Dodaj do ulubionych

Kotlet schabowy

IP: *.chello.pl 17.10.05, 10:29
chyba jeszcze trzeba posolic kotleta, zanim sie go obtoczy w panierce. tak
przynajmniej ja robie, bo sol w panierce nie dziala tak jak sol na miecho...
Obserwuj wątek
    • Gość: azja Re: Kotlet schabowy IP: *.stacje.agora.pl 17.10.05, 11:35
      Ja unikam solenia surowego mięsa, bo wtedy twardnieje przy smażeniu. Ale skoro
      Ci wychodzi, to może następnym razem tak spróbuję :)
      • Gość: marilyn monroe Re: Kotlet schabowy IP: *.chello.pl 17.10.05, 11:49
        Vegeta sama w sobie jest już słona. Przy diecie, w której unika sie soli lepiej
        nie solic dodatkowo :) ale co kto lubi :) ja nie solę prawie w ogóle, słonych
        przypraw i soli dodaję tylko do ryb i jajecznicy. można się przyzwyczaić :)
        schody się zaczynają przy dzieciach, które wychowane na super słonych frytkach
        i słonych paluszkach nie chcą jeść domowego obiadu...
        • Gość: berseis Re: Kotlet schabowy IP: *.gprs.plus.pl 11.03.08, 18:17
          Nie polecam Vegety. Kiedyś z nudów sprawdziłam nazwy i wartości
          składników w necie... Same chemikalia i świństwa. Jeśli chcesz
          unikać soli, spróbuj maggi. Dzieci też można odzwyczaić dzięki temu,
          po prostu skropić frytki itp.
          • Gość: Po MiUPSach Re: Kotlet schabowy IP: *.gdynia.mm.pl 28.11.08, 01:43
            O rany, ratunkuu.... Maggi to hydrolizat białkowy opracowany przez firmę Maggi -
            stąd potoczna nazwa. Hydroliza białka polega na potraktowaniu wszystkiego co
            zostało po przetworzeniu mięsa w przetwórni, a więc... chyba Ci oszczędzę opisu.
            Generalnie to, co zostało z przetworzenia zwierzaka na mięso i wędliny, te
            resztki, trawi się dodatkowo kwasem azotowym przez kilka dni i żeby można to
            było skonsumować zobojętnia się ten kwasowy odczyn zasadą sodową. Powstaje
            polecana prze Ciebie Maggi. Niezawierająca chemii :). Ja osobiście wolę sos
            sojowy. Taka sama chemia jak Maggi ale mi lepiej smakuje. Jest słodsza. Poza tym
            dla wegetarian: maggi jest ze zwierzaków a sos sojowy z roślin ;)
      • potworny Re: Kotlet schabowy 23.02.06, 15:24
        Te obawy nie dotyczą wieprzowiny
    • Gość: kuchta Re: Kotlet schabowy IP: w3cache.* / *.2-0.pl 08.12.05, 12:32
      Nieźle wychodzi bez mąki. Jajko i potem bułeczka.
    • Gość: tm Re: Kotlet schabowy IP: 81.210.123.* 18.01.06, 14:42
      słyszałem właśnie od Makłowicza,że sól daje się na końcu wtedy mięso nie jest
      takie twarde
      • Gość: madzia Re: Kotlet schabowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 18:16
        na koncu czego? jak juz sie usmazy?
    • Gość: ola Re: Kotlet schabowy IP: *.netcontrol.pl 08.02.06, 15:38
      mąka jako pierwsza ma za zadanie zatrzymać soki w mięsie- tak słyszałam, ale
      czasami robię wg. przepisu mojej siostry-mąkę razem z jajkiem mieszam na
      gładko, obtaczam przyprawione mieso i wtedy do bułki, a potem do smażenia
    • potworny Re: Kotlet schabowy 23.02.06, 15:30
      Tylko "głupole" panierują schabowego w mące.To WŁAŚNIE jest "CHORE". Moja
      teściowa jeszcze dodaje cebule. To sie nie daje jeść!!! Schabowy NIE jest
      płaski i NIE jest panierowany w mące oraz NIE jest z CEBULĄ bo to
      barbarzyństwo. To brak smaku i powonienia
    • nowy99 Re: Kotlet schabowy 14.03.06, 11:38
      Rozbite tłuczkiem kotlety soli się każdy z obu stron, do tego ziołowy pieprz,
      czarny z młynka, papryka, curry, gałka muszkatołowa (niekoniecznie) i to co
