Dodaj do ulubionych

Pesto z oregano

15.05.10, 22:45

Może ktoś mi pomóc? Mam dużo świeżego oregano, rośnie jak ogłupiałe.
Chciałam zrobić z niego pesto, ale nie mogę znaleźć przepisu.
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Pesto z oregano 16.05.10, 00:22
      Mozna zrobić dokładnie tak jak się robi pesto z bazylii
      czyli oliwa, czosnek, parmezan, orzeszki pinii, sól..
      Można orzeszki pinii zastąić innymi orzechami (nerkowce, orzechy
      włoskie itp) albo nasionami słonecznika
      Można dodać ser ricotta, można dodać suszone pomidory

      w sumie dużo mozna :)
      • jagoda85 Re: Pesto z oregano 16.05.10, 10:57

        Dziękuję bardzo. W googlach patrzyłam, ale tam są też inne dodatki.
        Przepis Twój właśnie mi odpowiada. Nigdy nie robiłam pesto. Mam
        nadzieję, że będzie nam smakować.
      • jagoda85 Re: Pesto z oregano 16.05.10, 11:00
        Jeszcze mam pytanie, pewnie dla ciebie głupie, ale jak zaznaczyłam
        nigdy nie robiłam pesto, jakie dać proporcje tych podstawowych
        składników? Nie chciałabym z niczym przesadzić.
    • marghe_72 Re: Pesto z oregano 16.05.10, 13:44
      Linn, jak ktoś lubi origano to czemu nie?

      Jagoda, trudno mi powiedziec jakie proporcje, w sumie to wszystko na
      oko można dodawać. I próbować w miarę ucierania :)
      Nie ma sztywnych reguł
          • qubraq Re: Pesto z oregano 16.05.10, 17:17
            nchyb napisała:

            >
            >
            > > Pesto wole jednak
            > > bazyliowe albo inne
            >
            > a pesto roso?

            Z Wikipedii:

            "Pesto alla genovese – zielony sos pochodzący z Genui (Liguria) we
            Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia.

            Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy z oliwek,
            bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera,
            orzeszków piniowych i soli. W przeciwieństwie do odmiany
            standardowej (pesto alla genovese) czerwone pesto sycylijskie (pesto
            alla siciliana) zawiera suszone na słońcu pomidory.

            Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i in. Pesto nie należy
            podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera
            gorzkiego smaku.

            We Włoszech sprzedawany jest głównie w postaci świeżej, na wagę lub
            małych słoiczkach."

            :-)
      • jagoda85 Re: Pesto z oregano 16.05.10, 15:15
        Dziękuję wam dziewczyny. Wiem, że nie jest to prawdziwe pesto, że
        to oryginalne to przede wszystkim z bazylią, ale póki co, to bazylia
        dopiero kiełkuje, a oregano las, stąd ta prośba o przepis, żeby go
        wykorzystać. Mam jeszcze jedno pytanie, może dla was naiwne, ale
        nie mam zupełnie doświadczenia w tej kwestii, czy takie domowe pesto
        można pasteryzować, jeśli tak to jak długo można przechowywać?
        • marghe_72 Re: Pesto z oregano 17.05.10, 19:31
          jagoda85 napisała:

          > Dziękuję wam dziewczyny. Wiem, że nie jest to prawdziwe pesto, że
          > to oryginalne to przede wszystkim z bazylią,

          a nie nie:)
          pesto alla genovese to pesto z bazylii
          A pesto można sobie zrobić z czego się chce.
          Pesto pochodzi od pestare - ucierać, miażdzyć.. a ucierac można
          rózności.
          Origano też, jeśli się je lubi.

          Ja też wolę bazyliowe, czerwone, miętowe.. ale to nie znaczy, że
          uważam pesto z origano za pomyłkę
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka