91. Ten silnik jest bardzo dobry, jego protoplastą był silnik jeszcze z T-34. Można by zwiększyć moc ponad 1000 KM. najlepiej ...
    • jak sądzicie? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2702101.html
    • czy ktoś może natrafił gdzieś na szacunki, ilu z niemieckich żołnierzy, którzy zaatakowali Polskę we wrześniu 1939, przeżyło WW2? Jesli przyjąć, że w kampanii wrześniowej wzięło udział ok. 1.6 m żołnierzy niemieckich, a ogólne niemieckie straty militarne wyniosły ok. 5.5 m, to możnaby chyba uznać że niewielu? Prawdę powiedziawszy jeśli założyć, że weterani z września byli dla armii niemieckiej bezcenni, więc służyli niemal bez przerwy od 1939 do 1945, to zdziwiłbym się gdyby ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna