opony

(133 wyniki)
  • Czy jeżeli założę opony zimowe na przednią oś (ta która napędza auto) a z tyłu pozostaną uniwersalne - to czy takie połączenie będzie bezpieczne? Chodzi o Opel Corsa.
  • biznes.interia.pl/gieldy/news/dramatycznie-zmniejsza-sie-sprzedaz-opon,1849799
  • he he Nie chce nowej wojny tu na forum rozoczynac,ale jest to temat wazny i dlatego uwazam,ze powinne pewna sprawy byc wyjasnione do konca. Ustawa o tzw " warunkach zimowych " stwierdza ze pojazd nalezy dostosowac do warunkow zimowych - co zo oznacza nie tylko odpowiednie opony ale rowniez odpowiedni plyn zimowy w urzadzeniach do spryskiwania szyb i swiatel . Ustaw ta wchodzi w zycie z dniem 4.12.2012 tzn w dzien po opublikowaniu jej na stronie " Bundesgesetzblatt" . A opubliko...
  • Niemcy rozważają wprowadzenie tego obowiązku. Ja jestem za. Mieszkam w Karpaczu. Jest tam tylko jedna ulica będąca kręgosłupem miasta, którą można przejechać całe miasto. Droga ta jest kreta i czasem stroma. Wielokrotnie widziałem jak jeden zakopany samochód zablokował cały ruch. Często powodem było, że przyjezdny turysta zimą, był na letnich oponach i nie mógł ruszyć pod górę. Dodatkowy koszt zakupu ogumienia zimowego jest pozorny. Na 2 kompletach opon jeździ się dłużej niż na jednym, wię...
  • Od dzisiaj w warunkach zimowych - pojazdy (w ruchu) musza miec ogumienie oznaczone M+S /"sniezynka"/. Mandat tp 40 € na "niemanie" lub 80€ za "niemanie i utrudnienie innym poruszania sie", np. za zablokowanie drogi na podjezdzie. Polizei wie, za co ma kasowac. Proste. Juz slychac narzekania, bo nie wszyscy sie ciesza.
  • [i][b]W swoim nietypowym teście, specjaliści ze szwajcarskiego Automobilklubu TCS przyjrzeli się z bliska i porównali osiągi opon letnich, zimowych oraz całorocznych. Ich wnioski? Opony całoroczne zwiększają zużycie paliwa, szybciej się zużywają i wykazują dłuższe drogi hamowania zarówno latem, jak i zimą. Oprócz tego są najdroższe przy zakupie![/b][/i] [i]....samochód wyposażony w opony letnie potrzebował 38 metrów na zatrzymanie się z prędkości 100 km/h na suchej nawierzchni - droga h...
  • Dlaczego jeszcze tego nie zalatwiono? Ta sprawa jest przeciez oczywista. Pogotowie/policja/straz musza miec zagwarantowane bezpieczenstwo. Posredni moze to uratowac zima wiele istnien ludzkich. Dlaczego wiec tego nie zrobili do tej pory?
  • kupuję opony, z ciekawości zacząłem czytać warunki gwarancji i natknąłem się na ciekawostkę: 8. Niniejszą gwarancją nie są również objęte opony uszkodzone wskutek, między innymi: . . . e) jazdy z nadmierną prędkością, nieprawidłowej techniki jazdy a w szczególności gwałtownego hamowania, przyspieszania i jazdy z zablokowanymi kołami. O ile odrzucenie w przypadku palenia gumy, przekraczania dopuszczalnej prędkości czy jazdy z zablokowanym kołem rozumiem o tyle gwałtowne hamowanie...
  • Zmieniajcie. Dlaczego zimówki ma tak mało kierowców? Patrzę na auta parkujące pod szkołą córki i strach mnie ogarania - ludzie jeżdzący z własnymi dziećmi na letnich (często zajeżdzonych) oponach.
