darkness224 11.11.12, 14:00 czesc, podejrzewam u siebie to zaburzenie , czy w ogole mozna to wyleczyc? często odczuwam nieuzasadniony lęk i fobie.czy istnieje na to jakas terapia? prosze bardzo o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darkness224 Re: osobowosc paranoiczna 11.11.12, 15:04 wydaje mi sie , ze to mam poniewaz caly czas czuje silna podejrzliwosc,wydaje mi sie , ze ludzie o mnie mowia.tak jakbym był jakis nadwrazliwy.przy tym odczuwam lęki roznego rodzaju.stale czuje sie niedopasowany , inny.chodzilem do psychiatry ale leki niewiele pomogly.czy moge miec to zaburzenie albo jakies elementy? Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: osobowosc paranoiczna 11.11.12, 17:08 Tak, jak napisał To.niemożliwe; forum nie służy do diagnozowania i trudno na podstawie tego co napisałeś ,jednoznacznie coś powiedzieć. To,że jesteś nadwrażliwy i boisz się,że ludzie o Tobie plotkują i odczuwasz silne lęki, jeszcze nie świadczy o paranoi. Paranoik zwykle jest święcie przekonany o tym,że inni mu w jakiś sposób chcą zaszkodzić. Jeśli Ty, zdajesz sobie sprawę z tego,że to jest Twoja nadmierna podejrzliwość,to nie jesteś paranoikiem, tylko jesteś mocno znerwicowany.Gdybyś był paranoikiem ,to lekarz psychiatra na pewno by to zauważył. Chyba,że to on Ci powiedział,że jesteś paranoikiem ? Przypuszczam,że masz silną nerwicę i powinieneś pójść na psychoterapię, jeśli leki Ci nie pomogły. Odpowiedz Link Zgłoś
lifeisaparadox Re: osobowosc paranoiczna 11.11.12, 18:14 Nom, to brzmi jak duży stres, a nie poważniejsza sprawa. Te osobowości czy już bardziej głębsze, choroby, cechują się dużą nieświadomością własnych odchyłów, przegięciami bez zrozumienia zachowania. Brzmisz jak neurotyk bardziej, czyli zamotanie z poplątaniem a przy tym dużo stresu - to ostatnie będzie tutaj największym czynnikiem zapalnym. Na terapię na pewno jest to temat którym się zajmują. Popytaj lekarza o takie możliwości, da skierowanie, podpowie. Co do ogólnie spraw paranoicznych, trochę ten temat poobgryzałem z różnych stron. Najprościej jest zrozumieć co jest kluczem do takich objawów. Po pierwsze jest to projekcja - czyli to nie otoczenie jest podejrzliwe i doszukuje się pokątnych informacji, ale Ty jesteś podejrzliwy i czujny na takie informacje. Przypomina to widzenie świata na odwrót. To nie otoczenie Ciebie wykorzystuje, ale Ty je wykorzystujesz. To nie otoczenie Ciebie odrzuca i ma za dziwaka, ale to Ty traktujesz otoczenie jako dziwne i odrzucasz je z niezrozumiałych powodów. To nie otoczenie o Tobie rozmawia, ale to Ty surowo oceniasz i przypisujesz atrybucje otoczeniu. To nie kobiety traktują facetów przedmiotowo, ale Ty je tak traktujesz. Itd. itd. et cetera. To jest właśnie projekcja. Takie jej zrozumienie jest bardzo trudne bo daje Ci zupełnie nowe narzędzie do ręki. Przy użyciu jednej definicji, stajesz się świadomym wariatem, to odwrócenie projekcji, wkłada rzeczy z powrotem do głowy na swoje miejsce. Wszystko jest wynikiem odrzucania zwyczajnych cech człowieka, które w sposób schizoidalny, zostały mu przedstawione jako grzeszne i nikczemne, w sposób jednoznacznie potępiający. Przez to ta część osobowości ulega oderwaniu od psychiki człowieka i przeniesieniu-ulokowaniu w świecie zewnętrznym. Po prostu masz jakiś czubów w najbliższej rodzinie. Ich ta zasada też dotyczy. Z resztą społeczeństwo też nie jest najbardziej zdrowe. Pamiętaj jedno - moralność może też być narzędziem w rękach sadystów. Lucyfer z Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
