Forum Nauka i edukacja O języku
ZMIEŃ
      podlasie

podlasie

(4 wyniki)
    • Dwaj panowie redaktorzy zasiedli w ławce klasy I gimnazjum. Tematem lekcji były przyimki. Pani - określona przez uczniów jako "niezła kosa" - kazała jednemu z panów ułożyć zdanie z przyimkiem "pod". Ułożył: "Pod Kolumną Zygmunta stoją ludzie". I co?! I źle! Bo pani nie przypomina sobie, aby pod Kolumną Zygmunta biegł jakiś tunel. Według niej, poprawne zdanie powinno brzmieć:"OBOK Kolumny Zygmunta stoją ludzie", a tamto jest takim samym kolokwializmem, jak wyrażenie "na stołówce"...
    • Przeglądając opowiadania, jakie na swych blogach publikują nastolatki, człowiek spotyka się z najróżniejszymi przykładami koszmarnych błędów ortograficznych, gramatycznych i składniowych, tak że w zasadzie nic już nie powinno dziwić. A jednak. Natknęłam się na coś, co mnie zastanowiło. Autorka pewnego opowiadania nadużywa słówka "dla" i czyni to tak konsekwentnie, że zastanawiam się, skąd jej się to mogło wziąć. Czy to naleciałość z jakiegoś innego języka? Jakaś cecha gwarowa? Ktoś ma ...
    • Cześć! czy ktoś z was zetknął się ze słowem 'łoński' (=zeszłoroczny), albo z wyrażeniem 'w łońskim roku' (=w ubiegłym)??? "Ten dżem jest łoński!" :) Ciekaw jestem skąd pochodzą. Używano ich jakieś 50 lat temu na Podlasiu i wsch. Mazowszu. Na pewno nie są to zapożyczenia z białoruskiego... Jeśli ktoś z was zetknął sie z tym w innej czesci Polski, albo wie skąd to dzwactwo się wzięło niech da znać. pzdrw
    • U nas w Wielkopolsce prezenty 24 grudnia roznosi Gwiazdor i nikt z tym nie probuje nawet dyskutowac (chyba ze jakies szuszwole i wylyngi na forum "Poznan"), tymczasem u moich znajomych z Malopolski i Podlasie ta forma powoduje wrecz oslupienie, a gwiazdora kojarza predzej z Di Caprio niz z dziadkiem z broda w stroju Coca Coli. Czy ktos wie, skad wziela sie forma Gwiazdor?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się