podlasie

(72 wyniki)
  • Sława! Zapraszamy wszystkich Słowan wschodnich i zachodnich z Podlasia, zainteresowanych wiarą Słowian, do działu Podlasie na Rodzimowierczym Biuletynie Informacyjnym: rbi.webd.pl/phpBB/viewforum.php?f=64
  • Niku! Ziemia Bielska to nie tylko Twoja wioska! Polecam Wszystkim! www.m- michalski.com.pl/img/podlasie/podlasie.html
  • hej! zagłosuj na nasz projekt filmowy: "Podlasie Makes Me Happy" www.radio.bialystok.pl/konkurs/index/k/116 i pusc dalej moze uda nam sie zdobyć fundusze na FILM. Prawdziwy soczysty film o Podlasiu, dla Podlasiaków! RADIOBAŁACKO www.radiobalacko.pl
  • Post ten dedykuję głównie do młodych ludzi, których dziadkowie i babcie przekazali pewien specyficzny dialekt. Ja sam kiedyś odkryłem, że jest to język ukraiński. Jednak był to dość długi i skomplikowany proces... Naukowe badania jednoznacznie klasyfikują gwarę okolic Bielska Podlaskiego jako gwarę ukraińską. Są też świadectwa różnych ludzi. Wielokrotnie miałem przyjemność rozmawiać z prostymi ludzmi na Podlasiu. Prawie zawsze na terenach na Południe od rzeki Narew w rozmowie używa...
  • Premyślenia hipotetyczne: ortheus napisał: oderwać Podlasie od Polski. - i tu rodzi się pytanie...jak mam się zachować? Podpisałem deklarację popierającą Serbów. Zadeklarować poparcie oderwania Podlasia od Polski? choć byłem przeciw uznaniu Kosowa. Jak Powiem "tak" dla Podlasia, odrzucam działanie w imię wyższych racji i zostaję posądony o prywatę, czyli moralnie jestem spalony i nikt nie będzie traktował mnie poważnie. Bo jak to? TAM NIE - TU TAK. Tu powiem "Tak" a jak ktoś pa...
  • Czyżby "konkurencja" Serwisu P. otworzyła wędkarską witrynę pod podobną nazwą? Jest i akcent bielski. www.okon.glt.pl
  • Proponuję wszystkim zainteresowanym dzielenie się informacjami, tekstami dot. historii Podlasia. Ja zacznę od tego. www.absoluteastronomy.com/reference/podlasie (w języku angielskim) Całkiem ciekawy, nie wiem na ile jest rzetelny, ale można z niego wysnuć ciekawe wnioski.... Oczywiście nie da się oddzielić historii od problemów natury językowej, narodowościowej, religijnej... Ale chciałbym, abyśmy zachowali szacunek i zrozumienie od innego pojmowania spraw. Jak nikogo tem...
  • harazd.net/forum/read.php?f=1&i=5987&t=5987#reply_5987
  • Wczoraj odbył się pokaz filmów zrobionych przez ludzi z Podlasia. chlodna25.blog.pl/archiwum/index.php?nid=11889246 Atmosfera niesamowita pomimo niewielkiej liczby zgromadzonej publiczności. Niebawem odbedzie się kolejny pokaz filmów z Podlasia, warto obejrzeć.
  • Nie wiem czy Romek wspomniał juz otym w innym wątku? Jednak na wszelki słuczaj powiadamiam forumowiczów ; www.gadu-gadu.pl/5565327628169626409/ukraincy-chca-nam-zabrac-podlasie-i-chelm?utm_source=gg&utm_medium=hover
  • Na Podlasiu mieszka najwięcej stulatków Na Podlasiu mieszkają 133 osoby w wieku stu i więcej lat - wynika z raportu Głównego Urzędu Statystycznego. Najwięcej stulatków - aż 31 - mieszka w samym Białymstoku. Następne miejsce miejsce zajmuje powiat sokólski - 21 osób, i białostocki -18. W czołówce znalazł się też powiat augustowski, gdzie mieszka 11 stulatków. Według raportu GUS najdłużej w Polsce żyją mieszkanki Podlasia, a także województw: małopolskiego, podkarpackiego i świętokrzys...
  • forum.gazeta.pl/forum/w,52,118457987,118457987,MSWiA_inspiratorem_i_sponsorem_oszustwa_.html forum.gazeta.pl/forum/w,40728,118458029,118458029,MSWiA_inspiratorem_i_sponsorem_oszustwa_.html Czy Zarzad Glowny Zwiazku Ukraincow Podlasia przeciwstawi sie na komisji MSWiA wprowadzaniu nazw bialoruskich na ukrainskojezycznym Podlasiu, czy zadowolil sie juz miescami na listach wyborczych SLD?
  • chociaż mam wątpliwości - mowa o Suwałkach : * miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,4574058.html przy okazji 444 spoko
  • Usuniety z forum Bialystok watek pt. "PRAWOSLAWNI NA POLASIU TO UKRAINCY I BIALORUSINI!" jest dostepny w tej chwili tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=562&w=36612265
  • Ale się Romek wścieknie jak przeczyta. przewodnik.onet.pl/38,1660,1317665,0,1,artykul.html Pozdrawiam zrutynizowanych i spolonizowanych Jaćwińgów.
  • Katolicy na Podlasiu to w wiekszości spolonizowani Ukraińcy i Białorusini, którzy kiedyś byli prawosławni, później unitami a następnie przeszli do kościoła katolickiego gdzie zostali poddani zmasowanej polonizacji. Kler katolicki wmawiał ludziom rozmawiającym gwara ukraińską lub białoruską, że sa Polakami ponieważ katolicyzm to polska wiara a prawosławie ruska wiara i tak etniczni Ukraińcy i Białorusini poprzez kościół katolicki spolonizowali się.
  • Miałem taki granatowy kubek z napisem "Serwis Podlasia " Codziennnie rano piłem z niego kawę 3 łyżeczki , jedna cukru ! podczas zmywania wypadł mi z ręki ( okropnie ostatnio śliski !!! ) rozbił mi się na kilka kawałków ! nigdy zresztą nię był zbyt mocny ! będę teraz pił poranną kawę bielską i nigdy już nie będę pił z "Serwisu Podlasia" kocham Podlasie z Porannym nigdy już z "Serwisem do kawy "
  • Po bardzo niedługich poszukiwaniach kupiłem SP, zaś sądząc po grubości nakładu leżącego w tym sklepie (a zaobserwowałem to samo w kilku innych sklepach) rozchodzi się on jak "czerstwe bułeczki". Koniec z niezależnością za 1 zł? Na marginesie - SP byłby rzeczywiście niezależny, jeżeli byłby finansowany w przeważającej większości ze sprzedaży nakładu. Po przydługim wstępie nawiązuję do tytułowego wątku, ale najpierw cytat z środka strony: "Tak więc nasi kochani radni pomnażają swój m...
  • Post ten dedykuję głównie do młodych ludzi, których dziadkowie i babcie przekazali pewien specyficzny dialekt. Ja sam kiedyś odkryłem, że jest to język ukraiński. Jednak był to dość długi i skomplikowany proces... Naukowe badania jednoznacznie klasyfikują gwarę okolic Bielska Podlaskiego jako gwarę ukraińską. Są też świadectwa różnych ludzi. Wielokrotnie miałem przyjemność rozmawiać z prostymi ludzmi na Podlasiu. Prawie zawsze na terenach na Północ od rzeki Narew w rozmowie używałe...
  • Problemy lokalnej prasy są coraz widoczniejsze - od czasu, gdy Serwis Podlasia pobił wszystkie rekordy prasowie w powiecie zrobiło się nudno. Kurier Poranny, jako czasopismo norweskiego kombinatu wydawniczego wyciska soki z bielskich dziennikarzy, za marne grosze. Jest w Bielsku jeden człowiek, który jest całkowicie niezależny debeściakiem prasowym. Nie dał sobie w kaszę dmuchać ani komuchom ani Solidarności. Sprzedał się (?) G. Współczesnej. Ruszyło go chyba jednak sumienie, bo pt...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się