Dodaj do ulubionych

SERNIK WIEDEŃSKI-szukam przepisu

21.12.04, 10:24
Mam ochote upiec na święta sernik wiedeński, czy ktos ma sprawdzony przepis?
Prosze poratujcie mnie!!
Obserwuj wątek
    • invicta1 Re: SERNIK WIEDEŃSKI-szukam przepisu 21.12.04, 10:38
      Składniki:
      - 1 kg tłustego białego sera,
      - 50 dag masła (2,5 kostki),
      - 17 jajek,
      - 8 żółtek,
      - 10 dag cukru,
      - 5 dag mąki ziemniaczanej (2 łyżki),
      - 10 dag migdałów,
      - 5 dag rodzynek,
      - zapach migdałowy lub waniliowy.

      Jak przyrządzić?
      Przygotowanie:
      Ser przekręcić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Masło wyjąć wcześniej z
      lodówki by zmiękło, włożyć do makutry, dodać cukier, rozetrzeć na krem i stale
      ucierając dodać po jednym z 25 żółtek. Gdy masło ż żółtkami utworzy gładką masę
      dodać małymi porcjami, stale ucierając, ser, a na koniec mąkę ziemniaczaną.
      Migdały i rodzynki sparzyć, z migdałów obrać skórkę i posiekać je. Bakalie
      dodać do masy, wymieszać, dodać olejek zapachowy. Pianę z 17 białek ubić
      sztywno i delikatnie wymieszać ją z masą. Podłóżne formy posmarować masłem i
      posypać przesianą bułką tartą. Masę serową włożyć do form. Piec około 45 minut.
      W czasie pieczenia sernik powinien "gotowac sie" w maśle. Do sernika trzeba
      użyć szczelnych foremek, by masło nie wyciekło. Dlatego też do tego sernika nie
      można używać tortownicy, gdyz ma ona szczelinę przy dnie. Sernik ostudzić w
      formach, by w czasie studzenia ciasto wchłonęło całe masło. Zimny wyłożyć.
      Sernik o takim składzie jest produktem trwałym i można go przechowywać w
      lodówce. Dla zwiększenia zawartości tłuszczu i poprawy smaku mozna go smarować
      masłem lub polać tłusta gęstą śmietaną.
    • qcharzowa Re: SERNIK WIEDEŃSKI-szukam przepisu 21.12.04, 10:43
      Ja robię coś w stylu wiedeńskiego, tj. sernik delikatny bez spodu (bez tego
      kruchego ciasta) i polany polewą. Służę przepisikiem. Na blachę Murzynkową
      prostokątną podłużną potrzebujesz: 1 kg sera twarogowego (ja kupuję już
      zmielony specjalny na sernik), 5 jajek, szklankę cukru, cukier waniliowy, 2
      garści rodzynek, budyń śmietankowy lub waniliowy, margarynę, bułkę tartą. Po
      kolei: 1) do miski wbijasz jajka, dodajesz cukier waniliowy i szklankę cukru.
      Miksujesz. 2)rozpuszczasz pół margaryny w rondelku, dolewasz ją do miski,
      wrzucasz ser. Miksujesz. 3) Na koniec wsypujesz budyń w proszku. Miksujesz. 4)
      W międzyczasie rodzynki wrzuć do kubeczka i zalej wrzątkiem (niech się pomoczą
      z 5-10 minut). Wrzuć je potem odsączone do masy. 5)Blachę wysmaruj margaryną i
      grubo mąką tartą. Wlej masę. Wstaw ciasto do piekarnika (zimnego) i piecz 1,5
      godziny w 180 stopniach.

      pzdr,
      Aneta
      PS to jest sernik, który zawsze się udaje. To, że nie ma spodu z ciasta
      kruszonego, powoduje, że jest delikatny.
    • Gość: werbena11 Re: SERNIK WIEDEŃSKI-szukam przepisu IP: 192.168.48.* / 217.76.104.* 21.12.04, 14:43
      B.Prosty, sprawdzony przeze mnie i moja mame milion razy, z ksiazki "ciasta,
      ciastka, ciasteczka":
      dobrze utrzec 4 zoltka z 3/4 szklanki cukru, do tego dodac 6 lyzek stopionego
      masla, 1/2 kg sera (kiedys uzywalam homogenizowanych, teraz mielonego w op.
      500g campiny), 1 czubata lyzke maki ziemniaczanej i na koniec dodac 4 ubite
      bialka- tylko delikatnie je wmieszac, wylozyc do posmarowanej i oproszonej
      bulka tarta tortownicy, posypac rodzynkami, ja wole ze skorka pomarancz.. Piec
      na nieduzym ogniu, sernik musi sie dobrze podsuszyc i nie za szybko zrumienic.

      Wykladamy na niego ananasy z puszki i galaretke lub mozna posmarowac lukrem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka