GoĹÄ: waldek IP: *.chello.pl 17.10.05, 10:29 chyba jeszcze trzeba posolic kotleta, zanim sie go obtoczy w panierce. tak przynajmniej ja robie, bo sol w panierce nie dziala tak jak sol na miecho... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: azja Re: Kotlet schabowy IP: *.stacje.agora.pl 17.10.05, 11:35 Ja unikam solenia surowego mięsa, bo wtedy twardnieje przy smażeniu. Ale skoro Ci wychodzi, to może następnym razem tak spróbuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marilyn monroe Re: Kotlet schabowy IP: *.chello.pl 17.10.05, 11:49 Vegeta sama w sobie jest już słona. Przy diecie, w której unika sie soli lepiej nie solic dodatkowo :) ale co kto lubi :) ja nie solę prawie w ogóle, słonych przypraw i soli dodaję tylko do ryb i jajecznicy. można się przyzwyczaić :) schody się zaczynają przy dzieciach, które wychowane na super słonych frytkach i słonych paluszkach nie chcą jeść domowego obiadu... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: berseis Re: Kotlet schabowy IP: *.gprs.plus.pl 11.03.08, 18:17 Nie polecam Vegety. Kiedyś z nudów sprawdziłam nazwy i wartości składników w necie... Same chemikalia i świństwa. Jeśli chcesz unikać soli, spróbuj maggi. Dzieci też można odzwyczaić dzięki temu, po prostu skropić frytki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Po MiUPSach Re: Kotlet schabowy IP: *.gdynia.mm.pl 28.11.08, 01:43 O rany, ratunkuu.... Maggi to hydrolizat białkowy opracowany przez firmę Maggi - stąd potoczna nazwa. Hydroliza białka polega na potraktowaniu wszystkiego co zostało po przetworzeniu mięsa w przetwórni, a więc... chyba Ci oszczędzę opisu. Generalnie to, co zostało z przetworzenia zwierzaka na mięso i wędliny, te resztki, trawi się dodatkowo kwasem azotowym przez kilka dni i żeby można to było skonsumować zobojętnia się ten kwasowy odczyn zasadą sodową. Powstaje polecana prze Ciebie Maggi. Niezawierająca chemii :). Ja osobiście wolę sos sojowy. Taka sama chemia jak Maggi ale mi lepiej smakuje. Jest słodsza. Poza tym dla wegetarian: maggi jest ze zwierzaków a sos sojowy z roślin ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kuchta Re: Kotlet schabowy IP: w3cache.* / *.2-0.pl 08.12.05, 12:32 Nieźle wychodzi bez mąki. Jajko i potem bułeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tm Re: Kotlet schabowy IP: 81.210.123.* 18.01.06, 14:42 słyszałem właśnie od Makłowicza,że sól daje się na końcu wtedy mięso nie jest takie twarde Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: madzia Re: Kotlet schabowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 18:16 na koncu czego? jak juz sie usmazy? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ola Re: Kotlet schabowy IP: *.netcontrol.pl 08.02.06, 15:38 mąka jako pierwsza ma za zadanie zatrzymać soki w mięsie- tak słyszałam, ale czasami robię wg. przepisu mojej siostry-mąkę razem z jajkiem mieszam na gładko, obtaczam przyprawione mieso i wtedy do bułki, a potem do smażenia Odpowiedz Link Zgłoś
potworny Re: Kotlet schabowy 23.02.06, 15:30 Tylko "głupole" panierują schabowego w mące.To WŁAŚNIE jest "CHORE". Moja teściowa jeszcze dodaje cebule. To sie nie daje jeść!!! Schabowy NIE jest płaski i NIE jest panierowany w mące oraz NIE jest z CEBULĄ bo to barbarzyństwo. To brak smaku i powonienia Odpowiedz Link Zgłoś
nowy99 Re: Kotlet schabowy 14.03.06, 11:38 Rozbite tłuczkiem kotlety soli się każdy z obu stron, do tego ziołowy pieprz, czarny z młynka, papryka, curry, gałka muszkatołowa (niekoniecznie) i to co daje mu cudo smak to cebula granulowana (KAMIS) - odstawić na 10 minut aby przeszedl tą cebulą, a potem: do jajka, do bułki z mąką (mąka z jajkiem tworzą po prostu ciasto, ktore ładnie rośnie) i na patelnię z rozgrzanym olejem i tak przez ok. 10 minut (nie lubię surowizny w schabowym). Jeśli kto nie ma cebuli granulowanej, to przełożyć plastrami z cebuli, które przed smażeniem się po prostu wyrzuca - jeszcze lepszy smaczek niż z granulowanej... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MamiHK Re: Kotlet schabowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 11:40 Mięso po rozbiciu trzeba przyprawić np.solą, pieprzem, wegetą itp., bo sama panierka z solą to niezbyt smakowite. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: Kotlet schabowy IP: *.chello.pl 23.07.06, 18:31 Wlasnie pieprzu sie nie daje do miesa wieprzowego, bo on niszczy smak tego miesa... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wrzatek Najlepiej w ogole nie panierowac i sie nie tuczyc IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.07.06, 10:13 Nie uzywam maki i tez sie schabowy da zrobic. Maka tylko przykleja panierke do miesa i kotlet ladniej wyglada. Wedlug mnie schabowy panierowany smakuje z maka i bez maki tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: AAM Re: Kotlet schabowy IP: *.olsztyn.vectranet.pl 14.11.09, 14:59 Ja rozbite(najlepiej przez folię) kotlety leciutko solę i posypuje drobiną koniecznie świeżo zmielonegoBIAŁEGO pieprzu.Uprzednio smaruje je z obydwóch stron ząbkiem czosnku. Smażę przewracając tylko raz na oleju. Na koniec smażenia dodaję dla zapachu odrobinę masła.Najlepsze są z okraszonym ociupinką skwareczek z wędzonej słoninki. i mizerią. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ina Re: Kotlet schabowy IP: 83.99.125.* 28.07.06, 19:46 kotletynie nie n.alezy solic przed panierowaniem. Niesolone sa soczyste i miekkie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Kotlet schabowy 23.05.09, 16:21 Nie soli sie miesa krowiego: wolowiny, cieleciny. Wieprzka - jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kuchara :) Kotlet schabowy IP: 194.146.219.* 07.09.06, 17:47 Ostatnio podpatrzyłam u znajomej ze użyła do schabowego pieprzu ziołowego. nie znałam wcześniej tej przyprawy, pychota...zupełnie inny smaczek...można też natrzeć mięso zgniecionym czosnkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober temat juz byl, wiele razy 07.09.06, 22:45 Bardzo rzadko robie panierowane kotlety. panierka to u mnie wspomnienie z dziecinstwa. Zawsze mam metlik w glowie solic od razu czy nie? A moze pozniej? Taki balagan, ze ze strachu nie sole. Jak sa prawie gotowe to posypie. Nigdy tego nie zapiemietam jak ma byc. Ale co tam, smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iwona Re: Kotlet schabowy IP: 217.221.159.* 14.09.06, 09:50 No to sprobuj go zrobic inaczej - na oleju, bez panierowania z dodatkiem duzej ilosci ziaren kminku! Pycha! Do tej samej patelni wklada sie duze pajdy chleba i opieka sie je na tym samym tluszczu, a pozniej sie wcina razem z kotletem. Sam miod! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gniewek Kotlet schabowy IP: *.devs.futuro.pl 28.10.06, 14:03 Nie bardzo to skomplikowane :P:P hehe :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: the best Kotlet schabowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 20:51 tak masz racje Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Beacri Kotlet schabowy IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.02.07, 19:11 Ja tam przed wrzuceniem w panierkę posoliłem i.... popieprzyłem ;). Też wychodzi super :D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Czesio Kotlet schabowy IP: *.bajtnet.lca.pl 03.04.07, 20:23 Dzien Dobry Fajny Przepis Dobranoc Mowi Czesio Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: malibu Kotlet schabowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 14:49 ja sole, pieprze i jeszcze dodaje zioła prowansalskie ( spróbujcie warto ), a panieruje kolejno w mące, jajku z przyprawami a na końcu w bułce tartej., Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: KASIA Re: Kotlet schabowy IP: *.aster.pl 26.05.07, 09:21 ILE MAM KUPIĆ PIERSI Z KURCZAKA, żeby zrobić 6 kotletów? Odpowiedz Link Zgłoś
