rosja

(99 wyników)
  • http://respublica.onet.pl/25637,recenzja.html Wasilij Szczukin Wdzięczne znaki pamięci Boris Jegorow, Oblicza Rosji. Szkice z historii kultury rosyjskiej XIX wieku, Wydawnictwo Słowo/obraz terytoria, Gdańsk 2002 Cesarstwo Romanowów. Znienawidzone imperium fasad, "grattez le Russe et vous verrez le Tartare" , Sybir, karamazowszczyzna, potiomkinowskie wsie, "razgowariwat' po polski ne razrieszajestsia"... A jednocześnie Zbrodnia i kara, Anna Karenina, Dziade...
  • Kto odpowie mi na nurtujące mnie raz do roku pytanie? Otóż, dlaczego nie ma szczytu G-9 tylko G-8+ Rosja?... he,he,he....he
  • Mam pytanie do osób pracujących w Rosji. Jak sie sie rozliczacie z podatku dochodowego od dochodów w Rosjii? A zwłaszcza co trzeba zrobić aby z dochodów uzyskanych w Rosji rozliczać sie tylko w Rosji? Pozdrawiam M.
  • Witam, Piszę pracę magisterską na temat polskich pzedsiębiorców w Rosji, lecz niesety dość ciężko jest mi takich znaleźć. Może ktoś z was zna osobę która pracowała (lub ma firmę najlepiej) w Rosji i z którą mógł bym ewentualnie przeprowadzić wywiad? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam, Paweł Rożek
  • Czy kupując bilety (samolot, pociąg - przejazd na terenie Rosji) polacy płacą tyle samo co rosjanie, czy więcej. Kiedyś tak było, ale słyszałam, że teraz ceny są jednakowe (w muzeach nadal jest spora różnica). Będę wdzięczna za informację
  • Mogą tu sie pochwalić Rosjanie za co lubia Rosję, a ci na emigracji powiedziec czego im brakuje. A cudzoziemcy - za co pokochali Rosję albo Rosjan. I czego brakuje im po powrocie z Rosji. Na dobry początek ja podam 3 pierwsze rzeczy przychodzące mi na myśl. 1.Rozległość Rosji - można kilka dób jechać pociągiem, nie przekraczać żadnych granic, po drodze zmienia sie klimat, przyroda. A po wyjściu dalej możesz rozmawiać po rosyjsku i płacić rublami. 2.Wielokulturowość Rosji, a przede ...
  • Witam wszystkich, którzy zdecydowali się przeczytać ten wpis. Przygotowuję pracę o osobach, które miały okazję pracować w Rosji i przez to spędziły tam trochę czasu. Interesuje mnie wiele zagadnień związanych z tym tematem, min. stosunek Rosjan do Polaków w relacjach biznesowych, problemy jakie może tam napotkać polski przedsiębiorca/pracownik, wpływ polityki na życie gospodarcze kraju, kwestie związane z pozyskaniem pozwolenia na pracę i przepisy dotyczące prowadzenia tam dzi...
  • www.mediarun.pl/news.php?news_id=7052 Rosyjskie Ministerstwo Kultury i Komunikacji Masowej wybrało agencję Prelite Public Relations na oficjalnego partnera projektu "Rosja - Gość Honorowy Targów Książki w Warszawie". Już za niecałe trzy tygodnie 20-23 maja br. będzie można zapoznać się „na nowo” z kulturą rosyjską również podczas warszawskiego wydarzenia. Do Polski swój przyjazd zapowiedziało 26 rosyjskich pisarzy, kilkudziesięciu największych wydawców, a także prz...
  • znalazlem na twardym dysku ciekawy tekst z 'Tygodnika Powszechnego' "Na przykład Charczikow-Nowi bardowie Rosji" Mają swoje strony internetowe, rozgłośnie radiowe, gazety, festiwale i wierną widownię. Twórcy "pieśni rosyjskiego oporu" sławią wielką przeszłość wielkiej ojczyzny, której już nie ma - ZSRR, piętnują zdradę prawdziwie rosyjskich narodowych wartości i wzywają do czynnej walki z zarazą współczesności: Żydami, homoseksualistami, imperialistami, demokratami i Czeczenami....
