Gość: Adam IP: *.aster.pl 07.12.08, 22:46 Dzisiaj przed 16 jechałem Zamoyskiego i moją uwagę zwrócił przystrojony świątecznie Wedel. Po prostu super. Cieszy, że nasza fabryka wraca do dawnej świetności. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: skafan Re: Wedel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 23:10 Fakt. Bardzo fajne oświetlenie. Część z zegarem i najbardziej wysunięty budynek są znacznie ciekawsze niż za dnia. Może skończą wreszcie remont sklepu - mimo, ze właścicielem jest jakiś amerykański koncern, to mam nadzieje że nie zapomną o tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serwal Re: Wedel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 23:23 Dekoracja jest ładna. Szkoda tylko,że produkty tej fabryki nie przypominają już dawnych tradycyjnych wyrobów Wedla. Odnowiona fasada budynku,oświetlona setkami żaróweczek nie zastąpi również bezmyślnie zniszczonego zabytkowego sklepu firmowego. Taki już niestety ze mnie malkontent,to o czym piszę było wielką wartością tej fabryki. To co jest jest tylko jarmarcznym blichtrem,który zniknie po świętach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Wedel IP: *.aster.pl 08.12.08, 06:25 Zabytkowy sklep firmowy? Chyba cały kompleks jest zabytkiem a nie tylko sklep. A co do sklepu, został przeniesiony do rogatki warszawskiej, co ma chyba jeszcze większy urok niż wcześniej. Gorsza jakość...? Praliny są dalej robione ręcznie :) Moim zdaniem umiejętnie połączono tradycję z walką o masowego klienta. Innymi słowy każdy znajdzie coś dla siebie. PS. Nie, nie jestem zatrudniony w Wedlu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pralinka Las Vegas kryzysu nie widać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 11:00 Sklep w rogatce już działa (godz.10-18) w świątecznym klimacie.Pijalnia czekoloda ma ruszyć za pół roku. O jakim zabytkowym sklepie była mowa? Przecież tam stały półki z mdf'u i scianki karton-gips z zabytkowością niewiele mające wspólnego. W tej chwili witryny na parterze oklejone: otwarcie wkrótce. PS Nie jestem pracowniem Cadbury Wedel Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Las Vegas kryzysu nie widać 08.12.08, 13:04 Bo nie każdy sklep Wedla i nie każda pijalnia Wedla jest staroświeckim sklepem i staroświecką pijalnią. Kto bywa, ten wie. Staroświeckie sklepy były dwa: na Szpitalnej i na Puławskiej róg Madalińskiego, w przedwojennej, pięknej kamienicy wybudowanej dla pracowników wyższego szczebla fabryki Wedel. Tam, na parterze, na rogu, jeszcze długo po wojnie działał niewielki, ale piękny sklep, z kryształowymi lustrami, mosiężnymi ozdobami i staroświeckimi gablotkami. Teraz się zmieniło... Drugi sklep był i jest nadal tam, gdzie i pijalnia czekolady, dzisiaj "spleciona" ze sklepem - myślę tu o Szpitalnej. Inne pijalnie czekolady i wedlowskie sklepy to całkiem nowy pomysł ostatnich lat choć muszę przyzmać, że niektóre z nich mają bardzo sympatyczny klimat. A w budynku na Grochowskiej tego klimatu nie było, był tylko ten sam zapach i te same produkty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serwal Re: Las Vegas kryzysu nie widać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 13:56 Jestem zaskoczony. "A w budynku na Grochowskiej tego klimatu nie było, był tylko ten sam zapach i te same produkty." Najprawdopodobniej nigdy nie widziałaś sklepu przy Zamoyskiego,a nie przy Grochowskiej. Sklep przy Zamoyskiego był również wizytówką Wedla. Takich sklepów przed wojna Wedel miał aż 10. A sklep przy Zamoyskiego był przepiękny.Marmurowe ściany,z olbrzymimi kryształowymi lustrami,przepiękne kryształowe żyrandole,kinkiety. Miał piękne lady i gabloty z kryształowymi szybami i mosiężnymi okuciami.Na marmurowej podłodze sklepu stały okrągłe marmurowe stoliki i stylowe krzesełka, przy których jeszcze w latach 50 i początku 60 można było wypić czekoladę. W takim wystroju sklep przetrwał socjalizm i nikomu nie przyszło nawet do głowyby go zniszczyć. Nikomu,ale nie Pepsico,które zostało pierwszym prywatnym właścicielem Wedla. Pierwszą rzeczą,którą zrobił tamten właściciel było totalne zrujnowanie secesyjnego sklepu.Odbyło się to za cichym przyzwoleniem władz i konserwatora zabytków,bo nikt nawet nie zareagował na to barbarzyństwo. Oczywiście nie mam pretensji do firmy Cadbury,bo to nie oni zrujnowali tamten stary sklep. A jak widać zrobili to tak dokładnie,że nawet Tobie pozostał w pamięci ten obrzydliwy,tandetny sklepik Wedel_Pepsico. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: Las Vegas kryzysu nie widać 08.12.08, 16:18 To prawda, nie znałam tego dawniejszego sklepu. Musiał być bardzo piękny, szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Wedel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 07:51 Nasza??????KIedyś jak była Wedlem to może i była nasza ale teraz to mam poważne wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pralinka Re: Wedel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 10:15 Rewelacyjnie odremontowali narożną kaminicę od strony Lubelskiej. Finiszują. Odpowiedz Link Zgłoś