kropidlo5 Re: osobowosc paranoiczna 12.11.12, 12:43 Nie wiem, jaki na to jest lek, ale to nie paranoja, jak wyjasnila szamanka, tylko nerwica, a moze fobia spoleczna. Mam nieco podobne symptomy czasami, zdaje mi sie, ze coz 'zlego' powiedzialem i pewnie ktos sie obrazil albo zle pomyslal, albo po rozmowie z kims mam wrazenie, ze na pewno przynudzalem itp. To jest jakis miks niskiego pcozucia wartosci i wiary w siebie a takze jakiejs bardzo krytycznej samooceny. Ja wiem po sobie, ze jestem swoim najsurowszym krytykiem, jestem wrecz bezlistosny dla siebie samego, a poblazliwy dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: osobowosc paranoiczna 11.11.12, 16:19 Forum nie służy do diagnostyki. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: osobowosc paranoiczna 11.11.12, 16:21 ... w sensie, że wypowiedzi nie są wiążace. Byłeś u specjalisty - co Ci powiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
darkness224 Re: osobowosc paranoiczna 12.11.12, 10:45 bylem u psychiatry i powiedzial , ze takie rzeczy dotykaja ludzi wrazliwych,inteligentnych i zadaniem psychiatrii jest przywrocic ich do spoleczenstwa.diagnoz mialem wiele np depresja lub schizofrenia.lekarz mowil, ze to raczej nie jest paranoja , ja tak twierdze po prostu, moze sie zagubilem. Odpowiedz Link Zgłoś
darkness224 Re: osobowosc paranoiczna 12.11.12, 10:46 czy mozna byc dziwnym bedac neurotykiem? bo mi sie wydaje , ze troche jestem Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: osobowosc paranoiczna 12.11.12, 12:54 Pewnie,że można być dziwnym przy nerwicy.Czasami te dziwactwa są bardzo duże. Bardzo mało piszesz o swoich problemach szczegółowo i trudno się do nich bardziej szczegółowo ustosunkować. Jakie miałeś objawy,że lekarz podejrzewał schizofrenię ? Odpowiedz Link Zgłoś
lifeisaparadox Re: osobowosc paranoiczna 12.11.12, 16:30 darkness224 napisał(a): > czy mozna byc dziwnym bedac neurotykiem? bo mi sie wydaje , ze troche jestem Dla mnie neurotyzm to inaczej pokręcone zachowanie. Wiele "obaw i wytycznych" które komplikują ich ponad możliwość zrozumienia przez normalnego człowieka. Przypomina to trochę moralność kościelną - same problemy z normalnym życiem, w którym trzeba wszystko przeinaczyć tak, żeby było jak najbardziej dziwne i kierowało się logiką poza możliwością zrozumienia, czy poza możliwością kierowania się nią w życiu realnym, a nader wszystko całość przesycona jest hipokryzją (co akuratnie jest objawem zdrowego rozsądku). Taki jest neurotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: osobowosc paranoiczna 12.11.12, 17:52 To jest tylko Twoje zdanie Lifeisaparadox,kóre niewiele ma wspólnego z opisem osoby znerwicowanej czy neurotycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
lifeisaparadox Re: osobowosc paranoiczna 12.11.12, 18:01 To jest absolutna prawda o osobach neurotycznych :> Tak poza tym to nerwice dzisiaj nazywa się zaburzeniami lękowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: osobowosc paranoiczna 12.11.12, 19:56 W klasyfikacji ICD-10 gdzie obok zaburzeń lękowych występują też inne rodzaje zaburzeń.np.zaburzenia dyssocjacyjne i inne. To nie oznacza,że określenie potoczne "nerwice "wyszło z użycia. Odpowiedz Link Zgłoś
