Forum Zdrowie Psychologia Psychologia
ZMIEŃ
      paranoiczny

paranoiczny

(4 wyniki)
    • czesc, podejrzewam u siebie to zaburzenie , czy w ogole mozna to wyleczyc? często odczuwam nieuzasadniony lęk i fobie.czy istnieje na to jakas terapia? prosze bardzo o pomoc.
    • Pojawia sie ten temat i tu, i w literaturze. Czymze sa? Paranoja wlasciwa, czy urojenia sensu stricte paranoidalne to sa, wedle mego rozeznania, wybrazenia, w ktore sie wierzy. To znaczy, nie mozna miec swiadomosci, ze to sa urojenia, ani nawet watpliwosci, czy tak? Istnieje jednak cos innego, co podlega racjonanej krytycznej obróbce, ale też nie jest do konca zgodne z rzeczywistoscia, i chodzi tutaj nie o wiare w wyobrazenia, tylko o obawe, ze te wyobrazenia moga byc prawdziwe, choc je...
    • Tak zastanawiam się nad tym ile jest wiarygodności w takich terapiach skoro z góry wiadomo że psycholog jest tym kim jest czyli psychologiem. Skąd przekonanie że jest szczery i nie manipuluje nami w źle bądź dobrze rozumianym interesie pacjenta. Załużmy że w grę wchodzi tylko ten drugi wariant czyli w dobrym interesie. Ale ja w naturalny sposób przede wszystkim jako człowiek a nie pacjent chcę wiedzieć wszystko o sobie szczerze lub np: co więcej o swojej relacji z terapeutą jeśl...
    • W imieniu pewnej grupy zwierząt chciałem prosić o sposoby radzenia sobie w sytuacjach gdy ktoś zaczyna zwracać uwagę na mój wygląd i za cholere nie wiadomo o co mu chodzi ?! zbesztać jego obleczenie publicznie, spojrzeć jak na kretyna ? jestem samcem i nie lubie tego, szczególnie kiedy robia to inne samce. czuje sie nie swojo. nie potrafię zgłebic ich zamiarów. to mnie dekoncentruje i zaczynam wątpić w siebie. pomóżcie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się