Forum Kuchnia Wegetarianizm
ZMIEŃ
      pieprz

pieprz

(14 wyniki)
    • Drodzy wegetarianie! Ponieważ jesteśmy w końcu na forum kuchni wegetariańskiej, może więcej uwagi poświęcimy potrawom z warzyw i owoców? Proponuję na początek zająć się ziemniaczkami. Czy znacie jakies smakowite dania przyrządzane z tej pysznej byliny? Znalazłam fajny tekst o ziemniakach właśnie, niechaj będzie "teoretyczną podbudową" kulinarnego wątku: Pochwała kartofelka Mają swoich zwolenników i przeciwników. Ci ostatni twierdzą, że ziemniaki mają niewielką wartość odżyw...
    • Moja ulubiona to salatka korsykanska (pewnie z korsyka ma tyle wspolnego co ziemniaki po grecku z grecja ;-) : Pomidory w plasterki, rozlozyc na plasko na duuuzym talerzu. Posypac pokruszonym czosnkiem, kaparami (duuzo kaparow!) i marynowanym pieprzem (jak kto lubi jezeli chodzi o ilosc). Polac oliwa, odrobina octu winnego. Ja uwielbiam kapary, wiec skrapiam tez woda z kaparow (ta marynata ze sloiczka). Odstawiamy na pol godziny na bok, żeby sie przegryzło - i gotowe. Z białym pi...
    • Znacie może jakieś fajne przepisy z użyciem różnych orzechów, migdałów, sezamu tudzież innych orzechowatych? Niekoniecznie na słodko. Bo tak mnie ostatnio naszło na różne takie gadżety i szukam inspiracji.
    • Otwarty:o) Moja propozycja : Zupa z marchewki 80 dag marchewki kroimy w kostkę wkładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami bulionu warzywnego i gotujemy przez 30 min. Następnie całość miksujemy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i dodajemy łyżkę mąki i dokładnie ją rozprowadzamy. Staramy się jej nie przyrumienić. Zasmażkę dodajemy do zupy. Zupę przyprawiamy pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. 3 łyżki śmietany rozprowadzamy z 2 łyżkami zupy i zabielamy ją. Zup...
    • Czy możecie mi napisac Wasze ulubione przepisy na sałatki z ryżem :) Czekam na pyszne przepisy :) Pozdrawiam Aga
    • Czy ktoś zna prezpis na buraczki n a gorąco?
    • Jestem wegetarianinem od 13 lat. Zostałem nim, nie z przyczyn zdrowotnych (nie miało znaczenia czy mi to zaszkodzi, czy też pomoże), ale z powodu przekonania, że nie powinno się jadać martych zwierząt. Trzeba pamiętać że ich mięso jest przesiąknięte negatywną energią powstającą podczas ich zabijania. Poza tym lubię zwięrzęta, a nie powinno się zjadać przyjaciół.
    • Hej, hej, co wegetarianie polecają na czas Świąt? Czy macie jakieś przepisy, odpowiednie na okres Świąt, a bezmięsne? Pozdrawiam wielkanocnie, świątecznie!
    • Ale zero gotowania, bo jestem na delegacji i na razie mam tylko czajnik :( Pomidorow jest zas zatrzesienie i sa b. tanie. I latoś wyjatkowo smaczne...
    • Szlag mnie trafia , całe to Wasze żarcie jest dobre na pierdzenie , zrecie jak osły i pieprzycie jak osły . Zastanawia mnie dlaczego Wy roslinożerne małpiszony gotujecie i pieczecie swoje potrawy , toż to takie mienaturalne , nie słyszałem aby szympans czy osioł gotował trawę i banany .
    • w polskiej kuchni istnieje "intytutcja" ziemniaków, kotleta i surówki - i teraz pytanie - z czego można zrobić (oprócz mięsa) kotleta - opanowałam kotlet z jajka, pieczarek, soi oczywiście, próbowałam z selera. macie jeszcze jakiś pomysł. czasem zjadłabym polski ziemniako-kotleto-surówkowey obiad (nawet jeśli wszystkie sładniki to warzywa) - bo czasem mam dość warzyw z makaronem, ryżem i kaszą
    • Nie wiedziałem w sumie co to jest, ale tak zachwalacie to na forum, ze sie skusilem:-) Tylko co ja mam z tym dalej robić? Podobne to troche do orzechow i cholernie drogie (4.40zl za 400g). No ale skoro to juz mam to moze mnie oswiecicie i zaprezentujecie jakies przepisy (smaczne) z tego? Z gory thank u!
    • Czy wegetarianizm to jakaś ideologia czy tylko sposób odżywiania? Czytając wypowiedzi różnych osób odnoszę wrażenie,że to ideologia ale może się mylę.Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się