lifeisaparadox Re: osobowosc paranoiczna 12.11.12, 20:02 Też lubię to określenie, ale patrząc na przemiany, zaraz będzie uznane za obraźliwe, na wpół ze starym nazewnictwem typu "imbecylizm". Odpowiedz Link Zgłoś
kropidlo5 Re: osobowosc paranoiczna 12.11.12, 18:39 szaman.ka napisała: > To jest tylko Twoje zdanie Lifeisaparadox,kóre niewiele ma wspólnego z opisem o > soby znerwicowanej czy neurotycznej. Paradox odczuwa niezrozumiala dla mnie silna niechec wobec neurotykow i w ogole osob 'odmiennych', i projektuje te niecheci na spoleczenstwo, co jest wlasnie projekcja, bo nie spotkalem sie jakos dotad z pogladem, jakoby neurotycy byli nielubiani. Ludzie sa nielubiani za cechy konkretne, ktore moga sie laczyc z neurotyzmem jak i nie, i z roznymi innymi stanami swiadomosci. To jest po prostu zwykla 'zyciowka', nie lubi sie osob agresywnych, zlosliwych, nieuczciwych, egoistow, cwaniakow, plotkarzy, hipokrytow, chamow, i tak dalej, a nie slyszalem, zeby ludzie oceniali czy kategoryzowali osoby wedlug typow osobowosci, ze ten to neurotyk i nuie jest lubiany a ten to psychopata i wielbiony (jak to promuje kolega Paradox). W ogole takie radykalne dzielenie ludzi na 'normalnych' i 'odchylonych' pachnie mi jakas tendencja do scislego uporzadkowania swiata, do jasnego podzialu na dobre i zle, normalne i nie, czarne i biale- co samo w sobie nosi znamoina hmm, neurotyzmu. Zycie jest raczej szare i pojecia norm, zdrowia, dobra itp sa umowne, zaledwie ogolne podzialy sa nakreslone, gruba kreska, natomiast ludzie np gleboko zaangazowani w religie czy ruchy polityczne miewaja takie sklonnosci na zasadzie 'kto nie z nami ten przeciw nam', tak jak od jakiegos czasu Jaroslaw K czy jego kumpel Antek MAcierewicz. Do autora watku i tematu jeszcze- dziwne, by podejrzewac zarazem schizofrenie, paranoje i nerwice, to sa trzy dosc odmienne grupy zachowan. Zastanawia mnie jednak, czy moze nie jest to rezultatem checi zadowolenia wszytkich i stad te obawy? Nie da sie zadowolic wszystkich i byc przez wszystkich lubianym, a to dosc czeste oczekiwanie osob znerwicowanych, wtedy mierzy sie swiat i zachowania wedle najnizszej, najczarniejszej strony. Ja sam siebie wpedzilem w taki dziwny sposob myslenia, w ktorym uznalem, ze moim 'obowiazkiem' jest podobac sie wszystkim i byc przez wszystkich lubianym i adorowanym, a to przeciez niemozliwe. Duza role w uformowaniu sie u mnie tej sklonnosci odegral moj ex-znajomy, bardzo toksyczny czlowiek, ktory nekal mnie i staral sie udowodnic, ze jest gorzej niz zle ze mna i 'cytowal' jakies niepochlebne opinie pojedynczych osob na moj temat i nastepnie uogolnial je na wszystkich. Mowie w cudzyslowie, bo ja nie wiem, na ile to prawda a na ile jego wymysly czy klamstwa, tak czy owak przez 10 lat znajomosci 'zacytowal' mi moze ze trzy opinie, i to nawet nie jakies negatywne, tylko kontrowersyjne, na przyklad ze ktos tam powiedzial, ze 'a kropidlo bedzie na imprezie, to sie pewnie jak zwykle napie...' i on z luboscia powtarzal te wypiowiedz jako dowod, ze jestem nielubiany, a ja sie dalem wciagnac w te logike. Kolejnym bledem, powiazanym z poprzednim, jest sklonnosc do szukania akceptacji najbardziej desperacko tam, gdzie jest najmniejsza szana jej otrzymania. sto osb usmiechnie sie do ciebie i klepnie w plecy a jedna plunie i zamiast cioeszyc sie tymi stoma, naurotyk stresuje sie tym, co na niego plunal, i probuje zdobyc sympatie takiej osoby, co jest w ogole bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
