kaskahh 08.08.11, 21:35 pewnie mozna oliwy, ale juz troche jej tam wlalam. Co moge dodac, zeby bylo troche lejace, moje jest takie calkiem "ubite". Robialm na oko, rukola, orzechy, oliwa, czosnek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: pesto - za geste mam 08.08.11, 22:08 przed wymieszaniem z makaronem ( o ile zamierzasz go mieszać z makaronem ..) wlej kilka łyżek wrzątku spod kluchów.. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: pesto - za geste mam 09.08.11, 09:42 A ja polecam taki sosik do makaronu - dodajemy do pesto sporo oliwy, podsmażamy to minutę, dolewamy kilka łyżek śmietany, mieszamy i gotowe. Bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pesto - za geste mam 09.08.11, 21:36 pesto nie powinbno się podgrzewać. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: pesto - za geste mam 09.08.11, 23:26 Podgrzewam je krótko. Naprawdę polecam ten sos z pesto i śmietany, jest pyszny, zamiast oliwy można też dodać trochę masła. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pesto - za geste mam 10.08.11, 07:14 Smietana, maslo... Cos jeszcze? Oliwa jest zdrowsza. Po co zamieniac na tluszcz pochodzenia zwierzecego? Nie wspomne juz o tym, ze nie jest to juz pesto. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: pesto - za geste mam 10.08.11, 09:33 Bo jest smaczne? Nie jest to pesto, tylko sos z pesto i śmietaną. Poczęstował mnie tym dawno temu znajomy i bardzo mi zasmakowało. A jeszcze co do masła, to moja znajoma Włoszka makaron po odcedzeniu miesza z łyżką masła. Ja kiedyś mieszałam zawsze z oliwą, a teraz czasami mieszam z masłem i muszę przyznać, że jest bardzo dobry. I nie demonizujmy, prawdziwe masło nie jest jakieś niezdrowe (choć kaloryczne tak). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qawa Re: pesto - za geste mam IP: 212.160.148.* 10.08.11, 14:24 boszszs pesto sie nie podgzrewa robio sie gorzkie i po co je mordowac smietana? smaczne? kwestia gustu albo i jego braku :/ Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: pesto - za geste mam 10.08.11, 15:54 Może jak się długo podgrzewa, to robi się gorzkie, mnie nigdy się to nie potrafiło. No cóż, każdy ma inny gust, o gustach się nie dyskutuje. Mnie smakuje zarówno same pesto na zimno, jak i na ciepło ze śmietaną, moja sprawa. I nie jestem jedyną osobą, która lubi takie połączenie. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pesto - za geste mam 10.08.11, 21:43 83kimi napisała: > Podgrzewam je krótko. Naprawdę polecam ten sos z pesto i śmietany, jest pyszny, > zamiast oliwy można też dodać trochę masła. Ja nie twierdzę, że jest niesmaczny :) tylko, że podgrzewane pesto traci na smaku i kolorze. Lepiej podgrzać śmietanę i do niej wrzucić pesto. Odpowiedz Link Zgłoś
ajer2 Re: dolej sok 11.08.11, 17:35 pomidorowy.Robię pesto gęściejsze i jak mam ochotę to dolewam soku pomidorowego,mieszam dokładnie i już:) Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb Re: pesto - za geste mam 11.08.11, 20:01 marghe dobrze radzi :-) Ja robie tez mieszanke : ricotta i pesto. maz przyniosl mi przepis od fryzjera. Wiecie co nie przypuszczalm, ze faceci u fryzjera rozmawiaja o gotowaniu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: pesto - za geste mam 12.08.11, 08:47 >boszszs pesto sie nie podgzrewa robio sie gorzkie i po co je mordowac smietana? smaczne? kwestia gustu albo i jego braku Niby nie powinno się podgrzewać, ale... tiny.pl/h5fv6 I nie można tu mówić o lekkim podgrzaniu. Sama nigdy nie robiłam, bo generalnie nie przepadam za bazyliowym pesto. Pesto plus śmietana też nie jest niczym dziwnym. Przynajmniej dla Włochów. tiny.pl/h5fvv Nie każdy musi liczyć kalorie :P Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: pesto - za geste mam 12.08.11, 09:47 Czyli nie jestem jednak jakimś dziwolągiem ;-) A, przypomniało mi się, że kiedyś zamarynowałam pierś kurczaka w pesto i potem ją usmażyłam, dobre wyszło, wcale nie było gorzkie. Moja siostra zaś pierś kurczaka smaruje pesto, zawija w szynkę parmeńską i piecze to w piekarniku. A wczoraj byłam we włoskiej pizzeri (prowadzonej przez Włochów) i jedna z osób zamówiła pizzę genovese i na tej pizzy zamiast sosu pomidorowego było zielone pesto, na to ser i jakaś zielenina. Może pizzy długo się nie piecze, ale jednak temperatura jest bardzo wysoka. Grzanki z pesto (zielonym, czerwonym) też są dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pesto - za geste mam 13.08.11, 20:12 Konsystencję podczas obróbki cieplnej zmienia.. i kolor:) Jak dla mnie pesto najlepsze na surowo:) może być ze śmietaną, może być z ricottą itp, ale raczej na surowo, ew. wymieszane z innym ciepłym składnikiem Odpowiedz Link Zgłoś
romek-rolnik Re: pesto - za geste mam 09.08.11, 09:46 Więcej zielonych listków jakichś i sok z cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: pesto - za geste mam 10.08.11, 08:51 zapomnialam o wodzie z makaronu, ale chciala, tym pesto "polac" mozarelle, wiec musze oliwy, dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś