opony

(62 wyniki)
  • Na letnich oponach FULDA kierownica drżała, Wymieniłem na Michelin i było lepiej, ale tylko trochę..Przy 150- 180 były lekkie drgania. Jeździłem na alusach Ronal. Teraz mam zimówki Firestone i pojechałem 210 i nie było drgań. Tylko, że alusy były oryginalne AR. Pytanie: Czy mam przekładać na alusy AR Micheliny?Czy to dobre opony? Wszystkie koła były dobrze wyważone.
  • Witam, wiem że standardowy rozmiar opon do takich felg to 205/55, a czy miał ktoś do czynienia z szerszymi oponami? Mam możliwość kupienia opon 225/50R16 i nie wiem czy nie będzie to przesadnie szeroko. Autko to Alfa 156. Wszelkie sugestie mile widziane.
  • Niestety ale trafiło i na mnie i rozwaliłem na dziurze felgę i dwie gumy. Może ktoś z Was ma do odsprzedania za rozsądne pieniądze komplet używanych opon 215/40 R16 lub 205/40 R16 (płacenie po 200 zł za używaną gumę, kiedy nowa kosztuje niewiele więcej raczej mija się z celem). Niestety po wakacjach moje zasoby są mocno ograniczone a i tak muszę kupić nową felgę, więc na nówki mnie nie stać chwilowo. Jakby ktoś coś widział, wiedział proszę o informację zwrotną czy to na forum czy na pri...
  • Czesc. Mam 156-tke 2.0 TS i zastanawiam sie czy normalnym jest,ze jesli wchodze dosc szybko w zakrety to opony mojej pieknej piszcza donosnie.Po miescie w cieplejsze dni oczywiscie sie to nasila.Mam tak juz od jej kupna i punktem odniesienia sa innej marki auta ktore tak nie maja.Czy moze jest to kontrola trakcji?Opony mam nie najlepsze,ale ostatnio testowalem je na lotnisku i mimo pisku i dymu nie wpadla mi w poslizg. A jak Wy macie? Pozdrawiam
  • Jakie polecacie letnie opony do 146-tki? Obecnie mam Impetus-2 185/60/R14 i jestem z nich zadowolony, tylko za cholerę nie mogę znaleźć tej marki. Może to jakiś wynalazek? Zastanawiam się nad Firestone TZ200 185/60R14 82 H. Jak ewentualna zmiana profilu z 60 na 65 wpłynęłaby na Alfę i czy w ogóle nie ma przeciwwskazań do takich zabiegów?
  • Mam problem z doborem opon zimowych do alfy 146, obecnie mam opony letnie o rozmiarze 185/65/R15 ale są chyba za duże i chciałem kupić mniejszy rozmiar tylko nie wiem jaki czy 175/65 będą dobre alboo 185/60, nie ukrywam ze chodzi także o koszt opony o rozmiarze 185/60 sa w miare tanie: www.netcar.pl/x_C_Sz2.html?NZ=T&PZTA=0&SZPT=T&S1=OROZMIAR&ESID1=115510030&P=115510003&Szukaj.x=17&Szukaj.y=8 Dodam ze chodzi mi o opony zimowe, prosze o rade??
  • czy ktos z was mial do czynienia z oponami bieznikowanymi, zastanawiam sie nad kupnem a nie chce tez kupowac nowych na zime.. Pozdrawiam
  • Witam ! Właśnie jestem po zmianie opom zimowych na letnie no i mam problem. Przyjrzałem się nowo założonym , używanym Michelinom 205/55/16 i widzę, że trzy maja index 91W a czwarta 91H. Może tak być czy nie ? 270 nie będę jechać ale boje sie o wytrzymałość gumy.Chyba jest różna dla innych indeksów ? Pozdr.
  • Niedawno zmienilem opony w mojej AR na letnie. Niestety po tej zmianie zauwazylem ze samochod minimalnie sciaga na lewa strone przy puszczeniu kierownicy. Wiem ze nie jest to wina zbierznosci kol przednich, gdyz takowa robilem podkoniec lutego. Moje pytanie brzmi: czy roznica cisnien w oponach moze powodowac takie zjawisko ? Opony napelnialem przy pomocy tandetnej pompoki z REALA ktora posiada barometr i kierowalem sie jego wskazaniami. Wedlug tych wskazan przod ma w miare rowne...