lifeisaparadox Re: osobowosc paranoiczna 12.11.12, 19:59 kropidlo5 napisał: > Paradox odczuwa niezrozumiala dla mnie silna niechec wobec neurotykow Nic podobnego. > To jest po prostu z > wykla 'zyciowka', nie lubi sie osob agresywnych, zlosliwych, nieuczciwych, egoi > stow, cwaniakow, plotkarzy, hipokrytow, chamow, i tak dalej, Dlaczego miało by się nie lubić takich osób, to jest jakaś szorstka ocena, oko igielne przez które nikt nie przejdzie. Każdy lubi poplotkować, pocwaniakować, chamem czasem być. To jest nawet potrzebne dla zdrowia psychicznego. > a nie slyszalem, z > eby ludzie oceniali czy kategoryzowali osoby wedlug typow osobowosci, ze ten to > neurotyk i nuie jest lubiany a ten to psychopata i wielbiony (jak to promuje k > olega Paradox). Ale to są twoje uogólnienia, sam siebie tak ustawiasz. Ja zacząłem się przekonywać że granica względem tego, co jest psychopatią, jest mocno przesunięta. Zaliczamy potrzebne człowiekowi postawy i zachowania, jako patologiczne. W ten sposób, tym bardziej w umyśle "poprawnisia" bycie egoistą, nierozczulanie się nad rozlanym mlekiem, staje się powodem do wyparcia zupełnie zdrowych cech w sobie. > W ogole takie radykalne dzielenie ludzi na 'normalnych' i 'odchylonych' pachnie > mi jakas tendencja do scislego uporzadkowania swiata, do jasnego podzialu na d > obre i zle, normalne i nie, czarne i biale- co samo w sobie nosi znamoina hmm, > neurotyzmu. No i to jest właśnie cały szkopuł. Chodzisz do kościoła, to wiesz że masturbacją którą każdy uprawia, jest złem i grzechem. Że jak masz kasę, to prędzej wielbłąd przejdzie przez oko igielne niż do nieba trafisz. Że masz czuć wyrzuty sumienia i poczucie winy, bo to cechuje ludzi właściwych. Że moralność nakazująca samo okaleczanie jest zdrowa. Schizochrystusowe myślenie jest tożsame neurotykowi. > Zycie jest raczej szare i pojecia norm, zdrowia, dobra itp sa umown > e, zaledwie ogolne podzialy sa nakreslone, gruba kreska, natomiast ludzie np gl > eboko zaangazowani w religie czy ruchy polityczne miewaja takie sklonnosci na z > asadzie 'kto nie z nami ten przeciw nam', tak jak od jakiegos czasu Jaroslaw K > czy jego kumpel Antek MAcierewicz. Neuroza to problem całych społeczeństw. Odpowiedz Link Zgłoś
kropidlo5 Re: osobowosc paranoiczna 12.11.12, 21:10 Nie ustawiam sie sam, tylko pamietam twoje posty, jakies tezy ze neurotycy sa niebiezpieczni i asocjalni albo ze sa jak gowno, w ktore nikt nie chce wdepnac, nie chce mi sie szukac juz cytatow teraz, ale tak pisalem i sie nie wypieraj. Mam wrazenie, ze probobujesz tutaj tworzyc hierarchie zaburzen lepszych i gorszych, a to bez sensu, bo liczy sie w koncu efekt koncowy, artysta a nie tworzywo Odpowiedz Link Zgłoś
lifeisaparadox Re: osobowosc paranoiczna 12.11.12, 22:28 Pewnie że neurotycy niczym się nie różnią jakościowo względem zachowań negatywnych u innych osób. To im pewnie przynosi wiele bólu, bo chcą być świętymi męczennikami? Atrakcyjność społeczną porównałem że jest jak omijana kupa. Że przez to jacy są "zatroskani" i "dobrzy" stają się odrażający. Czy dla neurotyka normalny człowiek to bestia pijąca krew niemowląt? :> Odpowiedz Link Zgłoś
