jcm72 21.12.04, 10:24 Mam ochote upiec na święta sernik wiedeński, czy ktos ma sprawdzony przepis? Prosze poratujcie mnie!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
invicta1 Re: SERNIK WIEDEŃSKI-szukam przepisu 21.12.04, 10:38 Składniki: - 1 kg tłustego białego sera, - 50 dag masła (2,5 kostki), - 17 jajek, - 8 żółtek, - 10 dag cukru, - 5 dag mąki ziemniaczanej (2 łyżki), - 10 dag migdałów, - 5 dag rodzynek, - zapach migdałowy lub waniliowy. Jak przyrządzić? Przygotowanie: Ser przekręcić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Masło wyjąć wcześniej z lodówki by zmiękło, włożyć do makutry, dodać cukier, rozetrzeć na krem i stale ucierając dodać po jednym z 25 żółtek. Gdy masło ż żółtkami utworzy gładką masę dodać małymi porcjami, stale ucierając, ser, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Migdały i rodzynki sparzyć, z migdałów obrać skórkę i posiekać je. Bakalie dodać do masy, wymieszać, dodać olejek zapachowy. Pianę z 17 białek ubić sztywno i delikatnie wymieszać ją z masą. Podłóżne formy posmarować masłem i posypać przesianą bułką tartą. Masę serową włożyć do form. Piec około 45 minut. W czasie pieczenia sernik powinien "gotowac sie" w maśle. Do sernika trzeba użyć szczelnych foremek, by masło nie wyciekło. Dlatego też do tego sernika nie można używać tortownicy, gdyz ma ona szczelinę przy dnie. Sernik ostudzić w formach, by w czasie studzenia ciasto wchłonęło całe masło. Zimny wyłożyć. Sernik o takim składzie jest produktem trwałym i można go przechowywać w lodówce. Dla zwiększenia zawartości tłuszczu i poprawy smaku mozna go smarować masłem lub polać tłusta gęstą śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa Re: SERNIK WIEDEŃSKI-szukam przepisu 21.12.04, 10:43 Ja robię coś w stylu wiedeńskiego, tj. sernik delikatny bez spodu (bez tego kruchego ciasta) i polany polewą. Służę przepisikiem. Na blachę Murzynkową prostokątną podłużną potrzebujesz: 1 kg sera twarogowego (ja kupuję już zmielony specjalny na sernik), 5 jajek, szklankę cukru, cukier waniliowy, 2 garści rodzynek, budyń śmietankowy lub waniliowy, margarynę, bułkę tartą. Po kolei: 1) do miski wbijasz jajka, dodajesz cukier waniliowy i szklankę cukru. Miksujesz. 2)rozpuszczasz pół margaryny w rondelku, dolewasz ją do miski, wrzucasz ser. Miksujesz. 3) Na koniec wsypujesz budyń w proszku. Miksujesz. 4) W międzyczasie rodzynki wrzuć do kubeczka i zalej wrzątkiem (niech się pomoczą z 5-10 minut). Wrzuć je potem odsączone do masy. 5)Blachę wysmaruj margaryną i grubo mąką tartą. Wlej masę. Wstaw ciasto do piekarnika (zimnego) i piecz 1,5 godziny w 180 stopniach. pzdr, Aneta PS to jest sernik, który zawsze się udaje. To, że nie ma spodu z ciasta kruszonego, powoduje, że jest delikatny. Odpowiedz Link Zgłoś
jcm72 Re: SERNIK WIEDEŃSKI-szukam przepisu 21.12.04, 11:27 O to mi codziło..dziekuję ale chyba margaryne zastąpie masłem a co mnie zaskoczyło..mianowicie że wkłada się go do zimnego piekranika..spróbuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werbena11 Re: SERNIK WIEDEŃSKI-szukam przepisu IP: 192.168.48.* / 217.76.104.* 21.12.04, 14:43 B.Prosty, sprawdzony przeze mnie i moja mame milion razy, z ksiazki "ciasta, ciastka, ciasteczka": dobrze utrzec 4 zoltka z 3/4 szklanki cukru, do tego dodac 6 lyzek stopionego masla, 1/2 kg sera (kiedys uzywalam homogenizowanych, teraz mielonego w op. 500g campiny), 1 czubata lyzke maki ziemniaczanej i na koniec dodac 4 ubite bialka- tylko delikatnie je wmieszac, wylozyc do posmarowanej i oproszonej bulka tarta tortownicy, posypac rodzynkami, ja wole ze skorka pomarancz.. Piec na nieduzym ogniu, sernik musi sie dobrze podsuszyc i nie za szybko zrumienic. Wykladamy na niego ananasy z puszki i galaretke lub mozna posmarowac lukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: SERNIK WIEDEŃSKI-szukam przepisu IP: *.it-net.pl 21.12.04, 15:11 Wklejam przepis mojej mamy ktory nieawno podawalam ;)Sernik mojej mamy, wiedenski, klasyczny i najpyszniejszy na swiecie; 1kg sera (zmielonego 2 razy) 10 zoltek szklanka cukru pudru kostka masla rodzynki, skorka pomaranczowa, opcjonalnie orzechy lub migdaly lub skrawek wanilii). 1 lyzka maki ziemniaczanej (niekoniecznie) Miksowac po trochu: 1 zoltko, lyzke cukru, lyzke masla, lyzke sera, potem znowu, chodzi o to, zeby robic to partiami az zmiksowane bedzie wszytsko. Piec w ok 180 stopiniach okolo godziny. Potem mozna jeszcze polac czekolada roztopiona lub czekoladowa polewa i posypac migdalami ale ja wole bez polewy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: florunia Re: SERNIK WIEDEŃSKI-szukam przepisu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 15:34 cynamoon, białek się nie daje? same żółtka i już? odpowiedz proszę, bo całkiem możliwe że oprę się na tym przepisie, bardzo mi łatwo wygląda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: SERNIK WIEDEŃSKI-szukam przepisu IP: *.it-net.pl 21.12.04, 15:45 Spytalam mame i okazalo sie , ze mozna (ale nie koniecznie) dodac pod koniec piane z 5 bialek ( a reszta pozostanie niewykorzystana po prostu). Mea culpa, ze nie dopytalam wczesniej :( pewnie wtedy jest pulchniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi z tym sernikiem to tajemnicza sprawa 21.12.04, 15:46 wychodzi tylko w co drugim przypadku. Z tych samych skladnikow - raz zakalec, raz ok, bardzo tajemnicza sprawa, bardzo :( Odpowiedz Link Zgłoś