IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 11:36
Witam wszystkim fanow tego pisarza, zakaldam nowy watek i prosze o wszelkie
spostrzezenia, wrazenia doznania po przeczytaniu jego ksaizek:)
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: albaaa Re: Marquez IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.04, 12:22
      Na swój sposób muszę powiedzieć, że nie jest łatwo mi powiedzieć, jaki są moje
      wrażenia po przeczytaniu jego książek. Zawsze coś się we mnie zmienia...MAruez
      dotyka czegoś, czego nie potrafię opisać. Jego książki zawsze są dla mnie choć
      troszkę magiczne i właśnie to jest w nich piękne!!
      Niby opisuje świat w sposób niezwykle naturalistyczny, ale jednocześnie jest
      tam zawsze coś niewytłumaczalnego...spójrzmy chociażby na sławnych 12 braci
      ze "stu lat samotności"...chyba nie zaprzeczycie, że nie byli tak do końca
      realni??
      Dla mnie Marquez jest po prostu pisarzem przez duże "P" i tyle!
      • staua Re: Marquez 09.11.04, 20:57
        A ja wlasnie dostalam w prezencie od Kolumbijki jego autobiografie i ostrze sobie zeby :-) Ktos juz
        czytal?
        • Gość: ines Re: autobiografia IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.04, 22:24
          Przeczytałam tom pierwszy (jedyny dotychczas wydany po polsku). Z czystym
          sumieniem muszę przyznać, że jest to literatura najwyższej klasy, choć styl
          pisania i klimat tej książki zdecydowanie różni się od jego powieści czy
          opowiadań. Największą przyjemnością było dla mnie odnajdywanie pierwowzorów
          postaci jego bohaterów i nawet pewnych wydarzeń. Ku mojemu wielkiemu
          zaskoczeniu okazało się na przykład, że Kronika zapowiedzianej śmierci jest w
          zasadzie oparta na tzw. "faktach autentycznych" (a przecież jest tak
          niesamowicie nierealna!). Moim zdaniem jest to lektura obowiązkowa dla
          wszystkich wielbicieli twórczości Marqueza. Nie mogę się już doczekać dalszych
          części tej wciągającej historii napisanej może bez tak dużej dawki
          charakterystycznej magii, lecz za to z dużą dozą jego ciepłego humoru.
          • albaaa Kronika... 10.11.04, 07:59
            Co do Kroniki...to nie pamiętam skąd się dowiedziałam, no ale wiem, że była ona
            napisana na podsatwie realnych wydarzeń. Jeszcze jednak nie miałam okazji
            zapoznać się z autobiografią. Po tym jednak, co tutaj przeczytałam, to chyba
            wiem, co niedługo stanie się moją lekturą!!
            Pozdrawiam serdecznie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka