rosja

(26 wyników)
  • gdzie się załatwia wizę do Rosji??? Potrzebuję załatwić taką wizję najlepiej w Krakowie. Czy da rade w konsulacie???
  • Prosze o fakty. Dziekuje! Spasibo!
  • Film ten został wyemitowany dzisiaj około godz. 23.30 w TVP1. Napisom kńcowym towarzyszyła muzyka, o którą chcę zapytać. Mam wrażenie, że to tradycyjna melodia rosyjska. Jeżeli ktokolwiek widział film i może zidentyfikować melodię, to proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
  • Stawiam tezę, że wbrew pozorom nasze kuchnie różnia się między sobą i trudno znaleźć produkty o "polskim" smaku w rosyjskiej kuchni. Zacznijmy od najprostszej rzeczy, czyli od polskich towarów spożywczych w rosyjskich sklepach. Zastrzegam, że chodzi o typowe sklepy, a nie jakieś wyspecjalizowane, albo np.obok polskiej ambasady. Otóż można znaleźć tylko mrożonki Hortexu, których w Polsce ja akurat nie jadłem, i przyprawy Kamisa. I z grubsza to już wszystko. Typowego polskiego miesza...
  • jak sie połączyć przez skypa z kimś z Rosji????? próbowałam dzwonić normalnie jak zwykle ale nie da się. Może ktoś wie jak to zrobić?? cały czas wyskakuje mi komunikat ze ten ktos jest niepodłączony. A dzwonie do kilku osób i za każdym razem jest to samo.
  • www.youtube.com/watch?v=RSctVPP1m5o Istnieje coś podobnego po rosyjsku?
  • jak to teraz wygląda ??? ktoś wie może??? chodzi mi o typy szkół i jak to sie ma wiekowo???
  • pomoze ktos?
  • jakie są koszty takiej wyprawy (minimalne) i jak zroibc żeby było mozliwie najtaniej? poza tym wszelkie uwagi mile widziane ;) po cichu (coby nie zapeszyć) planuję odwiedzić ten piekny kraj - na pewno Moskwa, marzy mi sie odpicowany na rocznicę Peterburg... dotyczy najbliższych wakacji (z wrześniem i ew. kawałkiem października)
  • Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Był albo coś słyszał? Interesuje mnie wszystko - ceny, wrażenia, kontakty... Z góry dziekuję za pomoc.
  • Przytaczam fragmencik z ukrainskiego forum na UKROP'ie: Україна була завжди, просто назви змінювалися - Велика Скіфія (7 ст. до н. е.- 3 ст...
  • najlepiej podróżować po Rosji: polskim czy amerykańskim?
  • Chcialabym porozmawiac z kims kto mieszka w Rosji..Interesuje mnie czy jest tam tak samo jak w Polsce czy inaczej.. jak sie tam zyje, jacy sa ludzie itd..Jezeli ktos chcialby sie tym podzielic bylabym wdzieczna.. jest tylko jeden maly problem- nie znam rosyjskiego..:/
  • nie jestem orłem w dziedzinie informatyki, dlatego prosze mi podpowiedzieć , co mam zrobic , gdy dostaję e-mail z Rosji i nie mogę go odczytac.
  • Mila Pani, rozumiem ze jest Pani tlumaczem, ba - zalozycielem STP, ze prowadzi Pani kursy, lekcje, wyklady, robila Pani tlumaczenia dla wielu organizacji, ale nie upowaznia to Pani do sarkazmu. Nie moja wina jest ze Rosjanie tak sobie upodobali jezyk angielski ze czerpia z niego ile wlezie i rusyfikuja (tworza slowa kalki) Jestem tu na miejscu w Rosji i mnie rowniez te sformulowania smiesza, ale niestety wspolczesni Rosjanie (Moskwianie) posluguja sie takim wlasnie jezykiem - ja ...
  • Witam w te wakacje jade do Rosji.Na prywatne zaproszenie. Sprawa pierwsza:slyszalem,ze w ciagu 3 dni pobytu w Rosji musze sie zarejestrowac,prawda li to?Jest to naprawde egzekwowane,np. na granicy? Sprawa druga:jesli na zaproszeniu napisane jest,cos o marszrut:Moskwa-Tver-St.Petersburg, tzn, ze nie moge np. pojechac na poludnie Rosji?I czy jest to rowniez egzekwowane,np. gdybym pojechal do Kijowa? Dziekuje za pomoc.
  • Bardzo mnie to ciekawi. Bo wiadomo, polityka polityką a ulica sobie. Na pewno znacie Rosjan - co o Nas Polakach mówią ? Co myślą o Naszym Kraju, Naszej Kulturze ? Czy jezyk polski jest dla Rosjan trudny ??
  • Witam po dlugiej nieobecnosi. Temat odnosi sie oczywiscie do mnie. Po prosu nie wiem, nie wiem co zrobic aby nadac temu Forum zycia. Chyba cierpie na jakas postepujaca atrofie pomyslow. Wlasnie pozdrowilem w naszym imieniu Forum Slowianskie, moze stamtad przybedzie do nas troche zywej krwi, ktora ozywi nasze rosyjskie gniazdo? Nie wiem... Sam przezywam maly kryzys. Przestalem sie juz uczyc rosyjskiego, nie slucham plyt. Chyba zwatpilem w sens tego wszystkiego. Cale zycie mialem ...
  • są ludzie,którzy nie "brzydzą" się Rosją,tym językiem i wszystkim co z tym związane.Bo nie wiem jak wam,ale mi niejednokrotnie zdarzało się walczyć słownie z ludźmi,którym Rosja kojarzy się tylko z ciemnotą,zamordyzmem i czerwonym krawatem.I nie ukrywam,że jest to dla mnie rozumowanie,które świadczy o ciężkim ograniczeniu umysłowym i ignorancji wygłaszającego takie poglądy.Mało tego,w związku z tym,że pochodzę z rodziny mieszanej (matka Rosjanka)dla wielu ludzi oznacza to,że napew...
  • Nazywa się Marina i uzyskała nagrodę babuszki Pugaczowej - 50 tys. baksów. A także nagrodę niemieckiej firmy fonograficznej. Oficjalnie zajęła 3 miejsce. Ale wyższe miejsca wg mnie były przyznane po znajomości - Ukraińcom, Łotyszowi i Mołdawiance. Do naszej to nawet Whitney Houston się nie umywa. Nie wiem skąd się wziął taki talent. Pierwsze o niej słyszę. Mam nadzieję, że skorzysta z okazji na zawojowanie rosyjskiego rynku - szybko dobra piosenka po rosyjsku, dobry rosyjski produ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się