      daje mu cudo smak to cebula granulowana (KAMIS) - odstawić na 10 minut aby
      przeszedl tą cebulą, a potem: do jajka, do bułki z mąką (mąka z jajkiem tworzą
      po prostu ciasto, ktore ładnie rośnie) i na patelnię z rozgrzanym olejem i tak
      przez ok. 10 minut (nie lubię surowizny w schabowym). Jeśli kto nie ma cebuli
      granulowanej, to przełożyć plastrami z cebuli, które przed smażeniem się po
      prostu wyrzuca - jeszcze lepszy smaczek niż z granulowanej...
    • Gość: MamiHK Re: Kotlet schabowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 11:40
      Mięso po rozbiciu trzeba przyprawić np.solą, pieprzem, wegetą itp., bo sama
      panierka z solą to niezbyt smakowite.
      • Gość: ja Re: Kotlet schabowy IP: *.chello.pl 23.07.06, 18:31
        Wlasnie pieprzu sie nie daje do miesa wieprzowego, bo on niszczy smak tego miesa...
        • Gość: wrzatek Najlepiej w ogole nie panierowac i sie nie tuczyc IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.07.06, 10:13
          Nie uzywam maki i tez sie schabowy da zrobic. Maka tylko przykleja panierke do
          miesa i kotlet ladniej wyglada. Wedlug mnie schabowy panierowany smakuje z maka
          i bez maki tak samo.
        • Gość: AAM Re: Kotlet schabowy IP: *.olsztyn.vectranet.pl 14.11.09, 14:59
          Ja rozbite(najlepiej przez folię) kotlety leciutko solę i posypuje
          drobiną koniecznie świeżo zmielonegoBIAŁEGO pieprzu.Uprzednio
          smaruje je z obydwóch stron ząbkiem czosnku. Smażę przewracając
          tylko raz na oleju. Na koniec smażenia dodaję dla zapachu odrobinę
          masła.Najlepsze są z okraszonym ociupinką skwareczek z wędzonej
          słoninki. i mizerią.
    • Gość: Ina Re: Kotlet schabowy IP: 83.99.125.* 28.07.06, 19:46
      kotletynie nie n.alezy solic przed
      panierowaniem.
      Niesolone sa soczyste i miekkie.
      • ichi51e Re: Kotlet schabowy 23.05.09, 16:21
        Nie soli sie miesa krowiego: wolowiny, cieleciny. Wieprzka - jak
        najbardziej.
    • Gość: kuchara :) Kotlet schabowy IP: 194.146.219.* 07.09.06, 17:47
      Ostatnio podpatrzyłam u znajomej ze użyła do schabowego pieprzu ziołowego. nie znałam wcześniej tej przyprawy, pychota...zupełnie inny smaczek...można też natrzeć mięso zgniecionym czosnkiem.
      • karmin-cynober temat juz byl, wiele razy 07.09.06, 22:45
        Bardzo rzadko robie panierowane kotlety. panierka to u mnie wspomnienie z
        dziecinstwa. Zawsze mam metlik w glowie solic od razu czy nie? A moze pozniej?
        Taki balagan, ze ze strachu nie sole. Jak sa prawie gotowe to posypie. Nigdy
        tego nie zapiemietam jak ma byc. Ale co tam, smakuje.
    • Gość: Iwona Re: Kotlet schabowy IP: 217.221.159.* 14.09.06, 09:50
      No to sprobuj go zrobic inaczej - na oleju, bez panierowania z dodatkiem duzej
      ilosci ziaren kminku! Pycha! Do tej samej patelni wklada sie duze pajdy chleba
      i opieka sie je na tym samym tluszczu, a pozniej sie wcina razem z kotletem.
      Sam miod!
    • Gość: Gniewek Kotlet schabowy IP: *.devs.futuro.pl 28.10.06, 14:03
      Nie bardzo to skomplikowane :P:P hehe :)
    • Gość: the best Kotlet schabowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 20:51
      tak masz racje
    • Gość: Beacri Kotlet schabowy IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.02.07, 19:11
      Ja tam przed wrzuceniem w panierkę posoliłem i.... popieprzyłem ;).
      Też wychodzi super :D
    • Gość: Czesio Kotlet schabowy IP: *.bajtnet.lca.pl 03.04.07, 20:23
      Dzien Dobry Fajny Przepis