  • hejka czy zna ktos jakas bramke sms z ktorej mozna wysylac smsy do Rosji badz Ukrainy? nie moge zadnej znalezc...z gory dziex za pomoc (choc watpie czy taka jest ogolnie dostepna)
  • Chociaż na forum toczy się bardzo ożywiona dyskusja na podobny temat, wolałbym go tutaj ominąć by skupić się na aktualnej sytuacji politycznej, gospodarczej i społecznej.Co najbardziej przeszkadza a co można zrobić dla poprawy wzajemnych stosunków polsko-rosyjskich na zasadach równości i partnerstwa a nie dominacji lub lekceważenia?Jaki jest ich stan w rzeczywistości?
  • Rozpoczelam coroczny porzadek w starych gazetach i trafilam na taki art.: A może by do Moskwy Polacy mają szansę na dobrze płatne posady w Moskwie - Poszukiwani są przede wszystkim menedżerowie 29.10.04 Nr 255 Polacy mają szansę na dobrze płatne posady w Moskwie - Poszukiwani są przede wszystkim menedżerowie A może by do Moskwy Aleksander Stiepanow z departamentu polityki gospodarczej i rozwoju zarządu miasta ... Dobra praca czeka na Polaków nie tylko w Unii Europejskiej. Intra...
  • CIA miolo racje... Dzisiejsze rozporzadzenie Luzkowa (jakby kto nie wiedzial - mera Moskwy): "Rosja" - najwiekszy w Europie hotel - bedzie zburzona. Uzupelnie post o kilka linkow: ru.proua.com/news/2004/08/10/132501.html www.newsprom.ru/news/109215292509654.shtml www.nakanune.ru/news/v_istoricheskom_centre_moskvy_ne www.trud.ru/News/Yandex/2004081014.htm lenta.ru/russia/2004/08/10/russia/ www.prime-tass.ru/news/show.asp?id=441674&ct=news www.itar-tass.com/level2.html?New...
  • jestem ciekawy czy w Rosji tak jak w Polsce wsrod dresiarzy sa modne imiona 'zagraniczne' typu Amanda, Dzessika, Vanessa, Aron, Dawid, Brajan etc... a wsrod inteligencji imiona zapomniane,staroswieckie, staroruskie /nie podam przykladow bo nie znam sie za bardzo - moze Igor, Borys, Eufemia. Prakseda?/..czy moze te mody sa jakies zupelnie inne?
  • zierżawie www1.gazeta.pl/swiat/1093892,34174,1815198.html?v=0&f=50 wiem, ze to nie muza, knigi i filmy ale...
  • Oglądacie? Leci w niedziele ok. 10 rano na Dwójce. POdoba się?
  • Czy znacie jakies strony internetowe z galeriami zdjęć i pocztówek Rosji z końca XIX wieku? Z góry dziekuje i pozdrawiam
  • Czy na terenie Rosji istnieją odpowiedniki naszego TOPR`u lub słowackiej Horskiej Slużby? Bardzo mnie to interesuje. Jeśli takie służby są to jak się z nimi skontaktowac?
  • wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7334010,Zaloba_narodowa_w_Rosji_po_tragedii_w_Permie.html
  • Szanowni forumowicze, zachciało mi się odświeżyć szare komórki w ramach serii prezentów na niedawne urodziny. Wymyśliłam sobie Uniwersytet Otwarty. I najbardziej zainteresował mnie kurs [b]Rosja w kadrze (część II) - kurs praktycznej znajomości języka rosyjskiego dla miłośników kina z wyższej półki[/b] Tu jest link z opisem, co mamy na nim robić. [url] http://www.uo.uw.edu.pl/kursy/jezyki_i_narody/rosja_w_kadrze_cz_2 Cena kursu to 230.00 zł jedyne 7.67 zł za godzinę. Miał się rozp...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się