eurofabrika_com Re: Kotlet schabowy 24.07.07, 00:03 Schabowy z kurczaka ???????????? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olka Kotlet schabowy IP: *.sotn.cable.ntl.com 27.06.07, 11:22 a po cholerę tam mąka ja nigdy nie daje????? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ewelina21 Kotlet schabowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 20:02 Ten przepis jest bardzo dobry i ja tak zawsze robie:) Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: Kotlet schabowy 25.07.07, 07:27 Kiedyś , spróbuję wg . tego przepisu . Chodzi mi konkretnie o panierkę - zmieszana mąka , bułka tarta i przyprawy . Nauczyłam się rozbijać kotlety schabowe w woreczku foliowym . Dobry sposób - nie pryska naokoło brobinami mięsa . Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: Kotlet schabowy 26.07.07, 18:41 Dziś zrobiłam kotlety wg . tego przepisu i nie jestem zadowolona . Przede wszystkim , kotlety nie były słone , a takie nam nie smakują . Za zgodą rodziny , wracamy do swojej dawnej metody smażenia kotletów . I jednak , będę je solić dzień wcześniej . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: :) Kotlet schabowy IP: *.centertel.pl 06.08.07, 13:34 Dziękuję za tak przejrzysty przepis! Jeśli chodzi o gotowanie jestem laikiem. Dzięki za pomoc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Waldi Kotlet schabowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.08, 21:30 ludzie nie ma czasem jak tradycyjny schabowy he he Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asid Re: Kotlet schabowy IP: 212.33.82.* 13.01.08, 14:20 Ja (ze względów zdrowotno-smakowych) używam b.mało soli w kuchni. W przypadku schabu, który sam w sobie zawiera trochę soli, nie solę wogóle. Oczywiście, by wydobyć ciekawy smak mięsa, stosuję przeróżne przyprawy (nie mieszanki - te sklepowe prawie zawsze mają sól): kolorowy pieprz, odrobinę curry, wyciskany świeży czosnek, troszkę starkowanego korzenia imbiru (nigdy w proszku!). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: berta Re: Kotlet schabowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.08, 22:24 ja też jajko solę. Tak robiła też moja babcia, mama. Nie daję już pieprzu. Jeśli zaś panieruję filety z kurczaka, to dodaję jeszcze przyprawy do drobiu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alaa Kotlet schabowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 14:11 oo i to mi sie podoba :D napisane tak ze nawet taka kucharka jak ja zrozumiała :D dzieki :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Nie dość, że banał to w dodatku skopany. 22.05.08, 10:16 1.Od kiedy to 4 kotlety mają starczyć na "...ilość porcji - powyżej 4...", czyżby następny Chrystus albo inny cudotwórca? 2. Kotlety wieprzowe lub jak ktoś chce schabowe smaży się na SMALCU. Warto zajrzeć sobie do przedwojennych książek kucharskich. Wiem, że dla wielu to danie swój rodowód wywodzi z głębokiego PRL-u. Nic bardziej błędnego. 3.Wieprzowinę spokojnie soli się przed obróbką cieplną. Nigdy w życiu nie stwardnieje. W odróżnieniu od podrobów (vide wątróbki wszelkiej maści) i polędwicy wołowej. 4.Nie miesza się mąki z solą i pieprzem. Doprawia się mięso a nie panierkę. Panieruje się następująco: doprawienie rozbitego mięsa solą i pieprzem z obu stron (broń Boże Wegeta czy inna jarzynka - to całkiem inny smak), oprósza mąką, następnie "tapla" się w rozbełtanym jajku i docelowo w bułce tartej. Ewentualnie dopuszczalne jest zmieszanie mąki z bułką. 5. Czas smażenia to rzeczywiście 4-5 minut. Tylko dlaczego na wstępie jest napisane, że 15? Po tym czasie otrzymujemy wspaniałą podeszwę do butów na górskie wędrówki. Kotletów podczas smażenia NIE PRZYKRYWA się. Chyba, ze ktoś przepada za mokrą i odpadającą panierką. Te kotlety są SMAŻONE a nie DUSZONE Mocium Panie. B U B E L!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maria Re: Nie dość, że banał to w dodatku skopany. IP: *.toya.net.pl 25.05.08, 10:24 TAK jest to jest najlepszy przepis na schabowy. Wychodza doskonale. Choc to moze byc dla wielu osob dziwne ale schabowy smazy sie na smalcy. Palce lizac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: d Re: Nie dość, że banał to w dodatku skopany. IP: *.chello.pl 02.09.08, 16:25 dokładnie! oto prawdziwy schabowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ;) Kotlet schabowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.08, 11:24 Jak dla zupełnego laika to całkiem dobry przepis i potrawa :) Odpowiedz Link Zgłoś