      Dobranoc Mowi Czesio
    • Gość: malibu Kotlet schabowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 14:49
      ja sole, pieprze i jeszcze dodaje zioła prowansalskie ( spróbujcie warto ), a
      panieruje kolejno w mące, jajku z przyprawami a na końcu w bułce tartej.,
      • Gość: KASIA Re: Kotlet schabowy IP: *.aster.pl 26.05.07, 09:21
        ILE MAM KUPIĆ PIERSI Z KURCZAKA, żeby zrobić 6 kotletów?
        • eurofabrika_com Re: Kotlet schabowy 24.07.07, 00:03
          Schabowy z kurczaka ????????????


          Pozdrawiam
    • Gość: olka Kotlet schabowy IP: *.sotn.cable.ntl.com 27.06.07, 11:22
      a po cholerę tam mąka ja nigdy nie daje?????
    • Gość: Ewelina21 Kotlet schabowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 20:02
      Ten przepis jest bardzo dobry i ja tak zawsze robie:)
      • tekisk Re: Kotlet schabowy 25.07.07, 07:27
        Kiedyś , spróbuję wg . tego przepisu . Chodzi mi konkretnie
        o panierkę - zmieszana mąka , bułka tarta i przyprawy .

        Nauczyłam się rozbijać kotlety schabowe w woreczku foliowym .
        Dobry sposób - nie pryska naokoło brobinami mięsa .
        • tekisk Re: Kotlet schabowy 26.07.07, 18:41
          Dziś zrobiłam kotlety wg . tego przepisu i nie jestem zadowolona .
          Przede wszystkim , kotlety nie były słone , a takie nam nie smakują .
          Za zgodą rodziny , wracamy do swojej dawnej metody smażenia kotletów .

          I jednak , będę je solić dzień wcześniej .
    • Gość: :) Kotlet schabowy IP: *.centertel.pl 06.08.07, 13:34
      Dziękuję za tak przejrzysty przepis! Jeśli chodzi o gotowanie jestem laikiem.
      Dzięki za pomoc ;)
    • Gość: Waldi Kotlet schabowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.08, 21:30
      ludzie nie ma czasem jak tradycyjny schabowy he he
    • Gość: asid Re: Kotlet schabowy IP: 212.33.82.* 13.01.08, 14:20
      Ja (ze względów zdrowotno-smakowych) używam b.mało soli w kuchni. W przypadku
      schabu, który sam w sobie zawiera trochę soli, nie solę wogóle. Oczywiście, by
      wydobyć ciekawy smak mięsa, stosuję przeróżne przyprawy (nie mieszanki - te
      sklepowe prawie zawsze mają sól): kolorowy pieprz, odrobinę curry, wyciskany
      świeży czosnek, troszkę starkowanego korzenia imbiru (nigdy w proszku!).
    • Gość: marick Kotlet schabowy IP: 212.127.95.* 24.02.08, 16:32
      a ja jajko solę
      • Gość: berta Re: Kotlet schabowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.08, 22:24
        ja też jajko solę. Tak robiła też moja babcia, mama. Nie daję już pieprzu.
        Jeśli zaś panieruję filety z kurczaka, to dodaję jeszcze przyprawy do drobiu.
    • Gość: alaa Kotlet schabowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.08, 14:11
      oo i to mi sie podoba :D napisane tak ze nawet taka kucharka jak ja
      zrozumiała :D dzieki :)
    • ba_nita Nie dość, że banał to w dodatku skopany. 22.05.08, 10:16
      1.Od kiedy to 4 kotlety mają starczyć na "...ilość porcji - powyżej 4...",
      czyżby następny Chrystus albo inny cudotwórca?
      2. Kotlety wieprzowe lub jak ktoś chce schabowe smaży się na SMALCU. Warto
      zajrzeć sobie do przedwojennych książek kucharskich. Wiem, że dla wielu to danie
      swój rodowód wywodzi z głębokiego PRL-u. Nic bardziej błędnego.
      3.Wieprzowinę spokojnie soli się przed obróbką cieplną. Nigdy w życiu nie
      stwardnieje. W odróżnieniu od podrobów (vide wątróbki wszelkiej maści) i
      polędwicy wołowej.
      4.Nie miesza się mąki z solą i pieprzem. Doprawia się mięso a nie panierkę.
      Panieruje się następująco: doprawienie rozbitego mięsa solą i pieprzem z obu
      stron (broń Boże Wegeta czy inna jarzynka - to całkiem inny smak), oprósza mąką,
      następnie "tapla" się w rozbełtanym jajku i docelowo w bułce tartej. Ewentualnie
      dopuszczalne jest zmieszanie mąki z bułką.
      5. Czas smażenia to rzeczywiście 4-5 minut. Tylko dlaczego na wstępie jest
      napisane, że 15? Po tym czasie otrzymujemy wspaniałą podeszwę do butów na
      górskie wędrówki. Kotletów podczas smażenia NIE PRZYKRYWA się. Chyba, ze ktoś
      przepada za mokrą i odpadającą panierką. Te kotlety są SMAŻONE a nie DUSZONE
      Mocium Panie.
      B U B E L!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Maria Re: Nie dość, że banał to w dodatku skopany. IP: *.toya.net.pl 25.05.08, 10:24
        TAK jest to jest najlepszy przepis na schabowy. Wychodza
        doskonale. Choc to moze byc dla wielu osob dziwne ale schabowy
        smazy sie na smalcy. Palce lizac.
      • Gość: d Re: Nie dość, że banał to w dodatku skopany. IP: *.chello.pl 02.09.08, 16:25
        dokładnie! oto prawdziwy schabowy :)
    • Gość: ;) Kotlet schabowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.08, 11:24
      Jak dla zupełnego laika to całkiem dobry przepis i potrawa :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka