Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      rosja

rosja

(27 wyników)
    • Nie tak dawno czytałam w gazecie recenzję książki opowiadającej o dzisiejszym życiu w Rosji okiem polskiego autora. Było to coś podobnego do "Białej gorączki". Książka niedawno wydana. Niestety gazeta wyrzucona, a tytułu nie spisałam. Pamiętam tylko jak przez mgłę jej okładkę - w kolorach czerwono-rudo-pomarańczowych. Może ktoś wie jaką książkę mam na myśli? Autora, albo tytuł... Bardzo chciałabym ją przeczytać.
    • Ostatnio mam fazę na książki wspomnieniowe ale z XIX w. Albo najdalej z początku XXw. Szczególnie ciekawe okazały się wspomnienia dwóch pań Elżbiety Wodowozowej ( pedagog dziecięcy) i Zofii Kowalewskiej( słynna profesor matematyki). Wspomniają życie drobnej szlachty w Rosji XIXw. Generalnie szczęka opada a Wodowozową można czytać zamiast horrorów S. Kinga ;) -nie zdawałam sobie sprawy w jakich warunkach tam żyli ludzie nawet dobrze urodzeni. I teraz poszukuję czegoś podobnego. Może być Ro...
    • Szukam książek (nie popularnonaukowych) z Rosją w tle tzn. takich gdzie akcja dzieje się w Rosji, bądż bohaterzy pochodzą z Rosji i ich losy są z nią w jakiś sposób związane. Jestem po lekturze książki "Caryca". Na półce stoi jeszcze "Saszeńka" i "W cieniu pałacu zimowego"."Jeźdzca miedzianego " i pozostałe części czytałam. Co moglibyście mi jeszcze polecić? Może to być literatura kobieca jak i sensacyjna.
    • Poszukuję książek, w których pisarze (między innymi Polscy i Rosyjscy (aczkolwiek nie tylko)) opisują społeczeństwo i państwo rosyjskie. Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.
    • Znacie może jakieś powieści podobne do "Życia i losu" W. Grossmanna, które opisują życie codzienne w Rosji za czasów komuny? Znalazłem jak na razie powieści A. Rybakowa "Dzieci Arbatu", jest coś więcej poza tym...?
    • Możecie mi polecić jakieś encyklopedie (nowe, dostępne w księgarniach) lub książki o historii Rosji i ZSRR??
    • Jakie ksiazki moglibyscie polecic osobie, lubiacej ksiazki historyczne, zwlaszcza dotyczace Rosji. To ma byc prezent na gwiazdke. Myslalam o ksiazce "Stalin. Dwor czerwonego cara." Nie znam jej, czytalam tylko opinie. Czy ktos z Was ja czytal? Jakie inne ciekawe i w miare nowe pozycje moglibyscie polecic? Bardzo prosze o rade. Pozdrawiam. Dorota
    • pomóżcie chcę zrobić prezent mężowi. Zaczyna go interesować Rosja co moge mu kupić, wypożyczyc do czytania?
    • Chciałabym porównać spsosoby przedstawiana Rosji w książkach... Podrzućcie pomysły książek gdzie pojawia się jej motyw. Moje typy; -"Zbrodnia i kara" Dostojewski -"Mistrz i Małgorzata" Bułhakow -"Inny świat" Grudziński Byłoby miło gdybyście coś podali, byłoby mi to bardzo pomocne:] Z góruy dziękuje i pozdrawiam, ania
    • Czytałem już troche na temat Rosji widzianej oczyma Polaków, jak Józef Mackiewicz, Sergiusz Piasecki, Igor Newerly. Interesują mnie wasze spotkania z podobną literaturą. Nie musi to być tylko literatura piękna, mile widziane są wspomnienia, eseje dotyczące przeszłości Rosji jak i ZSRR.
