Forum Regionalne Śląskie Silesiana
ZMIEŃ
      ukraina

ukraina

(16 wyników)
    • Pierwsza tura :głosy liczono prawie 2 tygodnie Druga tura : głosy liczono niecałą dobę /i juz wszystko wiedzą/ Dokąd zmierzasz Ukraino ? Wolny i demokratyczny sąsiad za miedzą, to sprawa niezwykle istotna. Kiedy dzierżymorda Putin zrozumie, że Ukraina go nie chce ? Czy ma się powtórzyć Gruzja ?
    • Wczoraj Ukraina udowodnila swoja postawa, ze jest najlepszym zespolem slowianskim na tych mistrzostwach. Polacy, ktorzy sa o conajmniej jedna klase gorsi od Ukraincow powinni zatrudnic szkoleniowcow i pilkarzy z Ukrainy, by sie nauczyc gry w pilke na dobrym europejskim poziomie.
    • Niech USA, POLSKA i UE sie nie wtracaja !
    • Napisałem wczoraj ,że na miejscu Kuczmy ogłosiłbym nowe wybory bez fałszerstw ale do czsu ich przeprowadzenia telewizja pokazywałaby wyłącznie prawdę o tym jak wylądowali pod przewodem Wałęsy robotnicy w Polsce . Mam lepszy pomysł : ponieważ Ukraińcy w dużej części znają język polski to telewizja ukraińska powinna retransmitować program polski tak jak leci bez przeróbek: Niech poznają bracia Ukraińcy których gospodarka bardzo dobrze się rozwija jak się żyje naszym milionom bezro...
    • wyborcza.pl/swoiobcy/1,110849,8809359,Sami_swoi_i_obcy,,ga.html wyborcza.pl/swoiobcy/1,110849,8809359,__,,ga,,2.html (Idzie przesuwac lobroski we prawo i czytac artikle.)
    • ...najbardziej nacjonalistyczna część Ukrainy skanduje "Polska, Polska" - może wreszcie nasi pobratymcy zrozumieli, iż współpraca Polski i Ukrainy to WOLNOŚĆ, a kłótnie - dominacja Moskwy...Trzymajmy kciuki za pomarańczowych... ps. Wystąpienie Buzka było rewelacyjne - właściwy człowiek na właściwym miejscu...nasz - Ślazak ;-D
    • Bo z jakiego innego powodu "nasi" tak wściekle się tam zaangażowali? Chyba liczą na to że po rozgrabieniu Polski uda im sie jeszcze rozkraść Ukrainę . Wszak ukraińcy będą potrzebowali /tfu/ doradców.
    • Wspólna Europa w Krzyżowej - Przyjeżdżanie do Polski nie jest u nas cool, ale kto przyjedzie, wyjeżdża stąd zadowolony. Jesteście otwarci i sympatyczni - mówią gimnazjaliści z Floersheim. Niemcy znad Menu spotkali się ze swoimi kolegami z Ukrainy i uczniami opolskiego Społecznego Językowego Liceum Ogólnokształcącego im. Alberta Einsteina w pałacu w Krzyżowej. Kiedyś działa się tu wielka historia. Wokół Helmuta Jamesa von Moltke gromadzili się spiskowcy - przeciwnicy Hitlera, b...
    • Przypadkiem, około 18-tej przełączyłem na program nieomalże ogolnoświatowy polskiej telewizji i oto widzę, dwóch dziadkow, jeden 103-letni, prawnuk powstanca kościuszkowskiego, sam Piłsudczyk, w dyskusji z drugim, niewiele młodszym. Gadali o wyzwoleniu i dalszym losie Polski. Polska "od morza do morza", to głowny wątek tego momentu w który się wsłuchałem. - No, mówi ten młodszy, Polski takiej wielkiej to jusz raczej być nie może, choćby z racji istnienia Ukrainy - co pan mówisz!? Poc...
    • :))))
    • Zaścianek Polska Piątek, 13 maja 2005r. (Dziennik Zachodni) Kompromitującą Polskę wystawę od tygodnia można oglądać w holu niemieckiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Przygotowana w ramach projektu „Kulturjahr der Zehn” („Rok kultury Dziesiątki”) ekspozycja „Nasi ludzie” miała przybliżyć codzienne życie mieszkańców krajów, które w ubiegłym roku zostały przyjęte do Unii Europejskiej. Tak na wystawie w Berlinie zaprezentowano Polskę. Tymczasem...
    • Demokracji szlacheckiej nie było Rozmowa z Danielem Beauvois 27-01-2006 , ostatnia aktualizacja 27-01-2006 22:12 Poddaństwo ruskich chłopów bliskie było niewolnictwu. Stosunki dworu ze wsią były tak okrutne, jak na amerykańskich plantacjach bawełny, na francuskiej Martynice czy gdzieś w Afryce. To naprawdę było coś strasznego - twierdzi francuski historyk Daniel Beauvois w rozmowie z Jarosławem Kurskim Jarosław Kurski: Nie ma Pan dla Polaków litości. Pana książka sprawi zawód tym...
    • Na północnych obrzeżach wschodnich Karpat, nad Pełtwią, dopływem Bugu, leży jedno z najpiękniejszych miast ukraińskich - pradawny, liczący siedem wieków Lwow. Jego dzieje są bogate i sławne. Miasto zostało założone w połowie trzynastego wieku przez księcia halicko-wołyńskiego Daniła Romanowicza i nazwane imieniem jego syna, Lwa. Ze swą fortecą zbudowaną na szczycie wzgórza miasto było przyczółkiem oporu przeciwko falom tatarsko-mongolskich najeźdźców, ze stepów Azji atakujących ...
    • Czy tak powinno byc że Polska ingeruje w wewnętrzne sprawy Białorusi? Przecież tak naprawde łukaszenko ma tam poparcia ponad 50% Czy my zawsze musimy "mącic" na arenie międzynarodowej? Ja uważam że na Białorusi jest lepiej niz w Poslce przynajmniej pensje są na czas. I nie złyszałem o tym by ktoś tam umierał z głodu. A o prawach człowieka nie wspominajcie mi bo w b.wielu krajach co nie są one przestrzegane.
    • Proponuję następującą zabawę: Roosvelt (wiadomo, że to absurd, zważywszy choćby na niejednoznaczny stosunek Amerykanów do wojny, zwłaszcza przed Pearl Harbour, ale załużmy że by tak było) decyduje się dużo wcześniej rozpocząć kampanię na Zachodzie poświęcając więcej amerykańskich ofiar. Po ciężkich walkach zachodni alianci dochodzą do linii Buga. Całe Niemcy stają się demokratycznym państwem, na wzór RFN. Czechosłowacja i Węgry w obozie zachodnim. Polska też. W Warszawie zainst...
    • Dlaczego?(73)

Dlaczego ci, którzy w Polsce mówią tyle o suwerenności państwa, uznają za stosowne wtrącać się w wewnętrzne sprawy Ukrainy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się