  • Witam. W starym samochodzie na alufelgach mailem opony 195/60/r15. Auto sprzedałem, felgi zostawiłem, bo pomyślałem, ze będą do nowego pasować. Okazało się, ze w nowym samochodzie mam 195/65/r15. No i teraz wiem, ze różnica wychodzi ok. 3%, ale pytanie jest następujące. Czy mogę opony 195/65/r15 założyć na felgi gdzie były opony 195/60/r15. Czy zawieszenie bardzo oberwie? Czy może nie warto... pozdrawiam,
  • mam kilka pytan do doswiadczonych kierowcow: -czy istnieje cos takeigo jak opony uniwersalne- letnio-zimowe? czy sa one dopuszczalne na drogach tez w zimie? - czy jesli kupie 4 opony zimowe to kolo zapasowe tez musi byc zimowe??? i czy podlega to karze?
  • odbyla sie pod golym niebem, na recznych podnosnikach, pewnie o czyms takim jak wywazenie to chlopcy nawet nie slyszeli... co ja narobilam!!! :/ oczywiscie teraz wydaje mi sie, ze moj kijek gorzej jedzie (nie wiem, czy ma to cos wspolnego ze stanem faktycznym, czy tez moim przekonaniem, ze spier...lili ;)) to co? jechac na geometrie na wszelki wypadek? co robic? dzieki!
  • Polecili nam do suwa (Chrysler Pacifica)opony wielosezonowe zamiast zimowych co o tym sadzicie????Czy ktos jezdzi na wielosezonowych i jakie ma odczucia???
  • Witam Forumowiczów, Ostatnio przydarzyło mi się małe nieszczęście, a mianowicie ktoś celowo przebił mi oponę. Opona jest do wyrzucenia, muszę kupić nową. W zakładach wulkanizacyjnych powiedziano mi, że ze względów bezpieczeństwa, na 1 osi muszą być, mówiąc kolokwialnie, takie same opony. I tu mam pytanie: co to może oznaczać? Czy wystarczy, że będą to opony tego samego producenta o tym samym typie, czy też muszą one być identycznie takie same (mam tu na myśli np. zuzycie bieżni...
  • Producent zaleca ciśnienie 2,4 przód i tył (P206). Czy w zimowych oponach powinno być takie samo ?
  • Po wymianie opon zaczalem szukac informacji jaie cisnienie powinienem miec w "zapasie" (o ok. 0,3 bara wiecej niz w oponach, na ktorych sie jezdzi). Znalazlem ---> TO <--- Najbardziej interesujace jest pierwsze zdanie ("Prawie polowa wypadkow drogowych jest wynikiem zbyt niskiego cisnienia w oponach"). Byc moze jest przesadzone, ale cos w tym jest... Do ilu wypadkow by nie doszlo gdyby hamowanie zakonczylo sie o pare metrow za daleko, bo mielismy "troszke" za niskie ciesnienie w o...
  • Czy można w Polsce używać? Dość pilne! Dzięki.
  • Dzisiaj, rozgladajac sie za oponami letnimi 175/80 R14 bylem w kilku firmach tym sie zajmujacych. I zaobserwowalem ciekawa rzecz... We wszystkich dalo sie rozmawiac na temat dowolnego producenta z wyjatkiem Goodyear-a. O co chodzi? Sprzedawcy zgodnie reagowali jakby sluch nagle stracili... Czy to ma jakies uzasadnienie?
  • Mam kilkuletnie opony zimowe, które postanowiłem "wytrzeć" do reszty przez lato, a jesienią kupić nowe zimowe. Znajomy postraszył mnie, że jazda na zimówkach w lecie jest niebezpieczna, bo przy wysokich temperaturach łatwo pękają. Prawda to?
  • W 1999 kupilem samochod (nowy) i od tamtego czasu jezdze na tych samych oponkach : zima Michelin Alpine, latem Goodyear. Przejechalom tak lacznie ok 106 tys km. Przed zima podwozilem (na letnich oponach) znajomego do wulkanizatora - pare razy przecvhodzil obok mojego auta i nic... Dla zartu podpuscilem go twierdzac ze Goodyeary to mocne i trwale opony bo mam juz tyle lat. No i zaczelo sie... nagle zauwazyl ze musze je natychmiast zmienic - oczywiscie kupujac u niego :) Zasial ziar...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się