IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 29.10.04, 12:51
oświećcie mnie - zawsze sądziłam, że lazur to marka rokpola (w odróżnieniu od
paskudnego krzysia)
tymczasem tu wszyscy mówią o lazurze, jak o zupełnie innym serze
w wątku lodówkowym zauważyłam nawet, że ktoś wymienia po przecinku rokpol i
lazur...
jak to jest?
Obserwuj wątek
    • marghot Re: lazur? 29.10.04, 12:53
      ser lazur:

jula.piotripawel.pl/e-zakupy/popup.phtml?foto=1&user=&id_sesji=49462&id_tow=29611&fresh=20041029125409
      • Gość: bazylka Re: lazur? IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 29.10.04, 12:57
        marghot, co to ma być za link? ;-)
        doszukałam się lazura u piotra i pawła, a jakże - pod hasłam ROCKPOL lazur :-))
        • marghot Re: lazur? 29.10.04, 12:59
          sorki, ale zadzwonił telefon i mi się kliknęło nie tam, gdzie chciałam :(
          Kupuję ser lazur na wagę i nie występuje on jako rodzaj sera rokpol, a jako
          oddzielny gatunek.
          aposzukam może w guglach co piszą na ten temat
        • marghot Re: lazur? 29.10.04, 13:01
          www.lazur.pl/?okno=lazur_opis
          tu wygląda na to, że lazur to nazwa spółdzielni mleczarskiej produkującej kilka
          lazurów
      • Gość: lomas i jeszcze tu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 13:00
        www.lazur.pl/?okno=lazur_opis
        • Gość: bazylka Re: i jeszcze tu IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 29.10.04, 13:05
          jestem pod wrażeniem
          w najśmielszych snach nie podejrzewałam, że jest tyle różnych lazurów
          a konsumuję ten ser regularnie i nigdy nie widziałam w sklepach zadnych
          wynalazków poza tym normalnym niebieskim, który ja uważam za rokpol

co więcej - cytat z powyższej strony producenta lazura:

2001 r. MLECZARSKI HIT DZIESIĘCIOLECIA - NAGRODA SPECJALNA - ZA UTRZYMANIE W
          LATACH 1991-2001 NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI ZA SER PLEŚNIOWY "ROKPOL-LAZUR" - TARGI
          MLECZARSKIE MLEKO-EXPO, WARSZAWA

jest to co prawda jedyne miejsce, gdzie wystepuje zbitka rokpol-lazur, ale
          skądś mi się to musiało wziąć.
          może on kiedyś się nazywał rokpol, a potem (niezauważalnie dla mnie) został po
          prostu lazurem???
          • Gość: lomas Re: i jeszcze tu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 13:21
            U mnie też tylko ten niebieski sprzedają, ale jadłam kiedyś perłowy jest pyszny.

A co do rokpola to ja myślałam że nazwa pochodzi od bakterii w tych serach Penicillium roqueforti , ale jeszcze poszukam.

A tu jest coś o różnych serach www.kulinaria.pl/artykuly.asp?id=32
            • Gość: p102 Re: i jeszcze tu IP: *.net-serwis.pl 29.10.04, 14:20
              bo wlasnie od tego pochodzi (no chyba ze ktos chcial oszukac tych co szukaja
              sera roqefor a za doladnie sie nie wczytuja:) )
    • Gość: bazylka genealogia lazura IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 29.10.04, 13:07
      ha! cytat z tej samej strony producenta:

1998 rok
      NOWA MARKA - LAZUR
      Skalmierzycki ROKPOL otrzymał własną nazwę "Lazur", która wywodzi się od
      błękitno-zielonej barwy pleśni. Taka samą nazwę otrzymała spółdzielnia. Odtąd
      nastąpiła szybka ekspansja "Lazura" na rynek całej Polski. Ser znalazł swoje
      miejsce we wszystkich sieciach hipermarketów i supermarketów. W roku 1999
      marka "Lazur" osiągnęła pozycję Nr 1 wśród serów z przerostem pleśni na rynku
      polskim i pozycję tą konsekwentnie umacnia.

• giezik Re: genealogia lazura 29.10.04, 13:10
        w moim sklepie obok sera zwanego rokpol (na wage) lezy lazur (na wage) - roznica w cenie jakies 30 proc. Z deoswidczenia zas wiem, ze lazur ma bardziej stabilny smak, rokpol - zas czasem jest bardzioej slony,c zasem mniej, czasem bardziej przerosniety, czasem mniej.
        A w sumie to i tak wariacje na temat wzorów oryginalnych :)
        • Gość: bazylka Re: genealogia lazura IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 29.10.04, 13:15
          u mnie w sklepie też krzyś ma napisane rokpol a lazur - lazur
          dlatego się zaczęłam zastanawiać, bo ja miałam w głowie, że to rokpol i to
          rokpol, tylko z innej mleczarni

a krzyś (czyli to, co występuje powszechnie pod nazwą rokpol) jak dla mnie jest
          przede wszystkim gorzki
          no i suchy

a jak wam się podoba nazwa rockpol z piotra i pawła? światowa, co? :-)
    • brunosch No to... 29.10.04, 13:28
      namącę jeszcze bardziej;
      oprócz serów - lazur, perła i turkus (różniących się typem pleśni) jest jeszcze
      ser lazur aksamitny. W przeciwieństwie do tamtych nie w kształcie koła, ale
      bloku jak Dor Blue.
      Kto nie wierzy, niech pobieży do Sezamu na stoisku serowym jest.
      • Gość: bazylka sezam IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 29.10.04, 14:23
        jak to jest z tym sezamem, ze wygląda jak z epoki misia, sprzedawczynie
        chamskie i naburmuszone, atmosfera jakaś dziwna - a co i rusz się okazuje, że
        są tam rzeczy, których nie ma gdzie indziej (i to nie tylko w spożywaczym
        sezamie, ale też w tym skansenie z gospodarstwem domowym na górze)
        • mantha Re: sezam 29.10.04, 15:11
          Gość portalu: bazylka napisał(a):

> jak to jest z tym sezamem, ze wygląda jak z epoki misia,
          Czesto przechodze kolo sezamu i za kazdym razem mnie zadziwia, jakim sposobem
          utrzymal sie w takim miejscu w prawie niezmnienionej formie, jest to dla mnie
          spora zagadka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka