ukraina

(15 wyników)
  • wiktor janukowycz zostal ogloszony preydentem Ukrainy,jak wiadomo wybory zostaly sfalszowane.Wyraz swoj protes dzis pod ambasada Ukrainy w warszawie (al.Szucha 7).spotykamy sie o godz.18.00 przyjdzcie to wazne!!!!!
  • Dzień dobry, zapraszam na nowe forum poświęcone ze wszystkim, co wiąże się z Ukrainą, a oto link: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23561
  • Dzis w tiwi podali, ze odkad zaczela sie ta jazda z wyborami, rozpoczela sie historia jednego przeboju. Podobno jest to piosenka, ktora napisalo dwoch mlodych gosci, leci non-stop, na telebimie w Kijowie pokazuja slowa, wszyscy to spiewaja, i piosenka jest do sciagniecia w necie. I tylko tam. Kto wie jaka to piosenka i skad ja mozna sciagnac?
  • Подебоширили, jajkami i petardami porzucali, go gardeł sobie skoczyli i ...przyjęli budżet, którego nie mogli przyjąć od czterech miesięcy :D Kozacy!!
  • z...Ukraińcami. (dla uścislenia - wykształconymi ludźmi). Nie miałam racji? czy Ukraina nie jest Republiką? Czegoś nie rozumiem. Dlaczego tak nerwowo zareagowali kiedy powiedziałam REPUBLIKA Ukraina? Zgłupiałam....z powodu ich reakcji . :(
  • wydaje mi sie ze teraz to dopiero bedzie niezly pasztet... jesli rzeczywiscie, jak wszyscy jednoglosnie donosza, ekipa rzadzaca dopuscila sie oszustwa w wyborach prezydenckich, pojawi sie dosc powazny problem obu stron konfliktu (kuczma v.s reszta swiata). moim zdaniem kuczma, jesli jest swiadom falszerstwa a jednoczesnie widzi/ał do czego zmierza bunt niezadowolonych obywateli ukrainy, bez angazowania zagranicznych negocjatowow (teraz troche juz za pozno) powinien swoimi drogami nacisk...
  • Lwów(13)

Kilka dni temu byłem we Lwowie. To już któryś raz, zatem nie mam zamiaru nudzic o zabytkach, Polskości, Łyczakowie i tym podobnymi.Chcę zwrócic uwagę na różnice pomiędzy Lwowiakami a Krakowiakami (sam nim jestem więc najprosciej o porównanie). Przepastną różnicę można zaobserwowac już na granicy (samochodowe przejście w Szegini). Polska odprawa krótka, sprawna, normalna, z odruchami ludzkiej sympatii. Potem zona niczyja i wjeżdżamy na Ukrainę.Pogranicznik-szeregowiec daje kartkę-...
  • Jak donosi nasza korespondentka ostatnio Duma przyjęła ustawę tzw. "antyfaszystowską", wg ktorej np. nawet ludzie nie będący obywatelami FR i zyjacy poza Rosją mogą być ścigani sądownie za głoszenie prawdy o wojennych zbrodniach stalinowskiego aparatu władzy m.in. za krytyke ukladu Ribbentrop-Mołotow czy przypominanie ludobójstwa katyńskiego! Ktos cos wie na ten temat?
  • Co łaczy Polskę i Ukrainę? Na onecie fajny topik: sport.onet.pl/1,16,11,29583231,81162021,3750159,0,forum.html?TEMAT=1248713 Mi się zdaje, ze bocian ok, żubr też, no i ta propozycja z wilkami tez brzmi ok. ("Ktoś na forum zaproponował WILKA i to jest naprawdę dobre! A może dwa wilki: Ja proponuję "Stefan" (Czarniecki) i "Bochdan" (Chmielnicki). W sumie mogło być "Jarema" i "Bartłomiej", ale to dobre dla kotów - bez urazy" W Moskwie w '80 był Miszka i to był bardzo trafiony symbo...
  • Zobaczcie taki ciekawy wątek o ruskich naleśnikach: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18489034&wv.x=1&v=2&s=0 Czy cos takiego znają w Rosji?
  • to tytuł książki Kapuścińskiego. Jest to zbiór reportaży z lat 60tych. Kapuściński opisuje włóczęgę po republikach kaukaskich i południowej Rosji. Ciekawe czy ktoś z was zauważyl jak autor poradził sobie wspaniale z cenzurą. Pisał przecież o Wielkim Bracie (ZSRR) w czasach głębokiego komunizmu. Wątek założyłem w hołdzie autorowi. Spodziewam się że przebieraniec Otkin dużo wie na ten temat,jeden z reportaży jest niemal o nim. Otkin musi byc wielbicielem Kapuścinskiego. Wszak nawet...
  • Nie wiecie, gdzie mozna znalezc (a moze ktos ma?) hymn, ktory graja na dworcach kolejowych w Rosji czy na Ukrainie? Bede bardzo wdzieczny za pomoc.
  • wakacje(14)

Hej:-) mam pytanko.... w grę w chodzi Ukraina, Białoruś lub Kaliningrad....jak tam jest z cenami wakacji? jakie są atrakcje turystyczne, jak jest ludność nastawiona do obcych oraz czy jest bezpiecznie? dziękuję za odpowiedzi(z góry) ;-)
  • Tym razem chodzi nie o Rossje, ale jestetm pewien, ze bywalcow tego forum kultura Ukrainy tez interesuje. "W trakcie DNI KIJOWA, trwających w stolicy od 17 listopada do 1 grudnia, odbędą się wystawy fotografii i malarstwa, przegląd filmów, występy chóru i zespołu jazzowego, a także seminarium na Uniwersytecie Warszawskim na temat ważnych dla współczesnej Ukrainy zagadnień społecznych i kulturalnych. Organizatorami DNI KIJOWA w Warszawie są: Miasto Stołeczne Warszawa, Miasto Kijów i S...
  • jesli ktos wie to niech napisze, jak ta sprawa wyglada w opinii spoleczenstwa rosyjskiego, bo nigdzie o tym sie nie mowi. jaki stosunek do tej kwestii maja rosyjskie media (niezalezne) i prasa. bardzo jestem ciekaw.... pozdrawiam :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się