niemce

(13 wyniki)
  • Zawsze jak mam do czynienia z takimi sytuacjami, zastanawiam, sie czy to zwykla glupota, nieznajomosc niemieckiego/niemieckiej mentalnosci czy tez jakies celowe obrabianie Niemcom czterech liter w jakims celu. I szczerze mowiac, coraz bardziej zaczyna mi to wyglac na jakas zaplanowana akcje. Wezmy na tapete pare artykulow: Tutaj artykul w anglojezycznej prasie, ktory wzbudzil oburzenie przycinka i paru innych osob na tym forum: forum.gazeta.pl/forum/w,17007,111562909,111562909,zadziwiaja...
  • Niemieccy chadecy opowiedzieli się w swoim programie wyborczym za utworzeniem w Berlinie "Centrum przeciwko Wypędzeniom". "Dzięki 'Centrum przeciwko Wypędzeniom' chcemy w duchu pojednania stworzyć symbol przypominający o krzywdzie wypędzenia i równocześnie potępić raz na zawsze wypędzenia" - czytamy w programie przedstawionym w Berlinie przez przewodniczącą CDU Angelę Merkel i szefa bratniej CSU, Edmunda Stoibera. Władze obu chadeckich partii uchwaliły program na wspólnym posiedzeni...
  • Dużo się ostatnio mówi o wyrokach sądowych, na mocy których niemcy w oparciu o wpis w księdze wieczystej odzyskują mienie. Należy podkreślić, że wnioski do sądu składają niemcy, którzy z Polski wyjechali przeważnie w latach 70- tych i później. To była w dużej części emigracja podyktowana względami ekonomicznymi. Część wyjeżdżających miała też serdecznie dość naszego "socjalistycznego" systemu. Dziś odzyskiwanie mienia przez tych ludzi traktuje się jako jakiś nadzwyczajny problem. ...
  • Czy to Polska próbuje zweryfikować obraz historii, by w istocie przerzucić część odpowiedzialności ze sprawców na ofiarę? - to jedno z pytań, jakie postawił premier Jarosław Kaczyński w rozmowie z "Dziennikiem". Premier pytany przez gazetę o stosunki polsko-niemieckie w odpowiedzi postawił kilka mocnych pytań. - Czy to Polska nie chce potwierdzić spraw własności na jednej trzeciej terytorium Niemiec? Czy Polska forsuje rozwiązania europejskie niekorzystne dla Niemiec? A może to m...
  • "Według "FAZ" zupełnie inaczej wygląda sprawa z USA. Jeśli trafne okazałaby się ocena "Gazety Wyborczej", że stosunki polsko- amerykańskie są tak złe, jak jeszcze nigdy od chwili upadku komunizmu, byłby to "sygnał fundamentalnej zmiany" - ocenia niemiecki dziennik." "Stosunki z Ameryką były od czasów transformacji centrum polskiej racji stanu. Prezydent Ronald Reagan uchodził obok (brytyjskiej premier) Margaret Thatcher za jedynego na Zachodzie, kto właściwie oszacował sowieck...
  • Śląsk(7)

Urodziłem się w 1958 roku w znanym śląskim miasteczku. Moja matka jest dzieckiem polskich chłopów z krakowskiego, którzy na początku zeszłego stulecia wyemigrowali za chlebem na Śląsk. Jej ojciec, a mój dziadek, uczestniczył po polskiej stronie w powstaniach śląskich, babka prowadziła drobny sklep spożywczy. Mój drugi dziadek również uczestniczył w powstaniach śląskich, tylko że po stronie niemieckiej. Zarówno przed jak i po powstaniu byli i czuli się przede wszystkim Ślązakami. Mój dziadek ...
  • W wyniku wyborow parlamentarnych, sytuacja w Polsce i w Niemczech byla dokladnie taka sama. Dwie partie zdominowaly parlamenty. Tylko w Nimeczech wygraly partie, moze nie wrogie, ale na pewno z przeciwnych biegunow. W Polsce wygraly dwie "zaprzyjaznione", o solidarnosciowych korzeniach partie. W Niemczech wczesniej o koalicji SPD i CDU/CSU nikt nawet nie myslal. Ale spoleczenstwo zaglosowalo jak zaglosowalo, i na koniec mamy koalicje z kanclerzem z CDU/CSU i wicekanclerzem z SPD. ...
  • Zablokujemy niemieckie roszczenia? 16 minut temu Ministerstwo Sprawiedliwości przygotowuje ustawę zmierzającą do uporządkowania ksiąg wieczystych nieruchomości należących do Skarbu Państwa lub samorządu - pisze "Nasz Dziennik". Propozycje zmierzają do sprawnego ujawniania w księgach wieczystych skutków zmian własnościowych zaszłych po II wojnie światowej na terenie całej Polski. W praktyce uniemożliwi to, a przynajmniej znacznie utrudni, odbieranie polskich nieruchomości prze...
  • Na starym forum to bylo pewnie i ze 100 postow na ten temat, to trzeba to zaczac ponownie. Proponuje od tekstu w dzisiejszym Dzienniku. Mysle, ze Nasz Dziennik, wbrew powszechnie panujacej opinii, jest calkiem niezly. Ta babka Malgorzata Goss jest bomba. Co ja mowie, ona jest naprawde takim taranem dziennikarskim. Przyznam sie, ze chetnie zapoznalbym sie z nia. Kawal niezlej laski od strony szarych komorek. No to cytuje: "Po wejściu Polski do Unii Europejskiej polska własność n...
  • Wpadla mi na mysl mala ankieta, ktora opublikowelem juz na forum ue. Czy sa chetni do ewentualnego wypowiedzenia sie na ponizsze pytania? 1) Wymien 5 najwazniejszych korzysci dla obywatela polskiego wynikajacych z wejscia do unii i osiagalnych wylacznie dzieki akcesji, niemozliwych do uzyskania w innych struktorach (np uczestnictwo w w pakcie NATO zabezpieczajace suwerennosc nie jest zwiazane z akcesja unijna), oraz PODAJ % LUDNOSCI NASZEGO KRAJU JAKI WG CIEBIE OSIAGNIE Z DANE...
  • Zgodnie z przewidywaniami niemcy chca on nas wyrwac forse. Wszystko dzieki wspanialemu traktatowi. Podaje link do zarchiwizowanego watku na ten temat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=11213447&s=0 Pozew Pruskiego Powiernictwa przeciw Polsce Powiernictwo Pruskie złożyło 22 pozwy odszkodowawcze przeciwko Polsce do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu - powiedział w Berlinie przedstawiciel zarządu Gerwald Stanko. Pruskie Powiernictwo, niemiecka spółka...
  • Fritz jest eurosceptykiem ze Szwajcarii. Jego komentarze w większosci wypadków są sensowne i nawet kilka znalazło sie w "Hitach". Tutaj cytuje komentarz z FK nt. artykułu z Wyborczej, która zaatakowała polityków PIS-u za wypowiedzi o Niemcach. serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2320641.html#dalej Co za idiotyczny tytul??? Przeciez wlasnie w ten Przeczytaj komentowany artykuł » Autor: Gość: fritz IP: *.adsl.solnet.ch Data: 03.10.2004 22:16 + dodaj do ulubionych wątków sp...
  • Kanclerz Niemiec Gerhard Schroeder i prezydent Rosji Władimir Putin wspólnie uznali zakończenie drugiej wojny światowej 8 maja 1945 roku za "dzień wyzwolenia" Niemiec. Obaj politycy udzielili wspólnego wywiadu dziennikowi "Bild". Jego pierwsza część ukaże się w piątek. "Oczywiście radzieckie oddziały uwolniły Niemcy od narodowego socjalizmu. To historyczny fakt" - powiedział Putin. Zdaniem Schroedera, Rosja wyzwoliła "wraz z aliantami z koalicji antyhitlerowskiej" od nazistowskiej ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się