kropidlo5 Re: osobowosc paranoiczna 13.11.12, 04:08 lifeisaparadox napisał: > Pewnie że neurotycy niczym się nie różnią jakościowo względem zachowań negatywn > ych u innych osób. To im pewnie przynosi wiele bólu, bo chcą być świętymi męcze > nnikami? > Atrakcyjność społeczną porównałem że jest jak omijana kupa. Że przez to jacy są > "zatroskani" i "dobrzy" stają się odrażający. > > Czy dla neurotyka normalny człowiek to bestia pijąca krew niemowląt? :> Kupa to jest tyutaj projekcji i insynuacji. w ogole porownywanie kategorii ludzi do gowna to jest chamstwo pospolite, po prostu jestes chamem i tyle. Nie wiem kto chce byc meczennikiem, chyba masz na mysli siebie samego. I nikt nie traktuje takich ludzi jak gowno, moze tylko tacy wykolejency jak ty,ktorzy zeby zyc musza kogos wdeptac w ziemie, ktorzy musza nekac i obrazac zeby mioc oddychac, wiekszosc ludzi jest bardziej zajeta codziennymi sprawami i nie ma takich potrzeb, bardziej sie martwia co do garnka wlozyc albo gdzie zrobic wypad w sobote, a nie tworzyc jakies nienasiwtne teorie na temat neurotykow czy innych. Coraz bardziej jak cie czytam mam wrazenie ze jestes po prostu psychiczny. Nie wiem, skad sie wzial pomysl ze kazdy neurotyk udaje swietego i niewinnego, jest odwrotnie, neurotycy raczej czesciej czuja sie ciagle winni i za wiele przepraszaja, Odpowiedz Link Zgłoś
lifeisaparadox Re: osobowosc paranoiczna 13.11.12, 12:31 kropidlo5 napisał: > I nikt nie traktuje takich ludzi jak gowno, moze tylko tacy wykolejency jak ty, > ktorzy zeby zyc musza kogos wdeptac w ziemie, ktorzy musza nekac i obrazac zeby > mioc oddychac, wiekszosc ludzi jest bardziej zajeta codziennymi sprawami i nie > ma takich potrzeb, bardziej sie martwia co do garnka wlozyc albo gdzie zrobic > wypad w sobote, a nie tworzyc jakies nienasiwtne teorie na temat neurotykow czy > innych. No ale pisałeś że psychopaci powinni być wyeliminowani ze społeczeństwa, popełnić samobójstwo i tego typu rzeczy. Kiedy zrozumiesz że jesteś takim samym krwiopijcą jak inni? > Coraz bardziej jak cie czytam mam wrazenie ze jestes po prostu psychiczny. Może wrzuć na luz? > Nie wiem, skad sie wzial pomysl ze kazdy neurotyk udaje swietego i niewinnego, > jest odwrotnie, neurotycy raczej czesciej czuja sie ciagle winni i za wiele prz > epraszaja, Hipokryzja to duże obciążenie psychiczne. Ale neurotycy nie zrezygnują ze swojego image, bo się boją samych siebie pod tą maską. Odpowiedz Link Zgłoś
kropidlo5 Re: osobowosc paranoiczna 13.11.12, 12:40 Pisalem o psychopatach w katastroficzny i dramatyzujacy sposob parodiujac twoje wpisy o neurotykach, przeciez wyjasnilem to dawno temu. wyjasnialem ci, ze uzywanie takiego ekstremalnego, czesto wulgarnego slownictwa niczemu nie sluzy. Masz prawo nie lubic neurotykow, teraz pokazujesz jasno, ze piszac do neurotykow w duzym stopniu piszesz do mnie,ale nie projektuj, w ogole co to znaczy 'neurotyk', to jest wielka i bardzo zroznicowana grupa zaburzen emocji a nie jeden symptom, tak czy owak nie wiem skad przekonanie twoje ze neurotycy chca byc swieci, to jest projekcja, wielu neurotykow chce byc po prostu zwyczajna, bo czuje sie winna, czuje ze mniej moze, bo tak zostaly zakodowane w domu rodzinnym na przyklad. Mowiac szczerze to jakas dziwna obsesja, od paru miesiecy niemal kazdy twoj wpis tutaj to jakas wariacja tezy pt 'psychopaci sa fajni a neurotycy be', wez poszerz troche horyzonty myslowe, bo w koncu dostaniesz zaburzen obsesyjno kompulsywnych. ps tak, jestem takim samym krwiopijca jak inni, a dlaczego mialbym nie byc? Jestem zwyklym czlowiekiem, mam prawo sie mylic, bladzic, mam prawo miec swoje oczekiwania, zalety i wady, mam prawo sie wku...c, mam prawo kogos nie lubc i byc nielubiany, jak i mam prawo kogos kochac i byc kochanym, co w tym nadzwyczajnego? wez zejdz z planety na ktorej tam sie znajdujesz na ziemie Odpowiedz Link Zgłoś
lifeisaparadox Re: osobowosc paranoiczna 13.11.12, 15:03 Pisałeś z autentyczną nienawiścią o swoich cechach, które lokujesz u psychopatów. Ja nigdzie nie eliminowałem neurotyków, nakreślam tylko niepotrzebne i oderwane od faktów zachowania które im przeszkadzają, w trosce rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
kropidlo5 Re: osobowosc paranoiczna 13.11.12, 15:12 Znowo projektujesz. Parodiowalem twoj wulgarno dramatyczny styl. zauwazylem nienawisc do neurotykow, jak zwykle pieknie ukryta za parawanem 'troski' - oh kto nei troszczyl sie o nienawidzonych ludzi, wladza ludowa troszczyla sie o kuronia i michnika i proponowala im z troski emigracje , hitler troszczyl sie o zydow a Mitt romney oczywiscie troszczy sie o robotnikow. Yaaaawn. To sie postanowilem zatroszczyc o psychopatow, bo przeciez bardzo ich lubie. ps jezyk polski nie ma pejoratywnych okreslen na osoby neurotyczne. Slowo 'neurotyk' jest obojetne i techniczne. Slowo 'nerwus' jest zartobliwe. Slowo 'znerwicowany' ma w sobie element wspolczucia. Nie ma zadnych znaczen dotyczacych nerwicowcow czy neurotykow ktore by ich stawialy w zlym swietle. Natomiast wypowiedz tylko slowo 'psychopata' i 99% spoleczenswta bedzie mialo ciag negatywnych skojarzen. Psychopata moze doskonale slyzuc jako wyzwisko i poza kontekstem medycznym jest slowem obrazliwym i wrecz wulgarnym. Nic takiego nie dotyczy nerwicowcow. Sam zreszta to udowadniasz, nazywajc nerwicowcow psycholami, schizolami, psychopatami, socjopatami' czyli slowami zarezerwowanymi dla psychopaty. Sam jestes zupelnie bezradny w obliczu tej rzeczywistosci. Pogodz sie, tak jest i juz. Na tym etapie nie chce mi sie juz debatowac o wyzszosci psychopatow nad neurotykami, mam swoja opinie i jej nie zmienie, a ty pozostan przy swojej i po prostu apeluje, nie wchodz w kazdy watek ze swoja antuneurotyczna krucjata, bo to jest nudne jak flaki z olejem, nawet jak robisz to z 'troski', neurotycy twojej troski nie potrzebuja, ani troche, naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
lifeisaparadox Re: osobowosc paranoiczna 13.11.12, 15:15 Masz coś nie tak z głową. Wiesz o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
kropidlo5 Re: osobowosc paranoiczna 13.11.12, 15:23 lifeisaparadox napisał: > Masz coś nie tak z głową. Wiesz o tym? Jestem sto razy zdrowszy niz ty, cyborgu bez ludzkich odruchow, jedne ludzkie odruchy u ciebie to pogarda i nienawisc.ty nawet nie masz poczucia humoru. smieszy cie cokolwiek, ale tak na wesolo, a nie na zlosliwo-pogardliwie? Odpowiedz Link Zgłoś
lifeisaparadox Re: osobowosc paranoiczna 13.11.12, 15:39 kropidlo5 napisał: > lifeisaparadox napisał: > > > Masz coś nie tak z głową. Wiesz o tym? > > Jestem sto razy zdrowszy niz ty, cyborgu bez ludzkich odruchow, jedne ludzkie o > druchy u ciebie to pogarda i nienawisc.ty nawet nie masz poczucia humoru. smies > zy cie cokolwiek, ale tak na wesolo, a nie na zlosliwo-pogardliwie? Na wesoło mnie rozśmieszasz. Pogarda i nienawiść jedyne ludzkie odruchy? Fajnie masz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kropidlo5 Re: osobowosc paranoiczna 13.11.12, 16:20 Nie wiem co piszesz ale u mnie teraz wyswietla sie to lifeisaparadox napisał: --blah bla neurotyk zle psychopata dobrze bla blah blah blah blah blah Odpowiedz Link Zgłoś
lifeisaparadox Re: osobowosc paranoiczna 13.11.12, 17:35 Mnie się pojawia neurotyk i psychopata w jednym :> Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: osobowosc paranoiczna 13.11.12, 23:54 lifeisaparadox napisał: > Mnie się pojawia neurotyk i psychopata w jednym :> Wg Karen Horney sadyzm jest ostatnim stadium nerwicy - u osób agresywnych, a u uległych - sadyzm odwrócony. Więc coś jest na rzeczy, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
kropidlo5 Re: osobowosc paranoiczna 14.11.12, 00:25 mona.blue napisała: > > Wg Karen Horney sadyzm jest ostatnim stadium nerwicy - u osób agresywnych, a u > uległych - sadyzm odwrócony. Więc coś jest na rzeczy, niestety. Sadyzm i masochizm masz na mysli? te sa kwalifikowane jako takie jako zaburzenia seksualne, ale moga zapewne wspolistniec z innymi zaburzeniami emocjonalnymi, kiedys o tym czytalem, choc sa rozne teorie, niektorzy mowia, ze sadysta to tak naprawde masochista i odwrotnie, ale to tylko teorie. Natomiast musisz zwrocic uwage na jeden aspekt dodatkowy- zgodnosci roznych czesci psychiki. Mozna odczuwac sadyzm albo masochizm, a zarazem odczuwac, ze to cos zlego- kiedy jazn jest niezgodna z popedami. A mozna 'isc na calego' i zarowno czuc i jak i swiadomie akceptowac rozne zaburzenia seksualne. W koncu wielu pedofili na przyklad nie widzi nic zlego w swoich zaburzeniach a pedofilia to ponoc skrajna wersja sadyzmu, ktory z kolei skrywa gleboko schowane poczucie gorszosci i braku bezpieczenstwa. Rozne sa teorie. Odpowiedz Link Zgłoś
lifeisaparadox Re: osobowosc paranoiczna 12.11.12, 12:31 Cokolwiek byś ze swoim psychiatrą nie wydumał, na pewno psychoterapia ci nie zaszkodzi i da wiele różnych środków do korekty. Często przekonania i wartości które prowadzą do dysfunkcji psychicznej w późniejszym wieku, istnieją już od bardzo dawna i są to rzeczy które można dobrze skorygować. Też musisz wziąć pod uwagę to, że takie zaburzenia są rodzinne, a więc żyjąc, mieszkając z osobami o cechach paranoicznych - pozornie dobrze się trzymających i pewnych w swoim stanowisku - nabierasz różnych tendencji i przekonań które nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości i mogą prowadzić do dysfunkcji społecznych, interpersonalnych. Człowiek może być wrażliwy, ale to czym nasiąknie już zależne od przypadku. Tutaj korekta ma zastosowanie. Tak że naprawdę polecał bym ci pracę z psychologiem, terapeutą, jest duża szansa że uda ci się znaleźć różne rzeczy do dobrych zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: osobowosc paranoiczna 12.11.12, 01:26 Na mój gust to jest projekcja, nie lubisz czegoś u siebie i te nielubienie zrzucasz na innych, że niby nie ty sam siebie nie lubisz, ale inni cię nie lubią. Za każdym razem, kiedy pomyślisz sobie, że inni źle cię oceniają, powiedz sobie, że nie masz na to dowodu, że to ty sam się źle oceniasz. A potem odpowiedz krytycznemu głosowi, że masz prawo robić tak, jak chcesz i to jest OK, a on niech spada w krzaki i nie będziesz słuchał takich bzdur. "Ludzie są mili i proszę mi tu ich nie oczerniać." Odpowiedz Link Zgłoś