Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      wojenne

wojenne

(10 wyników)
    • Przeczytałam niedawno Legionistkę (świetna) oraz biografię Krystyny Skarbek (średniawa) i czuję, że to początek ciągu czytelniczego. Awanturniczo-szpiegowskich historii wojennych. Możecie polecić coś więcej? Najchętniej biografie, nie muszą być kobiet. Mogą być w języku lengłydz (zastanawiam się własnie nad Olivią Manning).
    • witajcie! moj tata ojczulek bardzo lubi czytać książki wojenne. A że nadchodzą jego urodziny, chciałbym kupić takową książkę. Wiec moje pytanie : Jakie mi polecacie? Pozdrawiam pm.
    • Czy ktoś tu lubi książki o holokauście, tzn. o tych co przeżyli? Wspomnienia różnych osób o Polsce powojennej, o życiu zwykłych ludzi? Ostatnio czytam tylko takie i ciągle szukam nowych tytułów. Może jest ktoś taki jak ja????
    • Interesuje sie literatura wojenna. Zwlaszcza obozy oraz zycie ludzi w czasie drugiej swiatowej. Moze nie tak bardzo jak Polakow ale Niemcow... Jakies wspomnienia, pamietniki..moglibyscie podsunac mi jakis autorow? bylabym ogromnie wdzieczna. pozdrawiam.
    • oglądałem wczoraj "Cienką czerwoną linię"Malicka tak się zastanawiam, jakie są wasze ulubione książki wojenne?
    • Jestem tegorocznym maturzystą a na mature ustną z jęz.pol. musze przygotować prezentacje na temat: "Katastroficzna wizja czasów wojny w literaturze i malarstwie. Przedstaw problem na wybranych przykładach." Sporządziłem sobie listę książek o tematyce wojennej z których zamierzam wybrać na maturę trzy, góra cztery. Które książki z poniższej listy waszym zdaniem najbardziej nadawałyby się do tego tematu? "Komu bije dzwon" [Hemingway] "Wojna i pokój" [Tołstoj] "Rozmowy z ka...
    • Jaką wybrać ? Mam na myśli książkę która jest sprawozdaniem z pola walki. Dziękuję za porady.
    • Szukam realistycznych, naturalistycznych książek dotyczących wojny (obojętnie której), ale nie koncentrujących się wyłącznie na aspektach militarystycznych i sztuce prowadzenia walki ale również na psychologii, problematyce moralnej, itp. w rodzaju "Na zachodzie bez zmian" czy "Cienka czerwona linia"... Jakieś sugestie?
    • Co sądzicie o twórczości tego pisarza? Mam wrażenie, że jest on mocno zapomniany . Pytam, bo bardzo lubię jego twórczość.
    • ....prosze nie winic za to Irakijczykow ....za to sa winni tylko zbrodniaze wojenni z usa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się