niemcy

(573 wyniki)
  • lub w ogóle nową USA i próbują przeksztalcic Europe w swoje zaplecze, moze sie na zgodzic? zarządzac potrafią humanitaryzmu i kultury juz sie nauczyli albo powraca konflkt miedzy swiatem germanskim a anglosaskim Niemcy chca integracji z Rosja-Chinami a moga sie przy tym udławic tym kąskiem decydujące jest z kim staną Niemcy
  • rebelya.pl/post/861/upokorzony-radek-sikorski-szef-msz-niemiec-odrz Westerwelle odrzuca pomysl "niemieckiej Europy", podobbnie jak wczesniej - w wywiadzie dla TVP przed swietami - zdecydowanie odrzucil pomysl, zeby Tusk mial zastapic Baroso na stanowisku szefa Komisji Europejskiej; poddanstwo i lizusostwo Tuska i Sikorskiego wzgledem Merkel i Westerwelle nie poplacaja; juz nie tylko Sarkozy ma gddzies Tuska i jej aambicje; tak samo Niemcy; oj, brakuje braci Kaczynskich, brakuje! I tylko Pol...
  • tak gorliwie bronią strefy EURO ? Ten poniższy passus o tym najlepiej świadczy dlaczego Niemcy tak zażarcie bronia wspólnej waluty: " Wczoraj do udzielenia Cyprowi pożyczki przekonywał w Bundestagu posłów Wolfgang Schäuble, niemiecki minister finansów i deputowany CDU. - Jeśli nie pomożemy Cyprowi, czeka go bankructwo - mówił. Ostrzegł, że efektem będzie kryzys zaufania wobec całej strefy euro, a następnymi krajami stojącymi przed widmem niewypłacalności będą Grecja, Irlandia i Portugali...
  • W ubieglym roku pisano na tym Forum ze zamieszkali na stale Polacy w RFN nie maja traktatowych uprawnien mnieszosci narodowej oraz ze rzad niemiecki nadal uznaje dekrety Geringa bo nie zwraca pieniedzy i majatku ZDELEGALIZOWANEGO ZWIAZKU POLAKOW W NIEMCZECH.Polska podpisala traktat 20 lat temu o dobrosasiedzkich stosunkach z Niemcami i byly tam zawrte konkretne zapisy w tej materi ktore do dnia dzisiejszego nie doczekaly sie ze srony Niemieckiej realizacji.Obecnie nasz rzad szuk...
  • Mam małą prośbę wybieram się do Niemiec, chciałabym przy okazji zrobić małe zakupy, ale nie mam zielonego pojęcia o cenach ubrań, butów dodatków itp. markowych i tych niemarkowych, gdyby ktoś podzielił się swoją sprawdzoną wiedzą byłabym wdzięczna :)
  • Co ósmy Niemiec żyje w biedz W Niemczech pogłębia się przepaść pomiędzy bogatymi i biednymi. Według najnowszego raportu rządowego o zamożności i ubóstwie, 13 procent Niemców żyje w biedzie. ) * Nadal spada eksport z Niemiec (08-05-08, 08:44) * * Zamówienia w niemieckim przemyśle nieoczekiwanie w dół Taki sam odsetek mieszkańców Niemiec jest skazany na korzystanie z pomocy socjalnej, by uchronić się przed ubóstwem - alarmuje przedstawiony w poniedziałek p...
  • Niemcy od lat są głównym donatorem unijnych funduszy. Dlaczego zgadzają się byc dojna krową dla francuskich lub hiszpańkich farmerów? Odpowiedź 1: Bo Niemcy kochają innych i chcą zrobić coś dobrego dla Swiata (typowa odpowiedź euro naiwniaka) Odpowiedź 2: bo realizują swoje długofalowe cele. Jakie? Może ktoś zaproponuje? Pzdr
  • poradzcie mi prosze, co zrobic w sytuacji,gdy dochodzi do slubu Polki z Niemcem, czyli jakei papiery i gdzie trzeba załatwić, ile to kosztuje i ile czasu to trwa. DZIEKI ZA INFORMACJE.
