Dodaj do ulubionych

warunki gwarancji opon

12.06.11, 13:49
kupuję opony, z ciekawości zacząłem czytać warunki gwarancji i natknąłem się na ciekawostkę:

8. Niniejszą gwarancją nie są również objęte opony uszkodzone wskutek, między innymi:
.
.
.
e) jazdy z nadmierną prędkością, nieprawidłowej techniki jazdy a w szczególności gwałtownego hamowania, przyspieszania i jazdy z zablokowanymi kołami.

O ile odrzucenie w przypadku palenia gumy, przekraczania dopuszczalnej prędkości czy jazdy z zablokowanym kołem rozumiem o tyle gwałtowne hamowanie wydaje mi się raczej elementem jazdy samochodem i ciężko mi sobie wyobrazić odrzucenie gwarancji opony uszkodzonej po gwałtownym hamowaniu by np. uniknąć kolizji?

przy okazji co sądzicie o Dunlop SP Sport 01 ? Nie mam pieniędzy by kupić opony po 500zł/szt, tutaj cena jest 370zł/szt - macie z nimi jakieś doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • rysiekk111 może to utemperuje ścigantów 12.06.11, 15:34
      Problem wydaje sie sztuczny gdyż nie sądzę by zniszczenie wystąpiło po kilku nawet hamowaniach awaryjnych.
      a jezeli występują częściej może to oznaczać że kierowiec nie pojmuje pojęć prędkości bezpiecznej ani zasady ograniczonego zachowania (o przewidywaniu niezdążęnia na czerwonym nie wspominając )
      • crannmer Re: może to utemperuje ścigantów 12.06.11, 15:48
        rysiekk111 napisał:

> nie sądzę by zniszczenie wystąpiło po kilku na
        > wet hamowaniach awaryjnych.
        > a jezeli występują częściej może to oznaczać że
        > kierowiec nie pojmuje pojęć [...] zasady ograniczonego zachowania

Z tej wypowiedzi sadze, ze to uczestnik rysiek111 nie rozumie kodeksowego pojecia (PoRD Art. 4) zasady ograniczonego zaufania.
        • analny_wybawca Re: może to utemperuje ścigantów 12.06.11, 15:53
          Poczytaj inne jego posty- on z zasady niewiele rozumie
        • rysiekk111 a skąd niby awaryjne sytuacje ? 12.06.11, 17:21
          m.in. z wybryków innych

crannmer napisał:
          > Z tej wypowiedzi sadze, ze to uczestnik rysiek111 nie rozumie kodeksowego pojec
          > ia (PoRD Art. 4) zasady ograniczonego zaufania.

a czyż zasada ta nie nakazuje tych wybryków przywiedzieć gdy nastąpi uzasadnione podejrzenie ?
          a czyż całokształt poczynań dziesiejszej populacji drogowej nie jest daje uzasadnionego podejrzenia ?
          • tomek854 Re: a skąd niby awaryjne sytuacje ? 26.06.11, 05:38
            Ty, jak rozumiem, przez las jedziesz 30 na godzinę, bo przewidujesz, że zza krzaka może wyskoczyć sarna a nie chcesz być w takiej sytuacji zmuszony do awaryjnego hamowania? ;-)
            • edek40 Re: a skąd niby awaryjne sytuacje ? 26.06.11, 10:34
              > Ty, jak rozumiem, przez las jedziesz 30 na godzinę, bo przewidujesz, że zza krz
              > aka może wyskoczyć sarna a nie chcesz być w takiej sytuacji zmuszony do awaryjn
              > ego hamowania? ;-)

Czytajac niektore wypowiedzi na tym forum odnosze wrazenie, ze to jedyna sluszna metoda :)
            • rysiekk111 istotnie ,znak ostrzegawczy o zwierzu traktuję po- 26.06.11, 11:43
              -ważnie, a predkość zależy od widoczności tzn gestości drzew i odlegości ich od jezdni
              ..no i przy okazji czynię to co najbardziej lubicie, czyli edukuję tych z tyłu, by też traktowali poważnie
              • staszek585 Re: istotnie ,znak ostrzegawczy o zwierzu traktuj 26.06.11, 13:49
                Wracając do problemu: warto zapytać serwisantów opon.
                PS:
                Wydaje mi się, ze gwałtowne hamowanie nie należy do zasad prawidłowej techniki jazdy.
                Z drugiej strony: sporadyczne gwałtowne hamowanie raczej nie zniszczy opony, nie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka