Dodaj do ulubionych

kolejne pesto

17.05.13, 08:46
Wczoraj w supermarkecie odkrylam kolejne pesto.
- pomidory z migdalami ( to zrobie w sosie pomidorowym, jakiekolwiek mieso )
- Calabrese - ricotta z papryka - tez dodam do sosu pomidorowego

Widzialam tez cos takiego jak Pesto Siciliano, mianowicie ricotta z orzechami. Ma toot taki jasnobrazowy kolor. Macie pomysl jak to wykorzystac oprocz oczywistego wymieszania z makaronem ?
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: kolejne pesto 17.05.13, 10:04
      a mogę wtrącić swoje 5 groszy?
      Pokuś się o własnoręczne zrobienie pesto. Jest o niebo smaczniejsze i zdrowsze.

A dodawać możesz do kanapek, sosów do sałatek, mięs..
      • robart76 Re: kolejne pesto 17.05.13, 10:13
        O to to, pesto robi się bardzo, bardzo prosto i możesz sobie dodać, co tam sobie wymyślisz!
        • ania_m66 Re: kolejne pesto 17.05.13, 10:36
          robart76 napisał:

> O to to, pesto robi się bardzo, bardzo prosto i możesz sobie dodać, co tam sobi
          > e wymyślisz!

a jasne! najlepiej chrzan i parowki.
          nie ma to jak klepac bzdury aby tylko blogaska w sygnaturce zaprezentowac.
          takimi arcymadrymi wypowiedziami jak powyzsza zniechecasz ludzi do jego odwiedzenia.
          • robart76 Re: kolejne pesto 18.05.13, 08:54
            Nie rozumiem, czemu koleżanka się do mnie przyczepia. Pesto robi się bardzo prosto, a co do składników, to ogranicza nas tylko fantazja. Istnieje coś takiego jak google, które może podpowiedzieć tysiące pomysłów na pesto.
            Jeżeli kogoś gust i potrzeby kulinarne nie wykraczają poza parówki z chrzanem, to czemu nie?
            Poza tym, każdy w sygnaturce może mieć, co mu się podoba, niektórzy obrazki ze słowami powszechnie uznanymi za niecenzuralne, niektórzy link do bloga.
      • bene_gesserit Re: kolejne pesto 17.05.13, 11:50
        Miałam napisać to samo, zdaje sie, ze nie ja jedyna :)
        Jeśli brak pomysłów, przepisów na pesta w sieci mnóstwo:
        z pestek dyni i kolendry
        www.saveur.com/article/Recipes/Pesto-Calabrese?cmpid=hp080311
        pistacjowe
        pesto di Prezzemolo (natka, sardele)
        szpinakowe
        migdałowo-miętowe
        a nawet pesto z pieczonych buraków i fety czy pomarańczowo-migdałowe (do ryby)
        itd itd, możliwości nie mają końca.
        Do: makaronu, mięsa, ryb, deserów, jako sos do sałatek, smarowidło do panini i innych kanapek, zapiekanek itd itd.
    • lashqueen Re: kolejne pesto 17.05.13, 10:53
      Również polecam robić samemu, a te gotowce to ostateczność, jako wyjście awaryjne na "wyjątkowe" okazje. Wyjątkowe w sensie jako wyjątek :) Gdy naprawdę nie ma czasu nic przygotować.
      Te gotowce, o których piszesz to raczej tylko do makaronu się je daje. Jedynie pesto bazyliowe ma szersze zastosowanie.
      • Gość: annjen Re: kolejne pesto IP: *.vlan211.dengo.lubman.net.pl 17.05.13, 11:05
        Nigdy nie kupię gotowego pesto - nie da się nawet porównać do własnoręcznego wyrobu. Chyba, że nie trafiłam jeszcze na dobre, bo w moim wielkim mieście brak sklepu z oryginalnymi produktami.
        • solaris_1971 Re: kolejne pesto 17.05.13, 15:38
          Wiem, ze narazam sie na lincz ale nie bede robic sama tego co moge - dobre -kupic w sklepie.
          Z tego pesto z rozmarynem i ricotta wyszedl bardzo dobry sos z piersi kurczaka, cukinii i brokula. Zamierzam to pesto dodac tez do jagnieciny.
          • solaris_1971 Re: kolejne pesto 17.05.13, 15:40
            Nie zebym byla jakims strasznym leniem. Ostatnio przekonalam sie o wyzszosci oliwy aromatycznej robionej wlasnorecznie nad ta ze sklepu nawet najlepszej marki.
            • bene_gesserit Re: kolejne pesto 17.05.13, 16:02
              No to dlaczego? Wrzucić garść orzechów, kilka pomidorów szuszonych, ser, czosnek, sól i oliwę do miksera zajmuje jakąś - razem z miksowaniem - minutę. Koszt jest od kilku do kilkunastu razy mniejszy, ale przede wszystkim nie skazujesz się na cudzą wyobraźnię i smak, noi doskonale wiesz, co jesz.
          • marghe_72 Re: kolejne pesto 17.05.13, 19:22
            solaris_1971 napisała:

> Wiem, ze narazam sie na lincz ale nie bede robic sama tego co moge - dobre -ku
            > pic w sklepie.
            ,

Decyzja należy do Ciebie ..ale .. zrób raz w domu i porównaj z kupnym :)
            Ja nie twierdzę, że kupne sosy są do niczego (czasami po nie sięgam, ale rzadko), ale domowe są lepsze , po prostu .
            I wiesz co w nich siedzi
          • karo.8 Re: kolejne pesto 17.05.13, 21:54
            zapewniam cie, jeśli zrobisz raz sama, juz nigdy nie kupisz.
            ja jestem ostatnio na etapie pesto z pietruszki, jak co roku o tej porze.
            • shachar Re: kolejne pesto 17.05.13, 22:30
              Czy macie jakieś preferencje jeśli chodzi o substytut orzechów piniowych w pesto? Byłam w sklepie, a tam garstka po $10. W sieci mówią o tym ,ze można ew. użyc orzechów włoskich, pistacjowych, nerkowca. Nie będzie to samo, ale za to budżetowo :-)
              • Gość: annjen Re: kolejne pesto IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.13, 22:45
                pistacje, nerkowce, mogą być pół na pół z piniowymi. piniowe w pl są stosunkowo niedrogie w tesco (ciekawe, kiedy mnie wytną;)
                • bene_gesserit Re: kolejne pesto 17.05.13, 22:56
                  E tam, lepiej migdały po prostu. Taniej i prościej, róznicy w zasadzie nie czuć, bo czosnek i bazylia i tak zabija aromat.
                  • marghe_72 Re: kolejne pesto 18.05.13, 00:10
                    słonecznik też może być
                    • solaris_1971 Re: kolejne pesto 18.05.13, 02:06
                      Pewnie macie racje. Po tym jak raz zrobilam oliwe aromatyczna ze swiezych ziol, juz nigdy nie kupie w sklepie. Kupilam sobie w ubieglym tygodniu 4 karafki na 4 rozne oliwy.
                      • lashqueen Re: kolejne pesto 18.05.13, 07:36
                        Oliwa najlepsza niepokalana. Ziółka lepiej dodać świeże do potraw w ostatniej chwili :)

solaris_1971 napisała:
                        > oliwe aromatyczna
                    • karo.8 Re: kolejne pesto 18.05.13, 10:45
                      wlasnie,. ja daje peski slonecznika.
        • lashqueen Re: kolejne pesto 18.05.13, 07:30
          Gość portalu: annjen napisał(a):

> Nigdy nie kupię gotowego pesto - nie da się nawet porównać do własnoręcznego wy
          > robu. Chyba, że nie trafiłam jeszcze na dobre, bo w moim wielkim mieście brak s
          > klepu z oryginalnymi produktami.

Wiadomo, że domowy najlepszy, ale nie przesadzajmy, że kupne są takie niesmaczne. Smaczne to one są, bo inaczej ludzie by ich nie kupowali. Problem tylko z jakością składników. Często zawierają olej słonecznikowy zamiast oliwy itd. Nadrabiają też pewnie dodatkowo sztucznymi dodatkami smakowym.
          • mhr2 Re: kolejne pesto 18.05.13, 09:30
            lashqueen napisała:

> Często zawierają olej słonecznikowy zamiast oliwy

nie kupuje wogole takich gotowcow, moj domowy tez z olejem slonecznikowym bo po prostu za oliwa nie przepadam, chociaz czasami troche jej uzywam:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka