Dodaj do ulubionych

sterylizacja suki

03.11.02, 13:10
Wszyscy mówią, że trzeba to zrobić bo dla suki lepiej. Zdecydowanie nie mam
mozliwości żeby ją szczenić. Suka: wyżeł, 4 lata, liczne ciąże urojone, wycie
do księżyca itp. Proszę o wyjaśnienie: czym sterylizacja może skutkować?
Zwiększona waga? Zmiana charakteru?
dzięki za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • adam.pietron Re: sterylizacja suki 03.11.02, 22:57
      Już pisałem o tym na forum ale bardzo dawno temu – chyba gdzieś w sierpniu.
      Ale oczywiście nie znaczy to , że ci nie odpowiem.
      Ze sterylizacją jest tak , ze zmiany , które po niej następują są niestety
      demonizowane.
      Zmiany charakteru , o których się mówi zazwyczaj spowodowane są pojawieniem
      się dodatkowego tłuszczyku – a tłuszczyk tym , że właściciele zapominają o
      braku hormonów anabolicznych ( zmienionym metabolizmie ) a dawka pokarmowa
      pozostaje ta sama – przejedzony pies nie chce się ruszać tak jak my po sowitym
      obiadku.
      Pamiętać więc należy o tym by uważać z jedzeniem – niekoniecznie przestawiać
      się od razu na mniej kaloryczne ale nie ulegać suczym zachciankom i dostarczać
      dostateczną ilość ruchu.
      Co do ciąż urojonych – jeśli twoja suka miewa je nagminnie to nie są one dobre
      ani dla jej samej ani dla jej gruczołów mlekowych – ich wzmożona nienaturalna
      aktywność może prowadzić do zwłóknień w tkance gruczołowej , a ciągła
      infestacja hormonalna do zapoczątkowania zmian o charakterze nowotworowym.
      Jedynym skutecznym lekarstwem jest w tym przypadku sterylizacja.
      Pozdrawiam
    • miska77 Re: sterylizacja suki 04.11.02, 12:58
      moja suka jest wysterylizowana od ponad 1,5 roku i utrzymuje stala wage 53 kg.
      Karmie ja Nutra Maientance (z niska zawartoscia bialka), wczesniej Royal Canine
      Adult. Suke wysterylizowalam po pierwszej cieczce tj. jest miala 1,5 roku i nie
      zauwazylam zadnych negatywnych zmian.
      Od 1 wrzesnia mam w domu jeszcze malego kociaczka, ktoremu zastepuje mame lub
      starsza siostre. Nie miewa ciaz urojonych, nie zmienila charakteru.
      Nie zastanawiaj sie tylko udaj sie do dobrej kliniki i zdecyduj sie na zabieg.

Pozdrawiam,
      Miska77
      • hjk11 Re: sterylizacja suki 08.11.02, 19:50
        miska77 napisała:

> moja suka jest wysterylizowana od ponad 1,5 roku i utrzymuje stala wage 53
        kg.
        >
        > Karmie ja Nutra Maientance (z niska zawartoscia bialka), wczesniej Royal
        Canine
        >
        > Adult. Suke wysterylizowalam po pierwszej cieczce tj. jest miala 1,5 roku i
        nie
        >
        > zauwazylam zadnych negatywnych zmian.
        > Od 1 wrzesnia mam w domu jeszcze malego kociaczka, ktoremu zastepuje mame lub
        > starsza siostre. Nie miewa ciaz urojonych, nie zmienila charakteru.
        > Nie zastanawiaj sie tylko udaj sie do dobrej kliniki i zdecyduj sie na zabieg.
        >
        > Pozdrawiam,
        > Miska77

Jaka to jest rasa, ze wazy 53kg?
        Pozdrowienia,
        Anna
        • miska77 Re: sterylizacja suki 12.11.02, 10:09
          > Jaka to jest rasa, ze wazy 53kg?

Mastino Napoletano

Pozdrawiam,
          Miska77

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się