niemce

(27 wyników)
  • Każdy z Was zanim sie tam osiedlił miał jakies wyobrażanie o mentalności/kulturze Niemców. Co Was u nich zaskoczyło/zdziwiło? Co wam sie u nich podoba, a co drażni?
  • Po czym poznac ze przekroczyles granice Polski i wjechales do Niemiec? -a po tym ze nagle krowy staja sie ladniejsze od dziewczyn ;-)) ... !
  • Różnica między Polakami w Niemczech a Niemcami w Polsce jest taka, że dzieci Polaków w Niemczech a niejednokrotnie sami Polacy po kilku latach są juz Niemcami i to często bardziej niemieckimi od samych Niemców. Natomiast Niemcy w Polsce nigdy nie staja sie Polakami i twardo obstaja przy swojej tożsamości narodowej. Polski emigrant w Niemczech może nawet słabo mówic po niemiecku a mimo to z dumą twierdzic, że jest Niemcem. Niemiec w Polsce z kolei może w ogole nie znac języka nie...
  • Niby nie ocenia się książki po okładce, ale kiedy tak chodzę po ulicach Berlina często potrafię po ubiorze kobiet odgadnąć czy są Niemkami czy też nie. Chodzi mi o to, że Niemki w Berlinie ubierają się bardzo niegustownie i niedbale. Zdarza się często, że po "stylu", czyli makijażu, fryzurze itp. poznaję np. Słowianki (jak po zgadywaniu słyszę język, w którym mów dana kobieta). Jestem ciekawa jak ubierają się Niemki w innych rejonach NIemiec, np. w Monachium, Hamburgu (tam ponoć n...
  • Mam prozbe a zarazem pytanie. Ozenilem sie z Niemka ale to tylko i wylacznie dla papierow. Pierwsza wize dostalem na 1 rok. Pozniej dostalem druga wize na 2 lata. Obecnie jestem zonaty z nia 2,5 roku czasu. W pazdzierniku mija mi rowne 3 lata. Mam otworzona tu na siebie firme. Lecz bardzo bym chcial sie juz rozwiesc bo jestem z jedna dziewczyna i bardzo ja pokochalem. Czy jak sie rozwiode to dostane tak zwanego kopa z Niemiec???? Czy bede mogl nadal tu mieszkac i pracowac??? Dziek...
  • znajomy jechal rowerem z pracy, na poczatku po prawej stronie, pozniej zamiast przejechac na prawa strone na pasach (bylo czerwone swiatlo) stwierdzil, ze te pare metrow przejedzie na pasie lewym dla rowerzystow (czyli pod prad) i na kolejnym skrzyzowaniu przejedzie na wlasciwa strone. niestety, niby tylko kilkadziesiat metrow, ale nie zdazyl bo z podporzadkowanej ulicy wyjechal facet samochodem, kierowca nie popatrzyl w prawo i jechal sobie dalej, rowerzysta nie wychamowal i przelecial przez...
  • Mam pytanie do Polaków mieszkających w Niemczech: jaka jest przeciętna znajomość języków obcych, przede wszystkim angielskiego, wśród Niemców? Słyszałem, że większość Niemców świetnie włada angielskim, ale czy tak jest faktycznie?
  • "przez pomyslke" skasowano w BKA wszystkie dane, cala kartoteke dotyczaca nazistow. A mieli juz prawie per Gesetz zalozyc centralna kartoteke. No i sie nie udalo. www.gmx.net/themen/nachrichten/deutschland/188rnd2-neonazi-daten-geloescht
  • ... wygladala tak: niemcy albo sie skarzyli ze zombardowano im drezno i wypedzono ze slaska i prus wschodnich albo opowiadali jak to wszystkim bylo ciezko w 1932 i jak ludzie sie cieszyli ze po 1933 dostali prace w fabrykach, a przeciez oni nie wiedzieli co sie dzialo w obozach smierci. I tak przez pol godziny, a byl to moj drugi dzien w pracy wiec ciezko bylo rzec pare slow prawdy i zrazic do siebie caly kolektyw. czy wam taz sie takie cos zdarzylo?
  • Oplaca sie byc w Polsce urzednikiem? www.gmx.net/themen/nachrichten/deutschland/647surw-diaeten-steigen-um-fast-600-euro
  • witajcie. czy mozecie podac mi jakies namiary na polska fryzjerke w okolicaach AAchen. Bede bardzo wdzieczna. Pozdrawiam
  • Volkszählung aby zamordyzm byc bardziej zorganizowany. Urzedy chca wiedziec kto z kim dlaczego i jak dlugo. web.de/magazine/nachrichten/deutschland/12749164-volkszaehlung-2011-beginnt.html#.A1000107
  • Witam! Mam zamiar starać się o obywatelstwo ponieważ posiadam niemeickie "korzenie". Mój wiek to 25 lat, a słyszałem ostatnio, że o obywatelstwo można się ubiegać tylko do 23. roku życia. Ile w tym jest prawdy? Macie jakieś dokładne informacje na ten temat? z góry dziękuję za odpowiedzi
  • Na oficjalnej niemieckiej stronie pisze ,ze w Niemczech mieszka 318 tys Polakow,ale ta liczba wydaje mi sie zdecydowanie za niska.
  • maria421 napisała: > toj.ka napisała: > > > > jest ono bardzo trafione. > > ta sama propagandowa retoryka, to samo odwolywanie sie do "nizszych emocji > "... > A poza tym? poza tym steinbach jest czlonkiem bundestagu. > > E.S. ma do dyspozycji media publiczne. ale nie chodzi tu o porownywanie > > dokonan. bawia sie w roznych piaskownicach- to i zabawki maja rozne. > > Jakie media publiczne ma ona do dyspozycji? E.S. To...
  • Czuwajcie, Mam nastepuje pytanie. Mam cudowna niemiecka dziewczyne, i planuje wprowadzic sie do niej w Berlinie na jakies 4-5 miesiecy. Normalnie prowadze swoja dzialanosc z bratem w Polsce. Chcialabym wiec zameldowac sie w D, jako ze w tej kwestii nie ma zadnych ograniczen dla czlonkow nowej unii. Niemniej, czy musze udac sie rowniez do urzedu dla obcokrajowcow (ABH)? Normalnie powinienem chyba otrzymac jakis Aufenthaltstitel, tyko ze wlasnie nie jade do Niemiec aby studiowac, czy p...
  • w pierwszej kolejce wystąpi: 110 cudzoziemców i 88 niemców:-))))))) A najwięcej Ausländer jest w Energie Cottbus: 10!
  • Pół wieku demokracji i bicia się w piersi za spowodowanie największej tragedii Europy nie zmieniło negatywnego stereotypu Niemcy chcą być kochani Kanclerz Schröder poczuł się osobiście dotknięty wypowiedziami włoskiego sekretarza stanu ds. turystyki Stefano Stefaniego, który nazwał niemieckich turystów supernacjonalistycznymi blondynami zakłócającymi romantyczny spokój włoskich plaż. Na zdjęciu: niemieccy goście w Rimini (c) AFP PIOTR JENDROSZCZYK Z BERLINA Dla ...
  • Czy na emigracji udalo wam sie zaprzyjaznic, ale tak naprawde zaprzyjaznic z jakimis Niemcami, czy tez pozostaja oni tylko w kregu waszych znajomych?
  • Fragment felietonu Tyma w sobotnio – niedzielnej „Rzeczpospolitej”: „Proponuję, byśmy w tej sprawie, my, Polacy, przyjęli raz na zawsze następujące stanowisko: Od 1 września 1939 roku Niemcy, kolejny już raz, próbowali przyłączyć Polskę do Europy. Przez ponad pięć lat odpieraliśmy te proeuropejskie inicjatywy, aż wreszcie, bardzo brutalnie wkroczyliśmy na ziemie niemieckie i siłą wypędziliśmy stamtąd kompletnie zaskoczoną ludność niemiecką. Mimo prób medi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się