Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      wydarzenia

wydarzenia

(13 wyniki)
    • szukam książek związanych z tematyką wyjazdu, przymusie wyjazdu Żydów z Polski w 1968r. czytałam Hania Bania -tornado seksualne H. Bakuły; tam pojawia się ten wątek. gdzie jeszcze szukać?
    • Czy możecie mi polecić książki napisane na faktach, opisujące autentyczne wydarzenia? Wcześniej czytałam "z półki zdarzyło się naprawdę": Shantaram, Oskarżona Wiera Gran, Cejrowskiego, Martynę Wojciechowską, Kapuścińskiego, Dziewczynkę w czerwonym płaszczyku, Opowieść ojca, Trzy filiżanki herbaty. I nie chodzi mi o biografie. Macie dla mnie jakieś propozycje?
    • Takie małe pytanko... Jak myślicie, czy wydarzenia te rozegrały się naprawdę, czy jest to "książka w książce" podobnie jak np. "Imię róży"? Pzdr
    • Jesien. Za okanem wiatr, ciemno, zimno, mokro. Nadchodzi czas, zeby usiasc przy cieplym komnmiku, lub piecu i w kregu rodziny lub przyjaciol snuc opowiesci dziwne i ciekawe o wydarzeniach, ktore trudno pojac zwyklym rozumem. Czy wsrod tych wszystkich opowiesci o Trojkacie Bermudzkim, o duchach, o Yeti, czy wizytach kosmitow sa opowiesci o ...ksiazkach? Alez naturalnie, ze tak. Znam ich kilka i teraz zapraszam do wysluchania jednej z nich. Moze spotkaly Was jakies dziwne, niepojete wy...
    • ja myślę, że zginie wreszcie któryś z Weasleyów. któraś z dziewczyn (Hermiona) zajdzie w ciążę. Harry wreszcie zdziała coś, co nie będzie wynikiem jedynie szczęsliwych zbiegów okoliczności. powrócą rodzice Harrego po śmierci sami-wiecie-kogo (to wysnuwam, po małym związku ze zwierciadłem ain eingarp. Ronowi to co widział wszystko się sprawdziło, więc może Harremu też) śmierć Bellatrisk z rąk Nevilla jednym z horkruksów jest blizna Harrego wreszcie Ron będzie z Hermioną było teg...
    • Ostatnio bardzo polubiłam kryminały historyczne, zwłaszcza takie osadzone niezbyt daleko w przeszłości (żadne średniowiecza i straożytności, najlepiej xvii - xix wiek). Z klimatów rosyjskich połknęłam Akunina i Józefowicza. Spodobała mi się także "Złodziejka" Waters, "Amerykański chłopiec" Tylera, "Alienista" i "Anioł" Carra, "Lord John" Gabaldon. Czy możecie polecić coś poodobnego? W sumie to nie musi być klasyczny kryminał z przestępstem i śledztwem. Może być też fabuła oparta na...
    • Jest świetny film z Meryl Streep i Clintem Eastwoodem, który zawsze pozostawia kilkudniowy ślad w mojej psychice (widziałam go 4 razy) Czy ktoś czytał książkę??? Czy warto? Z góry dzięki - pozdrawiam! Różany ogród
    • Marquez(4)

Witam wszystkim fanow tego pisarza, zakaldam nowy watek i prosze o wszelkie spostrzezenia, wrazenia doznania po przeczytaniu jego ksaizek:) pozdrawiam
    • jak zaczhwycał się Piotruś na swoją szkapą. Myślę ze postać ta jest wzorcem zachowan i konwersacji dla wielu krajowych europejczyków - komentują na bieżąco i jeszcze pytają jakiego radia ktoś słucha a jak gdzies jada to alb gubią dowod (bo jak to tak nie miec zadnych przygod) albo pamietaja ze nie bylo wozkow na lotnisku (bo juz czekala na nich limuzyna) - jedzenie, picie i wybor stacji sa czynnosciami swiadomymi o determiniacji pomijanej gdy zajmujemy sie bardziej skomplikowanymi spraw...
    • Urdzien Trinlej Dordże nie jest 17 inkarnacją Karmapy. Jego osoba jest elementem chińskiej polityki wobec tybetańczyków. Podział linii kagyu i szereg przykrych wydarzeń zainicjował Akong Tulku, za przyzwoleniem i akceptacją Tai Situ. Bardzo przykre dla tybetańczyków konsekwencje tych zdarzeń, będą miały miejsce w przyszłości, niestety.
    • W literaturze popularnej. Dla mnie nie powinno sie fabularyzowac Holocaustu. I tak jakkikolwiek to geniusz, nie wyobrazam sobie, zeby uczciwie zdal relacje - szczegolne, wyobrazona - a przez takie dzialania to wydarzenie ulega sentymentalizacji i trywializacji.
    • Wpadla mi ostatnio w ręce znakomita ksiazka Janusza Sobolewskiego "Misja 'papieskiej rozy'". Jest to powiesc z pogranicza literatury faktu i political fiction. Oparta na autentycznych wydarzeniach, nie ustepuje w niczym swiatowym bestsellerom tego gatunku. Musze wyznac, ze od dawna juz nie czytalem tak wciagajacej i inteligentnie napisanej ksiazki! Czy ktos tez zetknal sie z powiescia Sobolewskiego? Zapraszam do dyskusji!
    • Drodzy forumowicze - lada dzień ma pojawić się w księgarniach nowa książka Donny Tartt (autorki niezwykłej "Tajemnej historii"). Bardzo jestem ciekawa jaka to książka. A może ktoś czytał "Małego przyjaciela" w oryginale i byłby skłonny podzielić się swoimi wrażeniami z lektury. pozdrawiam i czekam na odzew Agnieszka :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się