Forum Regionalne Podkarpackie Bircza
ZMIEŃ
      ukraina

ukraina

(25 wyników)
    • Wiele osób z Birczy i okolic handluje przemyconym paliwem, alkoholem i papierosami. Na pewno zainteresuje ich (i nie tylko) ta ciekawostka: serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2498934.html
    • Może o tym już było, ale jaka jest Wasza opinia na temat przejścia Ukrainy na alfabet łaciński? Jednym z przykładów takiego "przejścia" jest Turcja.
    • forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12217&w=38655535
    • Będzie wytyczona przez Klub Otrycki w rejonie Starego Sambora: miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,3661305.html W związku z tym mam pytanie - dlaczego pomocą w tym względzie musi zajmować się Klub Otrycki, a nie gmina Bircza ? Jesteśmy z Starym Samborem stowarzyszeni w jednym mikroregionie, mamy w gminie trzy ścieżki dydaktyczne - a nie potrafimy im pomóc w tak drobnej sprawie ? Tym bardziej, że cały projekt finansuje MSZ !!! Ten mikroregion wygląda mi na "pic na wodę" :((
    • Ulica poswiecona dywizji SS w Tarnopolu. Ternopil Deputy Blames “Communists and Jews” for Protest 28.06.2005, [00:28] // Protest // Deputies of the Ternopil City Council blamed "Communists and Jews" for an anti-Fascist campaign that took place in this western Ukrainian city last week, reported journalists from the AEN internet site on 23 June 2005. During the night of the protest, unidentified persons took down all signs indicating the street name on the recently-n...
    • Teraz to się zacznie!!!
    • mieszaniec7 napisał To prawda,że proboszcz Łebedowycz odprawiał nabożeństwa w nowej cerkwi w Birczy,która nigdy nie została poświęcona ,tak ona sama jak i plac w około niej.Prawdą jest również,że w czasie nabożeństw proboszcz Iwan Łebedowycz w imię Boga i z błogosławieństwem nakazywał wiernym mordowanie sąsiadów Polaków i Żydów jako "innowierców" oraz zagarnianie ich mienia.Prawdą jest również to,że proboszcz Iwan Łebedowycz po wkroczeniu Armii Czerwonej do Birczy uciekł do sotni i tam...
    • www.gb.media.pl/
    • Ukraińcy o sobie i Polakach. Wspomnienia jeszcze bolą "Gazeta w Rzeszowie", Anna Gorczyca 13-04-2005 Ukraińcy przyjechali do Młynów spotkać się ze swoim prezydentem. Żeby zaśpiewać, że Ukraina nie umarła. I potwierdzić, że coś dobrego zaczyna się dziać między Ukraińcami i Polakami Młyny, mała wioska w pobliżu przejścia granicznego w Korczowej, to dla Ukraińców miejsce święte. - Tu pochowany jest twórca ukraińskiego hymnu Michał Werbycki. Święte, bo to był greckokatolicki ...
    • PAUCI(12)

Z informacji pana wójta: www.bircza.pl/asp/pl_start.asp?typ=13&sub=0&menu=89&artykul=568&akcja=artykul dowiedziałem się, że szkoła w Lipie współpracuje z Fundacją PAUCI. www.pauci.org/pl/ Bardzo pozytywna organizacja.
    • "Mieszkańcy przygranicznych miejscowości wyprowadzają się w głąb kraju. Ale tylko na papierze. Chodzi o to, by móc przenosić z Ukrainy większą ilość papierosów i alkoholu. W ostatnim miesiącu miejsce zameldowania zmieniło kilkaset osób. Gmina Krzywcza jest oddalona od przejścia granicznego w Medyce około 30 kilometrów. W ciągu ostatniego miesiąca na pobyt czasowy zameldowało się w niej około 170 nowych osób. Gmina Rokietnica - ta sama odległość od granicy z Ukrainą. Tutaj od p...
    • Lwów, Przemyśl. Po decyzji lwowskich radnych w sprawie Cmentarza Orląt "GW", ag, 22-05-2005 Samorząd Lwowa zgodził się na kompromis w sprawie napisu na Grobie Nieznanego Żołnierza na Cmentarzu Orląt. Ukraińcy liczą, że teraz otrzymają zgodę na budowę pomnika pomordowanych w Pawłokomie W ubiegłym tygodniu we Lwowie tamtejsi radni zgodzili się, żeby się na płycie Grobu Nieznanego Żołnierza na Cmentarzu Orląt znalazł się napis "Tu leży polski żołnierz poległy za Ojczyznę. Sa...
    • Być może Ukraińska Powstańcza Armia zostanie uznana wreszcie za formację narodowowyzwoleńczą, a jej weterani zostaną uznani za żołnierzy i nabędą wszelkie związane z tym uprawnienia: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,4573596.html
    • www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100616/IMPREZY01/131837488
    • Przeczytałem biuletyn IPNu dotyczacy tematu wysiedleń (dzięki informacji Rycha z Przemyśla), ale nie znalazłem nic o tytułowej wsi. Może ktoś zna jakieś szczegóły?
    • ŁOMNA(6)

Kolejna wioska nieistniejąca obecnie. Leżała w pobliżu Leszczawy Górnej, nad potokiem Łomna - dopływem Wiaru. W księdze adresowej z 1930 roku czytamy: 672 mieszkańców Właściciele ziemscy - PAU w Krakowie (421 ha) Kooperatywy - "Praca" Eksploatacja lasów - J. Gawroński i Ska Różne artykuły - S. Penner Tytoniowe wyroby - Kowal Wyszynk trunków - J. Penner, J. i S. Romer
    • www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090204/PRZEMYSL/58017222
    • To brzmi poważnie ! "Dnia 18 maja w Gminnym Osrodku Kultury Sportu i Turystyki odbędzie się konferencja pt. „Prezentacja dorobku oświatowego, kulturalnego i przyrodniczego terenów transgranicznych". Program konferencji: godz. 10.30 1. Rejestracja gości. godz. 11.00 2. Otwarcie konferencji przez Wójta Gminy Bircza Jerzego Góralewicza. godz. 11.10 3. Funkcjonowanie systemu samorządów lokalnych w Polsce. 4. Funkcjonowanie systemu samorządów lokalnych na Ukrainie. godz. 1...
    • miasta.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,3152086.html To bardzo dobra inicjatywa. Myślę, że z braku bogactw mineralnych czy (na razie) infrastruktury turystycznej, GMINA POWINNA POSTAWIĆ NA EDUKACJĘ. Lipa pobiła stawkę bardzo wysoko - co dalej ?
    • Witam(7)

Hej. Jestem Polakiem (chociaz niektorzy mowia ze LItwinem bo pochodze z Suwalk :) ). Mam do Was wszystkich z tego forum pytanie. Kocham Bieszczady, uwielbiam male wioseczki i te atmosfere ktora w nich panuje i jak moge czesto przyjezdzam w Bieszczady. Chcialby kiedys tu zamieszkac i chcoiaz moze to glupio i patetycznie zabrzmi - zejsc tutaj z tego swiata. Chociaz od paru lat mieszkam w Warszawie, to pewnie nigdy warszawiakiem nie bede - ciagnie mnie na wies. Ale pytanie moje brzmi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się