    • Słyszałam recenzję książki w Chili Zet. Rzecz miała być o losach Rosjanki od czasów przedstalinowskich po współczesne. Autor znawca Rosji, realiów itd pięknie opisał losy bohaterki oraz czasów w których żyła. Niestety nie pamiętam autora, a tytułu, który zapamiętałam "Daszeńka" nie mogę znaleźć w żadnej księgarni. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
    • Pijany potrzebuje dużo miejsca!
    • Autorem jest Orlando Figes. Z opisu na okładce książka bardzo mnie zainteresowała. Czy ktoś jest już po lekturze? Czy warto kupić?
    • M. Szczygieł rekomendował książkę swojego przyjaciela, który podróżował po Rosji. Może ktoś zna tytuł i autora?
    • Ekhm, wstyd się przyznać książkoholikowi, lecz z literturą rosyjską miałem niewiele do czynienia, może za wyjątkiem Błuhakowa tudzież braci Strugackich. I tu oczywiście pytanie, co szanowni forumowicze polecają na dobry początek, by nie myśleć o sąsiadach z perspektywy Wielkiego Groźnego Niekoniecznie Brata?
    • ostatnio przeczytalam nabokova "pamieci, przemow" i nabralam ochoty na ksiazki / powiesci / dzienniki rosyjskiej inteligencji, artystow, pisarzy rosyjskich z XIX i XX w. ktos moze cos polecic? szukalam w bibliotekach, ale trudno tak, na chybil trafil. pozatym chetnie zanurzylabym sie w literaturze rosyjskiej, ale tutaj tez mam dylemat. od czego zaczac, czego szukac. czekam na opinie... i moze na dyskusje o lit. rosyjskiej? :)
    • Mam ochote na powiesc o Rosji z tamtych lat. Jest jednak kilka warunków. - napisana przez Rosjanina - koniecznie o zwyklych ludziach, codziennych sprawach itp. Nie chce wielkiej polityki, afer, bogaczy i wszystkiego co jest w jakikolwiek sposob odmienne od przecietnosci. Ci ktorzy czytali "Miliard lat przed koncem swiata" braci Strugackich, beda wiedziec o co chodzi, choc to byla fantastyka. Tam bohaterowie zyja w bloku, pija czaj albo wodke, duzo rozmawiają i są na wskros "rosyjs...
    • Przeczytałam dopiero 100 stron, ale już mi się zdaje, że to będzie najbardziej pasjonująca książka po jaką sięgnęłam w 2008 roku. Wykosztowałam się na nią (48 zł), ale jest warta każdych pieniędzy. Właśnie czegoś takiego mi brakowało. Wielka historia, wielkiej Rosji opowiedziana w formie sagi, prostym, zrozumiałym językiem. W pierwszej części szczególnie podobają mi się opisy towarzyskiego życia Piotrogrodu, te suknie, jadłospisy, mundury, szkoła dla młodych panien, mamuśka sfik...
    • Odwiedziłem Traffic Club, reklamujący się jako największa księgarnia w Warszawie. W dziale z historią znalazłem kilka regałów o historii Niemiec - szczególnie III Rzeszy, kilka półek z historią Rosji, coś o Ukrainie, ale o historii Czech nie było nic. Pani w informacji przeszukała bazę danych i dowiedziałem się, że o Czechach są tylko przewodniki turystyczne. W innych księgarnich podobnie. Gdzieniegdzie można dostać jedynie książkę prof. Tomaszewskiego "Czechosłowacja". Jak w...
    • Autorowi chyba martyrologiczna wersja patriotyzmu rozum odebrała. Niezaleznie od faktu jak przykre bylo polozenie oswiaty polskiej w i polowie XIX w. i jakie podejmowano szykany wobec Liceum Krzemienieckiego od powaznego autora w powaznej w sumie gazecie mozna czasem wymgac by zdobyl sie na zrozumienie meandrow imperoalnej i mocarstwowej polityki Rosji w tym okresie, a nie tylko obrzucanie epitetami-zeby nie rzec g... Warto sie dla porownaia przyjrzec sytuacji podbnych instytucj...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się