  • Witam sznownych forumowiczów. Własnie zamówiłem do swojej Alfki 156 nowe oponki. Ze standartowych 185/65/15 zminiłem na 195/65/15. Moje pytanie - czy nie zrobiłem głupoty. Nie będą opcierały itp. Dziękuję za odpowiedź.
  • Witam! Dzisiaj byłem u wulkanizatora i przypadkiem zobaczyłem bieżnikowane letnie opony, któych cena jest bliko 4 razy niższa niż nowych opon w tym samym rozmiarze. Zastanawiam sie, czy warto "zainwestować" w bieżnikowane ogumienie. Czy ktoś ma jakieś doswiadczenia z tym zwiazane? W kwestii ich eksploatacji, bezpieczenstwa i wpływu na zaiweszenie oraz prowadzenie sie samochodu. Wiem, że sa ciezsze, moze nawet gorzej wywazone. Jak narazie nie przymierzam sie do kupna, ale wielu lud...
  • Jestem nowym użytkownikiem forum. Mam alfe 145 od 98 r. Przejechałem ponad 100 tyś. km. Orginalnie mam założone felgi stalowe 5,5 x 14 cali i opony 185/60/R14. Chciałbym założyć felgi alu. Borbet typ A 7 x 15 cali ET 30 i opony 195/50/R15. Mam pytanie czy nie wpłynie to negatywnie na zawieszenie, łóżyska w kołach i czy wybór jest dobry. Może ktoś ma podobne felgi i opony to niech się podzieli doświadczeniem, albo doradzi żeby nie popełnić błędu. Z góry dziekuję !!!
  • Mam pytanie! Ostatnio zauwazylem taka sprawe: mam 4 opony o rozmiarze: 205/45/16 i teraz niech mi ktos wytlumaczy, dlaczego jedne wyprodukowane przez inna firme (Fulda) sa szersze od drugich (bodajze Continental) jest to o tyle ciekawe, ze roznica jest spora, bo na jednej oponie okolo 3mm. Zawsze sadzilem, ze niezaleznie od producenta wymiar jest wymiarem...
  • Witam, CHciałbym założyć opony 195/60 albo 195/65 R 15 na alufelgi do Alfy 146. Czy jest dosyć miejsca w nadkolach i nie będą gdzieś ocierać? W jakim stopniu wpłynie to na zakłamanie wskazań szybkościonierza, czy niesie to jakiś niekorzystny wpływ na podzespoły auta? (oryginalnie mają tam być 195/55). Czy ktoś tak już zrobił? Proszę o opinię, doświadczenia innych alfowiczów. Pozdrawiam. Andrzej
  • Witam Tutaj można znaleźć fajnoe opony po sensownych cenach (nowe i uzywane:7mm bieżnika).Np: 205/60/15 - komplet 600-700 PLN z bieznikim 7mmm (nowe mają 8mm bieżnika); firma daję rekojmię. www.autoopony.com/
  • Witam wszystkich, zastanawiam sie jaki maksymalnie rozmiar opon moge zalozyc do oryginalnej felgi AR 16". Alfa z salonu 2004 rok. Obecnie z Dunlopami Supersport 2000 205/55. Pzdr, Marcin
  • A propos opon do 156, czy można założyć takie: 205/50/17? A może ktoś jeździ na takim rozmiarze? Czekam na opinie. Pozdrawiam!
  • Dziwna sprawa moje zimówki juz tak mi popekały że postanowiłem je do końca zjeździć .... ale kolega mi mówi ze oddał swojego straego 15 letniego Golfa 2 i zostały mu jedno sezonowe zimówki ... tylko nie wie jaki jest ich rozmiar - na oko czy bedą pasowały do moich blaszanych felg 14?? dzieki - dodam ze ani on ani ja nie inwestujemy w wyszukane alufelgi więc rozmiar standardowy. Pozdrawiam mchmiel
  • Witam.Planuje w najblizszym czasie zakupić do AR 156 alufelgi 17 calowe.Czy ktos moze doradzic jakiego wybrać producenta i jakie opony. Nie mam w tej kwesti zadnego doswiadczenia. Z gory dzieki za rade. AR 156, 1998 r. Pozdrawiam
  • witam mam zamiar kupic takie felgi do mojego sportwagonka 156 2.0 czy ktos ma podobne u siebie? najchetniej widzialbym 225/45/17 beda pasowaly do tych felg? moze ktos ma u siebie taki zestaw - jak sie prowadzi bryka? pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się