-
Hej,
może ktoś zna fajną i niedrogą miejscówkę w tym pięknym kraju? Szczerze mówiąc nie spodziewałam się tak drastycznego wzrostu ... Ach to Euro... :)
Z góry dzięki!!
-
Witam serdecznie,
ekipa "Automaniaka" wybiera się na Ukrainę by nagrać odcinek programu. Pilnie poszukujemy osoby, która zna tamtejsze realia i język ukraiński, ewentualnie rosyjski i byłaby zainteresowana towarzyszeniem nam w podróży i pracy oraz mogła pomoc w razie nieprzewidzianych sytuacji.
Jedziemy do Lwowa i Kijowa, być może również Czarnobyla.
Wyjazd w przyszłym tygodniu w środę. Potrzebujemy kogoś na 5 dni, od 7.12 - 11.12.
Szczegóły podam na maila, jeśli ktoś jest zainteresow...
-
Dzień dobry
Chciałbym zapytać osoby mieszkające na Ukrainie czy to prawda że można kupić każdy antybiotyk w aptece bez recepty?
W internecie są informacje że ponoć można ale jak jest z tym w praktyce.
Pozdrawiam.
-
Wybieram się sam, starym 13 letnim autem do Kamieńca Podolskiego i szeroko pojęte okolice. mam pytanie czy łatwo tam naprawić auto gdyby co? Jak z dostępnością do zakładów i serwisów samochodowych. na przykład w Czerniowcach?
No i trochę OT: czy nadal milicja bierze łapówki i ile się teraz daje, coś się poprawiło przez ME?
dzięki z góry za jakiekolwiek informacje.
-
Cześć!
We wrześniu/październiku 2012 r. chciałabym się wybrać na Ukrainę. Swoją podróż chcę zacząć od: Równo, potem Kijów, Charków, Donieck, Zaporoże (to miasto wraz z Równem to przystanki, gdzie nocleg i wyżywienie będę miała zapewnione, a przynajmniej wydam niewiele) następnie Dniepropietrowsk, Odessa, Lwów i Równe. Wybieram się na 2 tyg. do znajomych i ogólnie chcę się zabawić i odpocząć od codzienności. Jak wiadomo podróżując po tych miastach, muszę wziąć pod uwagę noclegi i wyżywienie o...
-
Szukam pomocy domowej, najchętniej z Ukrainy. Praca z zamieszkaniem. Mną jako małym dzieckiem zajmowała się Pani z Ukrainy, pamętam jak gotowała:-) Chcałabym żeby moim dzieckiem zajmowała się właśnie Pani z Ukrainy.
Będę wdzięczna za kontakt na gazetową.
-
Jestem w tym niewielkim procencie osób, które chcą jechać przez Ukrainę.I tu pytanie z Waszego doświadczenia, jadąc w środę lub czwartek, w jakich godzinach i które przejście najlepiej przekraczać polsko-ukraińskie, a może przez Słowację i potem UZHGOROD (bo i taką wersje czytałem)? Wiem , że sporo ludzi odradzi mi pomysł jazdy do Bułgarii przez Ukrainę , ale ja zaryzykuję( nie spieszy mi sie) , powrót będzie trasą Transfogarską.Reasumując, czy lepiej przekraczać granicę polsko-ukraińską, cz...
-
Czy ktoś przekraczał granicę Ukraina-Mołdawia? jak to wygląda?
-
Czy ktoś zna taki taryfikator i procedurę ich płacenia. Latem wybieram się do Kijowa i Iliczewska. Szmat drogi, a milicji pełno. Na Ukrainę jeździmy dwa razy do roku. Zawsze jakoś utargowałam mandat, ale chciałabym wiedzieć co i za ile.
-
UA - No tak plan był, a co wyszło ...
[b]Krościenko I[/b]
W sumie droga pierwsza klasa do samego przejścia, szybko bez korków
Przejście - i tu szok - JESTEM SAM! nikogo w kolejce bez cła. Jak? a gdzie te historie o przemytnikach? To już nie ta Ukraina. Duże zmiany, niekoniecznie na lepsze dla Ukraińców.
Przejeżdżam – miło, kulturka, ??? co jest? Może to jakiś inny kraj? Pozory...
