podlasie

(20 wyników)
  • forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=45535&w=75221175&a=75229268 cd: Co PiS zrobil kiedy byl u wladzy dla Ukraincow Podlasia? 1.Czy usunal na ukrainskojezycznym Podlasiu szkolnictwo bialoruskie (relikt PRLowkiej polityki bialorutenizacji ukrainskojezycznej ludnosci Podlasia) zastepujac go szkolnictwem ukrainskim? 2. Czy poprawil ustawe o mniejszosciach narodowych tak, aby na ukrainskojezycznym Podlasiu mozna bylo legalnie tablice z oryginalnymi ukrainskojezycznymi nazwami mi...
  • Jaki wybor bedzie miala ukrainskojezyczna ludnosc Podlasia: www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm w nadchodzacych wyborach do Sejmiku Podlaskiego: miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,4033618.html 1. Czy Zarzad Glowny Zwiazku Ukraincow Podlasia doradza jej glosowac na "pseudobielorusow" kontynuujacych 60+ letnie wynaradawianie- bialorutenizacje ukrainskojezycznej ludnosci Podlasia, czy na "postpezetperowcow" odpowiedzialnych za owa odgorna bialoruteniz...
  • "...Teren Białostocczyzny był zasiedlany z wielu stron. Główne osadnictwo szło z czterech kierunków. Jeden - to osadnictwo mazowieckie, które szło z zachodu; osadnictwo białoruskie, które szło od Grodna i Wołkowyska, bo tamte rejony były mocno zaludnione, a tu jak opowiadał Michał Kondratiuk,były wciąż puszcze. Kolejnym kierunkiem było osadnictwo południowe- wołyńsko- brzeskie (południowo-ukraińskie)..." www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070409/REGION05/70409014 www....
  • Rzeczpospolita: "Być może już w październiku we Lwowie odsłonięty zostanie pomnik Stepana Bandery, przywódcy ukraińskich nacjonalistów i wroga Polski W Polsce utożsamia się Stepana Banderę z Ukraińską Powstańczą Armią (UPA), która ma na sumieniu tysiące Polaków -To nasz bohater narodowy -mówi "Rz" Andrij Stećkiw, deputowany lwowskiej Rady Miejskiej (z proprezydenckiego bloku Nasza Ukraina). A znany lwowski publicysta Anton Borkowskyj tłumaczy, że stawianie pomnika Bandery we Lw...
  • forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=53579551
  • 8 -9 listopada 2010 r. Posiedzenie KNMiOFW (Komisji Nazw Miejscowości i Obiektów Fizjograficznych) W dniach 8-9 listopada odbędzie sie kolejne w tym roku posiedzenie członków Komisji NMiOF, podczas którego rozpatrzone zostaną wnioski rad gmin dotyczące zmian w urzędowym nazewnictwie miejscowości oraz o ustalenie dodatkowych nazw miejscowości w językach mniejszości narodowych. ... 18. Zaopiniowanie wniosku z gminy Orla (powiat bielski, województwo podlaskie) w sprawie ustalenia dla 26...
  • "...laczenie a nie podzialy, wstyd....." ----------------------------------- Laczyc wokol KLAMSTWA o "swiadomych" "Bialorusinach" i prawoslawnych "Polakach", z dziada pradziada rozmawiajacych dialektem...ukrainskim: www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_4.htm? Czym sie konczy budowanie na klamstwie, obludzie i wynaradawianiu przekonalismy sie w czasie upadku ZSRR. Mysle, ze tak samo niedlugo skonczy 6...
  • www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4926392.html P.S. "Ponad pół miliona złotych dostanie tygodnik "Niwa" www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4926392.html ------------------------- Dlaczego MSWiA finansuje pismo "Niwa" zajmujace sie wynaradawianiem- bialorutenizowaniem ukrainskojezycznej ludnosci Podlasia? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=40728&w=61501884
  • forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=45535&w=56173908&s=0
  • wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,5040395.html *** forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=76780325&a=77275282
  • Romanie(8)

Zwracam się do Ciebie z pytaniem:) Bo, jak mi wiadomo, PAKP nie chce wprowadzić do liturgii języków białoruskiego i ukraińskiego. I teraz mam pytanie (piszę pracę o mniejszości białoruskiej) czy PAKP w powojennej Polsce wprowadzał któryś z tych języków? Bo ponoć był używany język białoruski, ale ze względu na małe zainteresowanie wiernych wycofano go. Może masz jakieś źródła informujące o tym?
  • forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=60265060 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=60251369
  • "...laczenie a nie podzialy, wstyd....." forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=59769487&a=59888020 ----------------------------------- Laczyc sie wokol KLAMSTWA o "swiadomych" "Bialorusinach" i prawoslawnych "Polakach", z dziada pradziada rozmawiajacych dialektem...ukrainskim: www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm www.harazd.net/~nadbuhom/mapy-historia/mapy_4.htm ? Czym sie konczy budowanie na klamstwie, obludzie i wynaradawianiu przekonali...
  • No i zagrzmiało. Coś miałem takie wrażenie, że wypisywanie pierdół to domena Naczelnego Ukraińca Podlasia i że wcześniej czy później monopolista upomni się o swoje. Wyszło na 'wcześniej'... Człowieku, na dyskusję z tobą szkoda klawiatury, choć nie wykluczam, że kiedyś być może zabraknie mi poczucia humoru i wystukam parę uwag pod adresem twoim i twoich majaków. A może nawet jedno dziś: jak już kiedyś pisałem, część mojej najbliższej rodziny jest wyznania prawosławnego. I t...
  • Albo to ustawa o mniejszościach nie przewidziała takiego "podlaskiego fenomenu", albo to "podlaski fenomen" wymyka się zapisom ustawy". --------------------- Moim zdaniem to Czykwin z PAKP i SLD konstruujac tak ustawe o nazwach dwujezycznych, aby w swoim zalozeniu na ukrainskojezycznym Podlasiu umozliwiala ona jedynie wprowadzenie nazw bialoruskich, usankcjonowali: a. carska polityke, ktora tereny ukrainskojezyczne Podlasia wlaczyla do grodzienskiej guberni b.stalinow...
  • A teraz spróbujemy-до ензыка пол"скего литэры пол"ске,a do ruskogo ukrainskogo itd każdyj znaet BUKWAR' TO łamanie i brak szacunku,dla mnie osobiście czytanie takiej pisowni wkurzające Jak się pisze wyrazy, no niech bedą ukrainskie(a tak naprawdę nie do końca),to znaczy, że liczysz na to, ze ten co czyta ,wie o o ...
  • forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=21261179&a=61501543
  • Dlaczego podejrzewam,ze bURY moglbyc agentem NKWD? Dlatego,ze mord jakiego dokonal w 1945 na ludnosci ukrainskojezycznej Podlasia byl na reke wladzom PRL i ZSRR: a.dal dla pretekst wladzom PRL do pacyfikacji polskich srodowisk niepodleglosciowych w Polnocno- Wschodniej Polsce b.dal impuls miescowej ludnosci ukrainskojezycznej do akceptacji wladz PRL jako swoich obroncow i tym samym przysporzyl jej ludzi potrzebnych do budowania PRL- zreszta najprawdopodobniej tylko i wylacz...
  • Союз українців Підляшшя Związek Ukraińców Podlasia ma zaszczyt zaprosić na XVII Festiwal Kultury Ukraińskiej na Podlasiu "Пiдляська Осiнь" Program XVII Festiwalu Kultury Ukraińskiej na Podlasiu „Podlaska Jesień 2008” PIATEK, 17 październik ------------------------...
  • "We Lwowie polska telewizje zdaje sie mozna odbierac bez problemu." - z tego co mi wiadomo, to polska strona sfinansowała tam nadajnik. A czy wy, podlascy Ukraińcy zwróciliście się w tej sprawie do rządu Ukrainy? "2.Rozumiem, ze macie juz w kosciolach katolickich Podlasia msze po ukrainsku dla Ukraincow przychodzacych do kosciola..." - jeżeli wierni będą tego chcieli, to nie sądzę by kościół się sprzeciwiał. Poza tym życzę powodzenia panie Romanie w swoich staraniach i zapewniam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się