wedel

(17 wyników)
  • Wygląda na to ,że najsłynniejsza fabryka czekolady w Polsce znów zmieni właściciela: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,7431140,KE__sprzedaz_Wedla_warunkiem_przejecia_Cadbury_przez.html
  • Wedel(9)

Dzisiaj przed 16 jechałem Zamoyskiego i moją uwagę zwrócił przystrojony świątecznie Wedel. Po prostu super. Cieszy, że nasza fabryka wraca do dawnej świetności. Pozdrawiam
  • za stolkiem: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,6578802,10_mln_zl_na_remont_fabryki_Wedla_na_Kamionku.html Kolosalną sumę 10 milionów złotych zamierza wydać firma Cadbury na remont zabytkowych elewacji fabryki i biurowca Wedla na Kamionku. To jedna z największych tego rodzaju prac konserwatorskich w Warszawie. W dodatku sfinansowanych za pieniądze właściciela bez grosza z funduszy publicznych! Stołeczny konserwator zabytków, często zwlekający z wydawaniem decyzji, tym razem dz...
  • Co kilka minut nad zakładami Wedla od strony jeziorka rozlega się głośny krzyk drapieżnego ptaka.Znajdujące się w pobliżu ptaki w popłochu odlatują. Oczywiście nie byłoby sprawy gdyby urządzenie tego typu,odstraszało ptaki tylko na terenie zakładu.Tak jednak nie jest,wynoszą się również ptaki,które tak cieszyły swoim śpiewem spacerujących nad jeziorkiem. Odnoszę wrażenie,że przyroda przeszkadza człowiekowi i tego typu działania przynajmniej w tym miejscu są wyjątkowo bezmyślne
  • Witam, proszę o info osoby mieszkające w okolicach Wedla czy zapach czekolady, który się tam unosi jest uciążliwy? Planuję w tych okolicach zakup mieszkania
  • www.gieldaspozywcza.pl/news/news.asp?ID=382 www.sn.tradepress.com.pl/default.asp?show=page&id=9460
  • Mamy kolejne murale: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,6670856,Otwarto_galerie_na_scianie_fabryki_Wedla.html
  • Słyszałem, że kilka lat temu podczas remontu zniszczonu stary (przedwojenny ?) wystrój sklepu przy ul. Zamoyskiego. Czy to prawda? Pamiętacie może jak wyglądało wnętrze przed remontem i asortyment zakładu? Jak było za komuny? Od kiedy przy Zamoyskiego działa pijalnia? Tu zdjęcia: www.kawiarnie.pl/?p=38,8,1148,13 Swoją droga dlaczego w pijalni Wedla przy Szpitalnej można wypić kilkanaście rodzajów czekolady, zaś na Kamionku serwują tylko jedną - b.słodką mleczną?
  • Chciałbym być w tym wypadku niewiarygodnym posłańcem złej wiadomości, ale wszystko wskazuje, że jest jak piszę. Likwidują (a może - oby! - tylko remontują?) sklep Wedla przy Francuskiej. Zdemontowali już fantazyjne neony z lat 60., które wpisały się w krajobraz okolicy, zostały po nich szare kontury na murze (fotografujmy); uprzatąją wnętrze. Odchodzi kawałek słodkiej (w tym wypadku nie jest to, a przynajmniej nie tylko, ckliwa metafora) historii Saskiej Kępy. Pamiętacie od kiedy ten sk...
  • Próbowałem w niedzielę ale zamknięte. Pracują od poniedziałku do piątku do 18 i w soboty w godz. 10-14. Był tam ktoś może? Warto zaryzkować wątrobę i przepuścić pieniądze na filiżankę czekolady? Coś tam jeszcze podają?
  • Takie wznowienie bajki "Noc u Wedla" można kupić. www.allegro.pl/show_item.php?item=50375681 Może ktoś z Was to zna i streściłby fabułkę?
  • dokładniej mówiąc chodzi o odcinek ul.Grochowskiej wzdłuż parku Skaryszewskiego, chcę się tam przeprowadzić i nie wiem czy to dobry pomysł...
  • No i stało się, Znak firmowy zniknął z budynku fabryki. Znak firmowy Wedla zawsze był związany z budynkiem przy ul Zamoyskiego.Nawet komuna umieszczając na fabryce od strony Jeziorka Kamionkowskiego neon z nową nazwą zakładu "22 Lipca" ne odważyła się na pominięcie starej nazwy,skromnie umieszczająć dopisek d.E Wedel. Dziś budynek fabryki jest "goły". Czyżby był to początek końca znaku firmowego Wedel ?
  • W dniu wczorajszym miejsca parkingowe dla samochodów na chodniku przy ul Zamoyskiego na wysokości zakładów Wedla zostały odgrodzone plastikową taśmą.Nigdzie nie pojawił się znak zakazujący parkowania w tym miejscu, Samowola? Ok południa taśma zniknęła,samochody mogły parkować. Jakież było moje zdziwienie dziś rano,ktoś postawił w tym miejscu betonowe pojemniki na kwiaty.Te całkowicie parkowanie uniemożliwiają. Pojemniki zostały ustawione najprawdopodobniej w nocy. Komu przeszkadz...
  • Powoli Praga Południe nadrabia wydawnicze zaległości. Reportażysta i varsavianista Olgierd Budrewicz opublikował "Opowieść pachnącą czekoladą" - tu do nabycia: wysylkowa.pl/ks538487.html - albumowa opowieść o familii Wedlów oraz ich sztandarowym przedsięwzięciu, czyli czekoladowym imperium. Rzecz starannie wydana, sprzedawana (cena pod linkiem) w ozdobnym,"bombonierkowym" pudełku z bonusem w postaci czekolady. Historia rodziny oraz dzieje wedlowskiej fabryki i sklepów. Dużo zdjęć ...
  • Bardzo ciekawe zdjęcie zburzonego Mostu Poniatowskiego z lat 40., jak pisze sprzedawca. W dali widać chyba zabudowania Wedla? Ależ perspektywa. www.allegro.pl/show_item.php?item=43987224
  • Moze i ten watek powinnien być na forum przyrodniczym ;) ale jako ze ów fenomen widziany był na pl. Szembeka więc temat może być i podciągnięty pod forum południowo praskie ;) Ale do rzeczy..... Przechodziłam koło Koscioła na placu Szembeka. patrzę... a tu kawka (taki ptak) a własciwie kilka kawek. kawka powinna być taka czarnawa..... i wszytkie takie były oprócz jednej bo ta jedna byla w jakby białe plamy... skrzydła miała zkonczone coś a la sroka ale to byla na 100% kawka tylko ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się