Gość: sissi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 11:36 Witam wszystkim fanow tego pisarza, zakaldam nowy watek i prosze o wszelkie spostrzezenia, wrazenia doznania po przeczytaniu jego ksaizek:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: albaaa Re: Marquez IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 12:22 Na swój sposób muszę powiedzieć, że nie jest łatwo mi powiedzieć, jaki są moje wrażenia po przeczytaniu jego książek. Zawsze coś się we mnie zmienia...MAruez dotyka czegoś, czego nie potrafię opisać. Jego książki zawsze są dla mnie choć troszkę magiczne i właśnie to jest w nich piękne!! Niby opisuje świat w sposób niezwykle naturalistyczny, ale jednocześnie jest tam zawsze coś niewytłumaczalnego...spójrzmy chociażby na sławnych 12 braci ze "stu lat samotności"...chyba nie zaprzeczycie, że nie byli tak do końca realni?? Dla mnie Marquez jest po prostu pisarzem przez duże "P" i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Marquez 09.11.04, 20:57 A ja wlasnie dostalam w prezencie od Kolumbijki jego autobiografie i ostrze sobie zeby :-) Ktos juz czytal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: autobiografia IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.04, 22:24 Przeczytałam tom pierwszy (jedyny dotychczas wydany po polsku). Z czystym sumieniem muszę przyznać, że jest to literatura najwyższej klasy, choć styl pisania i klimat tej książki zdecydowanie różni się od jego powieści czy opowiadań. Największą przyjemnością było dla mnie odnajdywanie pierwowzorów postaci jego bohaterów i nawet pewnych wydarzeń. Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu okazało się na przykład, że Kronika zapowiedzianej śmierci jest w zasadzie oparta na tzw. "faktach autentycznych" (a przecież jest tak niesamowicie nierealna!). Moim zdaniem jest to lektura obowiązkowa dla wszystkich wielbicieli twórczości Marqueza. Nie mogę się już doczekać dalszych części tej wciągającej historii napisanej może bez tak dużej dawki charakterystycznej magii, lecz za to z dużą dozą jego ciepłego humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
albaaa Kronika... 10.11.04, 07:59 Co do Kroniki...to nie pamiętam skąd się dowiedziałam, no ale wiem, że była ona napisana na podsatwie realnych wydarzeń. Jeszcze jednak nie miałam okazji zapoznać się z autobiografią. Po tym jednak, co tutaj przeczytałam, to chyba wiem, co niedługo stanie się moją lekturą!! Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś