Forum Zwierzęta Forum weterynaryjne
ZMIEŃ
      pierwsza cieczka

pierwsza cieczka

(17 wyników)
    • Moja roczna suczka dostała pierwszą cieczkę.Nie wiem co się w tej sytuacji robi. Pomocy!!!
    • Witam prosze napiszcie czy to normalne?? moja kochana pupilka ( sznaucer miniaturowy) dostała pierwszą cieczkę ( w wieku 6 miesięcy) nie długo będzie 4 tygodnie jak krwawi czy to nie za długo? co prawda nie leci jej jak " z pękniętego wiaderka" ale czasami spuszca czerwoną żywą krew> ogólnie jest zdrowa nic mnie w zachowaniu jej nie niepokoi.Dziękuję i pozdrawiam
    • Nasz wet woli poczekać jeszcze trochę, właściwie nie wiem konkretnie ile, na pewno po pierwszej cieczce. Psiury mają już 6 miesięcy. Będziemy musieli izolować naszą dwójkę a to będzie baaardzo trudne. Moja mama odmówiła ewentualnego wzięcia suni lub psa na okres cieczki. Cóż nie dziwię się: malce są delikatnie mówiąc kłopotliwe w obsłudze, czaso i pracochłonne. Nie wiem nawet jak wyłapać ten moment kiedy sunia dostanie cieczkę, mam nadzieję, że zobaczę różnicę w zachowaniu i ch...
    • witam. moja sunia ma dopiero 8 miesięcy i nie miała jeszcze pierwszej cieczki. wybiegam trochę w przyszłość, ale czy są inne metody antykoncepcji dla psów niż sterylizacja? nie chciałabym jej sterylizować, ale też nie zamierzam jej (jak na tę chwilę) dopuszczać. bardzo proszę o poradę. dziękuję
    • Witam. We wszystkich artykułach jakie czytałam na internecie (a było ich całkiem sporo) informacją przewodnią było to, że suki powinno się sterylizować przed pierwszą cieczką. Pod tymi artukułami podpisują się najczęściej sami weterynarze! Mam w domu 4 miesięczną suczkę owczarka niemieckiego i planuję zaprowadzić ją na taki zabieg w wieku 5-6 miesięcy. Kiedy przychodzi co do czego wszyscy weterynarze, z którymi próbowałam się umówć stukali się w głowę i informowali mnie, że tak...
    • 6 miesięczny szczeniak, suka od urodzenia ma wystajacą przepuklinke, lekarze weterynarii twierdzili,ze to z czasem zniknie jednak to ani nie maleje ani nie rośnie. Zastanawia mnie czy ona nie bedzie miała prolemów ztym, lub kiedy będziemy chcieli ja dopuścić czy nie wynikną komplikacje? Dziekuje za, każdą rzeczowa informacje.
    • Mam małą jamniczkę, ktorą właśnie szczepiłam i odrobaczałam u weterynarza. Pani doktor powiedziała mi, że szczepienie przeciwko wściekliźnie mała dostanie dopiero gdy będzie miała 6 miesięcy. Czy to prawidłowo? Mam tez jamnika ośmioletniego, kóry pierwszy raz był szczepiony przeciw w/w gdy miał trzy miesiace. Druga sprawa, mimo wielu kontrowersji, postanowiłam wysterylizować moją Fifi, decyzja podjęta. Narazie ma dopiero sześć tygodni, ale kiedy najlepiej to zrobić. Czy przed pi...
    • od kiedy tylko zostalam opiekunem mojej suni wiedzialam, ze bedzie wysterylizowana; byla malenka, chodzilam z nia systematycznie do przychodni, byla pod ciagla opieka weterynarzy; pytalam o sterylizacje od samego poczatku, ale ciagle mnie uspokajano, ze przyjdzie na to pora, a pies jest za maly; moja pierwsza suczka (nie byla wysterylizowana - mialam ja lata temu kiedy jeszcze sterylizacja nie byla tak powszechna) odeszla z powodu raka gruczolow mlekowych wiec bylam i jestem przew...
    • Mam pytanie.Bylam wczoraj z sunia u weta.Sunia ma 7 miesiecy i 5 dni temu skonczyla sie jej pierwsza cieczka.Sunia ma powiekszone sutki.Sa takie nabrzmiale.Pani doktor powiedziala ze to ciaza urojona.Ale po tym co przeczytalam na dogomani to ciaza urojona wystepuje po ok 1,5 miesiaca po cieczce a nie 5 dni. Czy to ciaza urojona czy nie?
    • Wszyscy mówią, że trzeba to zrobić bo dla suki lepiej. Zdecydowanie nie mam mozliwości żeby ją szczenić. Suka: wyżeł, 4 lata, liczne ciąże urojone, wycie do księżyca itp. Proszę o wyjaśnienie: czym sterylizacja może skutkować? Zwiększona waga? Zmiana charakteru? dzięki za odpowiedź
    • czy to jest bardzo bolesny zabieg dla psa , ile się goi i czy po zabiegu podaje się środki przeciwbólowe i czy powinno się sunie chociaż raz dopuścić przed sterylizacją pozdrowienia
    • Panie doktorze, moja suczka ma prawie 2 lata (w kwietniu), i poki co miala jedna cieczke w marcu zeszlego roku (czyli byla prawie rocznym pieskiem). Kiedy powinna pojawic sie druga cieczka? Czekamy i czeakmy i nic. Pol roku juz dawno minelo, zaraz bedzie rok (w marcu) a cieczki nie ma. Suka ma sie dobrze i nie choruje... Czy mamy sie niepokoic? Ania
    • Bo spotkałam się z takimi opiniami, jednak nasz weterynarz upiera się przy sterylizacji dopiero po pierwszej cieczce... Przyznam, że jeżeli byłoby to możliwe to wolałabym to zrobić już teraz ( suczka ma 7 miesięcy).
    • Witam. Mam półroczną sukę i planowałam ją wysterylizować po pierwszej cieczce, tak mówił jeden wet, drugi (temu bardziej ufam) mówi, ze przed pierwszą cieczką, gdyż niweluje to w zasadzie ryzyko raka sutka. Zupełnie się na tym nie znam, ale czy można nie całkiem jeszcze dojrzałego fizycznie psa poddawac takiej operacji? Ponadto boję się, aby nie powtórzyła się sytuacja, której dośwaidczyliśmy z kotem, któremu nie wycięto "wszystkiego" i nie mamy już kota.
    • Suczka Beagle mojej corki, ktora skonczy w maju 2 lata, miala ostatnia cieczke w sierpniu. Czy cos z nia nie tak? Od pewnego czasu wykonuje ruchy kopulacyjne-podoba jej sie ludzka noga. Czy to cos znaczy? Zdarza sie u suk? Kiedy jej przejdzie?
    • Mam sunke. Cieczki jeszcze nie miala. Jest z polowy pazdziernika 2005 - BOS, czyli rozwija sie podobnie jak Owczarek Niemiecki. Z tego co wiem to pierwsza cieczke powinna miec okolo 1 roku (?). Weterynarz w nieodleglej klinice mowil, zeby sterylizowac po pierwszej cieczce. Ja wciaz slysze, ze sensowniej przed, a martwi mnie to, ze mala byla dwukronie juz usypiana w maju, ze wzgledu na kontuzje kolana. Nie chcialabym jej nadmiernie oslabic. Sterylizowac teraz pod koniec lata, czy cze...
    • Głównie po co i w jakim celu sterylizuje się pieski (suczki, zwłaszcza gdy je nikt o zgodę nie pyta)? Czy jest to wskazane rónież u dorosłych podstarzałych samic? itakinie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się