Dodaj do ulubionych

pesto - za geste mam

08.08.11, 21:35
pewnie mozna oliwy, ale juz troche jej tam wlalam.
Co moge dodac, zeby bylo troche lejace, moje jest takie calkiem "ubite".

Robialm na oko, rukola, orzechy, oliwa, czosnek
Obserwuj wątek
    • jacek1f dodaj jeszcze olwiy. n/t 08.08.11, 21:43
    • marghe_72 Re: pesto - za geste mam 08.08.11, 22:08
      przed wymieszaniem z makaronem ( o ile zamierzasz go mieszać z makaronem ..) wlej kilka łyżek wrzątku spod kluchów..
      • 83kimi Re: pesto - za geste mam 09.08.11, 09:42
        A ja polecam taki sosik do makaronu - dodajemy do pesto sporo oliwy, podsmażamy to minutę, dolewamy kilka łyżek śmietany, mieszamy i gotowe. Bardzo dobre.
        • marghe_72 Re: pesto - za geste mam 09.08.11, 21:36
          pesto nie powinbno się podgrzewać.
          • 83kimi Re: pesto - za geste mam 09.08.11, 23:26
            Podgrzewam je krótko. Naprawdę polecam ten sos z pesto i śmietany, jest pyszny, zamiast oliwy można też dodać trochę masła.
            • linn_linn Re: pesto - za geste mam 10.08.11, 07:14
              Smietana, maslo... Cos jeszcze? Oliwa jest zdrowsza. Po co zamieniac na tluszcz pochodzenia zwierzecego? Nie wspomne juz o tym, ze nie jest to juz pesto.
              • 83kimi Re: pesto - za geste mam 10.08.11, 09:33
                Bo jest smaczne? Nie jest to pesto, tylko sos z pesto i śmietaną. Poczęstował mnie tym dawno temu znajomy i bardzo mi zasmakowało. A jeszcze co do masła, to moja znajoma Włoszka makaron po odcedzeniu miesza z łyżką masła. Ja kiedyś mieszałam zawsze z oliwą, a teraz czasami mieszam z masłem i muszę przyznać, że jest bardzo dobry. I nie demonizujmy, prawdziwe masło nie jest jakieś niezdrowe (choć kaloryczne tak).
            • Gość: qawa Re: pesto - za geste mam IP: 212.160.148.* 10.08.11, 14:24
              boszszs pesto sie nie podgzrewa
              robio sie gorzkie
              i po co je mordowac smietana? smaczne? kwestia gustu albo i jego braku :/
              • 83kimi Re: pesto - za geste mam 10.08.11, 15:54
                Może jak się długo podgrzewa, to robi się gorzkie, mnie nigdy się to nie potrafiło. No cóż, każdy ma inny gust, o gustach się nie dyskutuje. Mnie smakuje zarówno same pesto na zimno, jak i na ciepło ze śmietaną, moja sprawa. I nie jestem jedyną osobą, która lubi takie połączenie.
            • marghe_72 Re: pesto - za geste mam 10.08.11, 21:43
              83kimi napisała:

> Podgrzewam je krótko. Naprawdę polecam ten sos z pesto i śmietany, jest pyszny,
              > zamiast oliwy można też dodać trochę masła.

Ja nie twierdzę, że jest niesmaczny :) tylko, że podgrzewane pesto traci na smaku i kolorze. Lepiej podgrzać śmietanę i do niej wrzucić pesto.
              • ajer2 Re: dolej sok 11.08.11, 17:35
                pomidorowy.Robię pesto gęściejsze i jak mam ochotę to dolewam soku pomidorowego,mieszam dokładnie i już:)
              • anthonyb Re: pesto - za geste mam 11.08.11, 20:01
                marghe dobrze radzi :-)
                Ja robie tez mieszanke : ricotta i pesto. maz przyniosl mi przepis od fryzjera.
                Wiecie co nie przypuszczalm, ze faceci u fryzjera rozmawiaja o gotowaniu :-)
                • lashqueen Re: pesto - za geste mam 12.08.11, 08:47
                  >boszszs pesto sie nie podgzrewa
                  robio sie gorzkie
                  i po co je mordowac smietana? smaczne? kwestia gustu albo i jego braku

Niby nie powinno się podgrzewać, ale...
                  tiny.pl/h5fv6
                  I nie można tu mówić o lekkim podgrzaniu.
                  Sama nigdy nie robiłam, bo generalnie nie przepadam za bazyliowym pesto.

Pesto plus śmietana też nie jest niczym dziwnym. Przynajmniej dla Włochów.
                  tiny.pl/h5fvv
                  Nie każdy musi liczyć kalorie :P
                  • 83kimi Re: pesto - za geste mam 12.08.11, 09:47
                    Czyli nie jestem jednak jakimś dziwolągiem ;-)

A, przypomniało mi się, że kiedyś zamarynowałam pierś kurczaka w pesto i potem ją usmażyłam, dobre wyszło, wcale nie było gorzkie. Moja siostra zaś pierś kurczaka smaruje pesto, zawija w szynkę parmeńską i piecze to w piekarniku. A wczoraj byłam we włoskiej pizzeri (prowadzonej przez Włochów) i jedna z osób zamówiła pizzę genovese i na tej pizzy zamiast sosu pomidorowego było zielone pesto, na to ser i jakaś zielenina. Może pizzy długo się nie piecze, ale jednak temperatura jest bardzo wysoka. Grzanki z pesto (zielonym, czerwonym) też są dobre.
                    • marghe_72 Re: pesto - za geste mam 13.08.11, 20:12
                      Konsystencję podczas obróbki cieplnej zmienia.. i kolor:)
                      Jak dla mnie pesto najlepsze na surowo:)
                      może być ze śmietaną, może być z ricottą itp, ale raczej na surowo, ew. wymieszane z innym ciepłym składnikiem
    • romek-rolnik Re: pesto - za geste mam 09.08.11, 09:46
      Więcej zielonych listków jakichś i sok z cytryny.
    • cucinissima Re: pesto - za geste mam 09.08.11, 15:15
      Dodaj wiecej oliwy.
    • kaskahh Re: pesto - za geste mam 10.08.11, 08:51
      zapomnialam o wodzie z makaronu, ale chciala, tym pesto "polac" mozarelle, wiec musze oliwy, dzieki!
      • lonely.stoner Re: pesto - za geste mam 10.08.11, 15:20
        dodaj olivy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka