Forum Zdrowie Ortodoncja
ZMIEŃ
      szkliwo

szkliwo

(16 wyników)
    • Noszę aparat od ok. 2 mies. Ostatnio zauważyłam, ze na kilku zębach coś potwornego stało się ze szkliwem - dookoła zamków na niektórych zębach pojawiły się jakby odbarwienia/nacieki czy "odpadnięcie" szkliwa... Są to takie żóltawe plamy, które mają szorstką fakturę i na pewno nie sa przebarwieniami... Miał ktoś może podobny problem? Martwi mnie to bardzo, bo okaże sie, ze ząbki po aparacie byc może będą proste, ale potwornie zniszczone... A wizytę u orto mam dopiero 10 kwietnia.....
    • noszę aparat od 8 m-cy na górze i od 2 na dole. ostatnio znajomi zaczęli mnie straszyć opowieściami o tym, jak bardzo zniszczy mi się szkliwo pod zamkami. czy rzeczywiście? proszę, odpowiedzcie, jezeli ktoś już zdjął aparat, czy faktycznie tak się dzieje. moja orto zapewniała mnie, ze klej jest bezpieczny dla zębów
    • zauważyłem, że ostatnio zaczęło sie rzucać w oczy u mnie starte szkliwo na końcówkach siekaczy, czy to normalne? jak mozna sie tego pozbyć, jak zadziałać, żeby było wszystko ok?:)
    • Dziś miałam zdejmowany aparat.Zęby wyglądają ślicznie!!Nie mogę się przyzwyczaić!!Ale na jednym zębie zrobił się tak jakby "dół" po zamku, jakby zamek wtopił się w zęba!!Wygląda to strasznie brzydko, taki pokiereszowany ząb!!Czy to takie straszne odwapnienie????Co można z tym zrobić??Spiłować zęba do jednego poziomu??Ale to niszczy szkliwo!!:(( tylko nie licówka.....:
    • W sumie to pytanie kieruje i do forumowego lekarza i do Was zadrutowanych. Czeka mnie szlifowanie dolnych jedynek i dwójek w trakcie noszenia aparatu, i mam trochę obaw, bo wydaje mi się to niebezpieczne dla mojego szkliwa i w związku z tym stanu zębów w przyszłości :/ Jak to jest? CZy ktoś miał?
    • czytam o spilowywaniu zebow. jako laikowi wydaje mi sie, ze to zniszczenie szkliwa! a lekarze "piluja" zeby dla doraznej radosci pacjenta. jak to jest faktycznie panie doktorze i jak jest u was forumowicze?
    • Witam!!! Wczoraj po 2 latach noszenia aparatu w końcu orto zdjęła mi aparat z górnego łuku. Efekty są lepsze niż się spodziewałam, po spiłowaniu jedynek i skróceniu ich mój uśmiech naprawdę mi się podoba. Martwi mnie tylko jedna rzecz. Cement bardzo mocno trzymał zamki na swoich miejscach i aby je usunąc orto musiała je spiłować. Później wypiaskowała ząbki, wszystkie przebarwienia zniknęły, ale niestety teraz moje zęby są bardzo porysowane, nie są błyszczące lecz wręcz matowe. ...
    • Czy to prawda, że zamki przyklejone do zębów mogą uszkodzic szkliwo tak, że po zdjęciu aparatu powierzchnia zębów jest szorstka, matowa i łatwo się przebarwia?? Przeczytałam to na jakimś forum ortodontycznym i oczywiście już zaczęłam panikowac :( Pomocy, błagam o słowa otuchy ;)
    • witam wszytkich, czy ktoś może mi polecić jakis metody wybielania? które np stosował lub słyszał od znajomych?;] niedługo scigam mój aparacik i zastanwiam sie an d wybielaniem-interesowałby mnie Wroclaw, ale chętnie przyjmę każdą sugestie;]podrzućcie jakies ceny, która metdoa skuteczna itd;]pozdrawiam!
    • Jak to wpłynie na szkliwo, czy moga byc jakieś problemy?
    • Aparat mam juz od jakiegos czasu i chciałabym sie dowiedzieć czy moge pić cole? Tyczy to sie wszystkich napojow gazowanych czy jak to jest? Aha, no i jakie szkody przynosi picie jej przez okres noszenia aparatu... Z góry dzieki za odpowiedź. Pozdrawiam :)
    • Sporo się już mówiło na forum o piaskowaniu i z wypowiedzi wynika,że dużo osób poddaje się temu zabiegowi. Mam jednak do orto kilka pytań. Jaki wpływ ma piaskowanie na szkliwo i dziąsła? Co z aparatem? Można zabieg wykonywać mając założony aparat? Jakie są przeciwwskazania? Jak często można piaskować zęby? I ostatnie pytanie, czy każdy dentysta jest w stanie wykonać ten zabieg prawidłowo czy też wymaga on jakichś specjalnych umiejętności? Ostatnie pytanie może jest dziwne, ale moj...
    • Musze wywrwac 2 czworki na dole i, aby byla symetria, moja orto mi przerobi 3-ki na 2-ojki, a 4-orki na 3-ojki!!!(nie mam w ogole 2-ojek:/). Boje sie, ze jak sie na to zgodze, za jakies 5 lat w ogole mi odpadnie szkliwo z powodu tego pilowania:/!!! Nie wiem, co mam zrobic:( Boje sie takiej sytuacji, bo w koncu, to powazne naruszenie szkliwa:/
    • wszyscy piszą jak jest w trakcie i wogóle a czy ktoś mógłby napisać JAK ZDEJMUJA APARAT STAŁY!!! PROSZĘ!!!!!!! Napiszcie czy to boli i w jaki sposób to robią - rozpuczczaja ten klej czy zrywaja zamki - w jaki sposób BOLI?? a jak zdejmuja perścienie?? Nie wyrwa sie rzaem zeby??
    • Jaką polecacie?
    • aparat staly nosulam dwa lata.Zdielam w lipcu tego roku. pani doktor nawet nie obejzala mioch zebów.w Sierpniu zaczelo sie cos dziac z 6 na ktorej byl pierscien. okazalo sie ze klej zniszczyl szkilwo a od srodka rozwinela sie pruchnica.Na drugiej 6 bylo to samo.wyleczylam to u innego lekarza ale mam bardzo duze wypelnienie w tych zebach.Prawdopodobnie zawinil ortodonta zle zakladajac pierscienie.pozatym na zebach na ktorych byly zamki sa slady przypominajace zdarte szkliwo.jestem ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się