[i]'Pan samochodem jeździ?
No tutaj nie.
Pan nic nie ma?
Nie.
No to prosze zatrzymać, po...
-
Witam, chciałabym w tym roku pojechać do Lwowa. Nie mam samochodu,jestem więc
skazana na transport publiczny. Jak najlepiej dojechać na Ukrainę? Są jakieś
pociagi czy tylko autobusy? Tylko z Warszawy, czy z innych miast też? Gdzie
szukać informacji? Będę wdzięczna za wszelkie praktyczne wskazówki.
-
może nie jak kupic ale jak zarejestrowac na polskim paszporcie ale na
ukraińskich numerach, aby użytkowac i tu i tu ?
potrzebne jakieś zameldowanie , prawo pobytu czy jak?
w salonie ich to nie wzrusza,
-
Witam
Chcemy zaprosić znajomą z Kijowa, zastanawiam się jak to zrobić aby koszta dla niej były najniższe, wiza krajowa jest bezpłatna, wiza Shengen płatna czy ktoś wie jaka jest między nimi różnica oprócz ceny ja nie mogłem znaleźć (gdzie jest haczyk). Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tych sprawach ? Proszę o informację i rady.
pozdrawiam
Bogdan
-
Witam Wszystkich!
Z różnych powodów poszukuję rzęźbiarza (rzeźba w kamieniu) do zakładu kamieniarskiego. Nie znam ukraińskiego, ani nikogo z Ukrainy i nie wiem jak się do tego zabrać. Przejrzałam trochę stron związanych z Ukrainą, ale jedyna na której można zamieścić tego typu ogłoszenie nie działa. Czy ktoś może mi coś podpowiedzieć jak szukać?
-
Szukam osoby, która często bywa na Ukrainie, chodzi o mały biznes do takiej osoby:) Jeżeli bywasz na Ukrainie odezwij się na gg-41392382 z góry wielkie dzięki!
-
Czy może ktoś tamtędy jechał imoże podesłac jaki czas oczekiwania ?
-
Pewnie gdzieś ten wątek był już poruszany ale nie mogę się doszukać.
Bardzo proszę o informację (od tych, którzy coś takiego robili) jak ma
wyglądać pismo, które pozwala mi na Ukrainie korzystać z cudzego auta
(polskiego właściciela). Wiem, że powinno być poświadczone notarialnie i
przetłumaczone na język rosyjski lub ukraiński. Nie mam pojęcia jaką treść
powinno zawierać.
-
...porównanie z innymi miejscami na wakacje/do zwiedzania, najlepiej różnymi w
charakterze (czyli takich, co - najlepiej - i byli na Ukrainie, i w Europie
Zach., i w np. na Bliskim Wschodzie, Azji czy Afryce)
napiszcie proszę, co o tym myślicie...
wróciłam właśnie z Ukrainy, choć to trochę za dużo powiedziane, byłam raptem 1
dzień (wracając zrobiłam sobie stopover w Kijowie);
chciałam zrobić małe rozeznanie, bo zastanawiałam się nad dłuższymi wakacjami
na Ukrainie, ale teraz więcej...
-
Witam wszystkich. to moje 2 podejście do wyjazdu na ukraine. wczesniej powodz
i mam nadzieje ze tym razem nic nie wypali. słuchajcie mam pytanie o
bezpieczenstwo i jakies wskazówki na co uwazac?! słyszałam ze na ukrainie
troche sie zrobiło niezbyt fajnie- duzo napasci i kradziży z powodu kryzysu.
jezeli ktos sie orientuje w temacie prosze o odzew. z gory dziekuje i
pozdrawiam...:)
-
Witam!
Potrzebuję wysłać na ukrainę (Lwów) ważne dokumenty dla ukraińca (zaproszenie). Nie mogę sobie pozwolić aby dokumenty gdzieś się zapodziały, z uwagi na fakt że urząd nie wystawia duplikatów - od nowa trzeba się starać, kompletować dokumenty, jezdzić, itp.
Prosze o porady w jaki sposób to wysłać aby mieć pewność że dojdzie.
Może macie doświadczenie w tym temacie?
List polecony pocztą czy jakąś innę drogą?
Jaki bedzie tego koszt jesli mozna...?
Pozdrawiam
L.W.