  • W tej chwili nie trzeba pracowac na czarno. Mozna zalegalizowac praktycznie kazdy rodzaj pracy i uzyskac stale i bezterminowe prawo pobytu w Niemczech. Mozna wreszcie zyc jak czlowiek i nie bac sie jakis kontroli. Szczególnie oplaca sie to ludziom, którzy chca tu zostac na dluzszy okres czasu. Mozesz tez sprowadzic legalnie swoja rodzine, zone, dzieci i jeszcze dostaniesz od panstwa zasilek na dzieci do 179 EUR na m-c! Wszystko jest proste i latwe do zalatwienia. Nie wiaze sie to z jak...
  • Interesują mnie ceny w Niemczech; artykuły spożywcze, baseny, muzea, kino, dyskoteka itp. Spędzam tam wakację i chcę się przygotować na ten szok cenowy... Wiem, że jest bardzo drogo, ale czy ktoś się orientuje konkretnie? Czekam na informację. Buziaki
  • The European Parliament has heard complaints that the Declaration of Berlin, planned to celebrate the European Union's 50th birthday, is being written in secret. The parliament had a debate, but nothing to debate. The leader of the Liberal Group, Graham Watson, called it a "ghost declaration" and said it was "bizarre" to talk about the declaration without even a draft in front of them. news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6451651.stm Kaczyńscy powinni się bardzo głęboko zastanowić jeśl...
  • Coraz większa emigracja w Niemczech W pierwszym półroczu Niemcy opuściło 300 tys. osób. Najwięcej - 50 tys. przyjechało do Polski - takie dane podał Federalny Urząd Statystyczny. Chociaż do Polski przeniosło się najwięcej mieszkańców Niemiec, nasz kraj nie cieszy się wielką popularnością wśród samych Niemców. W grupie 50 tysięcy emigrantów znalazło się tylko 4 tysiące rodowitych Niemców. W pierwszych dwunastu miesiącach roku najczęściej wyjeżdżali oni do Szwajcarii. W tym kraju...
  • Witam. Mam taki problem... Planuję wziąć ślub z Niemcem w Niemczech, byliśmy z narzeczonym w standesamt czyli niemiecki urząd stanu cywilnego. Wszystkie potrzebne dokumenty jakie zażądali załatwiliśmy, prócz jednego, którego dostać nie mogę w Polsce... Otóż jestem po rozwodzie, czyli dostałam wyrok sądowy w imieniu Rzeczypospolitej, a tutaj w Niemczech prócz tego żądają jeszcze europejskiego dowodu o rozwodzie. Niestety dzwoniłam po różnych sądach, (nie tylko tam, gdzie brałam rozwód) a...
  • Byly rzecznik prasowy Schroedera, Uwe-Karsten Heye ostrzega cudzoziemcow o innym kolorze skory, majacych zamiar zwiedzac Brandenburgie o mozliwosci utraty zdrowia, a nawet zycia w niektorych miejscowosciach tego regionu. morgenpost.berlin1.de/content/2006/05/18/politik/829825.html A moze wystarczy wprowadzenie nakazu noszenia helmow i poruszanie sie pojazdami opancerzonymi ?
  • Chcialbym dowiedziec sie, na jakich zasadach moge przebywac w Niemczech bez podpisywania legalnej umowy o prace i czy jest to w ogole mozliwe?Czy musze podjac tam studia,prace, czy moge po prostu mieszkac ze swoja dziewczyna,bedac u niej zameldowanym? Na jakim statusie moge tam przebywac? Pomozcie! marcin
  • Niemcom wraca rozum po "sukcesie" referendum we Francji :-)
  • Niemcy niech nie narzekają. Płacą wprawdzie największą składkę, ale i najbardziej zarabiają na Unii - dodatnie saldo w handlu zagranicznym z innymi unijnymi krajami i to od wielu lat.
  • Polski rzad moglby sie obudzic i odpowiedziec np. wieksza kontrola tych kategorii towarow, ktore w wiekszosci importujemy. Dlaczego biedna Polska ma rozumiec gospodarcze problemy bogatych Niemiec???
  • Nie chca rozszerzenai? No jak to, przeciez wielu madrych na tym forum twierdzi, ze Niemcy zyskuja najbardziej na rozszerzeniu, robia kase jak opetani. Nie chca juz dalej zyskiwac? Maja juz za duzo forsy?
  • obecna polityka Niemiec. Zdrówka życzę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się