Gość: Alicja IP: *.cust.tele2.pl 17.07.09, 18:56 M. Szczygieł rekomendował książkę swojego przyjaciela, który podróżował po Rosji. Może ktoś zna tytuł i autora? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mi.hau89 Re: Podróż po Rosji 18.07.09, 14:26 Jacek Hugo- Bader- "Biała gorączka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Podróż po Rosji IP: *.cust.tele2.pl 20.07.09, 14:55 dziekuje. Na wszelki wypadek wypozycze obie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: forumreader Re: Podróż po Rosji IP: *.xdsl.centertel.pl 21.07.09, 16:51 Na podstawie recenzji "Białej gorączki" dedukuję, iż chodzi o tę właśnie książkę :) Oto i one (wyszperane na merlin.pl): "Pojechałem do ZSRR kilka razy w 1991 i 1992 roku i więcej nie chciałem. Fantastyczni ludzie i obraza rozumu. Wielka sztuka i poniżające poszukiwania z opuszczonymi spodniami choć kawałka papieru toaletowego. Wspaniała architektura i okno wychodzące na górę śmieci na wysokość drugiego piętra. Zabrakło mi wtedy reporterskiego zrozumienia, zabrakło determinacji. I oto Jacek Hugo-Bader wchodzi w imperium dla mnie. Bo kiedy czytam jego reportaże, mam wrażenie, że specjalnie dla mnie-czytelnika przeżywa te wszystkie przygody. Przeżywa je niejako w moim imieniu. Wiem, że inni też mają takie wrażenie: czytają i czują, że to jest ich człowiek tam. I włazi, gdzie ja bym się bał wleźć. Ryszard Kapuściński opisywał imperium z lotu ptaka; uchwycił mechanizmy myślenia, zachowań, procesów. Hugo-Bader opisuje imperium z perspektywy wałęsającego się psa; chwyta mechanizmy myślenia, zachowań, procesów i na dodatek szczura za ogon." Mariusz Szczygieł, reporter "Biała gorączka (obłęd opilczy) jest efektem długiego ciągu alkoholowego, nazywanego po rosyjsku zapojem. Jej objawy to bezprzedmiotowy strach, halucynacje i agresja. Postsowiecki świat opisany przez Hugo-Badera to rzeczywistość w delirium tremens... W takie obszary turyści się nie zapuszczają, nie rekomendują ich też biura podróży. To przestrzeń włóczęgów wszech maści. Świetna proza!" Mariusz Wilk Też mam ochotę przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fourrier Re: Podróż po Rosji IP: *.pools.arcor-ip.net 21.07.09, 19:18 Zainwestuj w dzienniki maraja i nigdy wiecej na bolszewicka trase. Odpowiedz Link Zgłoś
lis888 Re: Podróż po Rosji 23.07.09, 08:52 Hugo_bader w tymm temacie napisał jeszcze "W rajskiej dolinie wśród zielska". Obecnie jest trudno dostepna i dośc droga na Allegro, ale na jesieni ma sie ukazać jej drugie wydanie w wyd. Czarne. Bardzo polecam te ksiązkę, słyszałam, że jest nawet lepsza od "Białej gorączki" . Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Podróż po Rosji 23.07.09, 12:03 Czytałam obie, moim subiektywnym zdaniem "W rajskiej dolinie wśród zielska" rzeczywiście jest lepsza, bardziej wszechstronnie ukazuje tamtejszą rzeczywistość. Ale i "Białą gorączkę" naprawdę warto przeczytać. Tylko ostrzegam, że bardzo przygnębiająca. Polecam też książkę Pawła Reszke "Miejsce po imperium". Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Podróż po Rosji 23.07.09, 18:34 Mala poprawka - Pawel Reszka (wedlug Merlina). Dobre typy, rzuce sie na nie, jak skoncze "Lod" Dukaja (chyba odpowiednie beda). Czytalam tylko Wilka i Kapuscinskiego (i de Custine'a, ale to juz dolegla przeszlosc, chociaz niektore spostrzezenia o Rosji chyba nigdy sie nie zestarzeja). Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Podróż po Rosji 23.07.09, 12:10 O rany, będzie wznowienie "Rajskeij doliny...? Nawet nie wiesz , jaką mi ogromną przyjemnosc tym postem sprawiłeS!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lis888 Re: Podróż po Rosji 23.07.09, 14:57 na potwierdzenie tego, co pisałam: www.czarne.com.pl/?a=902 Odpowiedz Link Zgłoś
lis888 Re: Podróż po Rosji 23.07.09, 14:58 Tyle,że nie na jesieni, hehe, tylko w lutym 2010. Przepraszam za błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Podróż po Rosji 23.07.09, 15:14 :)Nieważne, ważne, ze w ogóle :)Dobra informacja:) Przerazaja mnie te ksiazki, które na allegro chodzą po 100 zł, dlatego, z e miały jedno niskonakładowe wydanie. Jeszcze ktoś wznowiłby Foucaulta, który chodzi po 245 zł i juz byłoby pieknie:) Odpowiedz Link Zgłoś
velvet_vanilla Re: Podróż po Rosji 11.08.09, 13:23 Jest też w podobnej tematyce Moskwa-Pietuszki W. Jerofiejewa, ale na razie nie powiem nic mądrego, gdyż dopiero zaczęłam czytać, a nie chcę bezmyślnie przytaczać czyichś komentarzy :) A może ktoś z Was już przez to przebrnął? Odpowiedz Link Zgłoś