Dodaj do ulubionych

ziemniaki z piekarnika

28.06.12, 14:24
Mam prośbę. Jak zrobić ziemniaki w piekarniku na blasze, żeby się nie przyklejały do blachy. Z góry mówię, że nie chcę ich obgotowywać. Robię już drugi raz, i ten sam problem, blacha natłuszczona oliwą, ziemniaki również. Piekę z dwoma grzałkami; góra, dół. Muszę upiec takie ziemniaki na 10 osób do obiadu, Teraz robię próbę generalną i piekę 2 kg, już widzę, że jest to za mało, bo goście to żarłoki, i braknie. Czy robić to na dwie blachy? Pomóżcie, bo nie chcę się zbłaźnić. Z góry dziękuję za mądre podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • kuchniazone Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 14:28
      Ja piekę tak, że warstwa oleju na blaszce jest dość gruba, wstawiam do mocno nagrzanego piekarnika. Po przypieczeniu biorę płaską łopatkę i energicznie ziemniaki przekręcam wsuwając szybko łopatkę pod kilka ziemniaków naraz.
      • jagoda85 Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 14:31
        Robię tak samo, tylko oliwy może nie tak bardzo dużo, normalnie rozprowadzam pędzlem, wg mnie wcale nie mało, nie chciałabym, żeby te ziemniaki ociekały tłuszczem, bo nikt z gości takich nie lubi.
        • kuchniazone Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 15:50
          Możesz je zawsze odsączyć z tłuszczu.
          • jagoda85 Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 15:55
            Pewnie tak, ale to za dużo zachodu, nie będę miała na to czasu. Dzięki.
    • squirk Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 14:29
      Zainwestuj w podkładkę do pieczenia, taką z silikonu, koszt to kilkanaście zł, używać można wiele razy i nic nie ma szans się przykleić - stosuję właśnie pod pieczone ziemniaki. Na pieczone na "gołej" blasze pomysłów nie mam, używam podkładki właśnie dlatego, że mi wszystko z zaangażowaniem przywierało.
      :-)
      • jagoda85 Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 14:37
        A może folia aluminiowa? Jak myślicie?
        • squirk Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 14:44
          jagoda85 napisała:

> A może folia aluminiowa? Jak myślicie?

Jeśli tak to taka grubsza, do grillowania, a jeśli nie masz to może papier do pieczenia, bo nie rwie się tak łatwo jak zwykła folia.
          • iwonamarta83 Re: ziemniaki z piekarnika 23.02.13, 14:00
            też stawiam na papier do pieczenia
      • Gość: x Re: ziemniaki z piekarnika IP: *.adsl.alicedsl.de 28.06.12, 15:17
        taka podkladka jest uniwersalna,tez polecam a jesli nie to papier do pieczenia,kosztuje kilka zlotych:)
        • jagoda85 Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 15:54
          Mam taka podkładkę, dostałam w prezencie, ale ona jest za mała na moją dużą blachę. Nie będę kupować takiej podkładki, bo jej potem nie wykorzystam. Ok, będzie chyba papier do pieczenia, to jest dobra sugestia, ale dlaczego wcześniej o tym nie pomyślałam? Chyba mam jakieś zaćmienia umysłowe. Wielkie dzięki za odzew.

----
          Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.
          • sznupkowie Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 20:56
            Po pierwsze - ziemniaki musisz nakłuć widelcem przed pieczeniem ,natrzec solą gruboziarnistą , najlepiej morską. Polać oliwą i dopiero wykładac na suchą blache i do rozgrzanego piekarnika na 200C,po poł godzinie poprzewracaj ziemniaki i zmniejszyc na 180C.Ja zazwyczaj pieke okolo 1,5 godziny w zaleznosci od wielkosci ziemniakow.Wyjda zlote,kruche i nie beda plywac w tluszczu.:) Na koncu posypuje koperkiem i czosnkiem.Pychotka.
            • jagoda85 Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 21:52
              Ok. Jak będę piekła w całości to tak zrobię. Na tą imprezę piekę ziemniaki w ósemkach.
    • znana.jako.ggigus dwie rzeczy 28.06.12, 15:57
      1) wysmaruj ziemniaki dobrze oliwa, ja nabieram oliwy/oleju do zablienia dloni i obmacuje ziemniaki i b)przerwacaj je lyzka w trakcie pieczenia i ew. dodaj oleju
      • jagoda85 Re: dwie rzeczy 28.06.12, 16:17
        Tak robię. Do ziemniaków dodaję różne przyprawy, łącznie z oliwą, dobrze mieszam, chwilę postoją, potem przekładam na blachę. Obracam również w trakcie pieczenia, ale zawsze się przychwycą, oleju nie będę dodać więcej niż dodaję, bo daję na blachę, i jeszcze ziemniaki są z oliwa, chyba wystarczy i tak są za tłuste.
    • jackk3 Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 16:10
      Papier do pieczenia.
      en.wikipedia.org/wiki/Parchment_paper_(baking)
      • jagoda85 Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 16:20
        Dzięki, tak zrobię następnym razem, ale oglądałam w tv, i w internecie, i robione bezpośrednio na blasze, i dlatego zrobiłam tak samo. I to był błąd. Dziękuję.
        • Gość: en Re: ziemniaki z piekarnika IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.12, 17:15
          A ja robie ziemniaki w piekarniku bez oliwy i bez przypraw - sa swietne, nietluste, nie przywieraja. Tylko wyszorowac, pokroic na osemki, ulozyc na blasze skorka do dolu, wsadzic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzine (stare) albo krocej (mlode; trzeba probowac), az zbrazowieja. Podaje do nich maslo (lub oliwe) wymieszane z czosnkiem i pietruszka albo inna zielenina oraz gruba sol.

• squirk Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 17:20
            Często robię wedges ale jednak skrapiam je oliwą, zioła lepiej się wtedy trzymają a ziemniaki nie są mocno wysuszone.
            :-)
            • sandrasj Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 17:38
              Nie można po prostu użyć woskowanego papieru do pieczenia?? :|
              • mel.la Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 20:45
                sandrasj napisała:

> Nie można po prostu użyć woskowanego papieru do pieczenia?? :|

Mozna, ale widocznie niektorzy wola sobie komplikowac zycie :)
                • jagoda85 Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 21:55
                  Na a co jeśli ktoś ma miażdżycę? Nie lubię sobie komplikować życia, wprost przeciwnie, ale jeśli ktoś ma zaćmienie umysłowe? Tobie się to nie zdarza? Jeśli nie, to poczekaj, jak będziesz w moim wieku, też tak możesz mieć.
                  • mel.la Re: ziemniaki z piekarnika 29.06.12, 10:04

agoda85 napisała:

> Na a co jeśli ktoś ma miażdżycę? Nie lubię sobie komplikować życia, wprost prze
                    > ciwnie, ale jeśli ktoś ma zaćmienie umysłowe? Tobie się to nie zdarza? Jeśli ni
                    > e, to poczekaj, jak będziesz w moim wieku, też tak możesz mieć.

Jagoda85 spokojnie. Mnie tez sie zdarza, ze pytam o rade, czasem rozwiazanie jest proste a sama na to nie wpadne, nie o to chodzi. Chodzi mi o te wszystkie dawane tu rady i wymyslanie roznych skomplikowanych metod. Po co, kiedy rozwiazanie jest proste i conajmniej 2 osoby podpowiedzialy - papier do pieczenia. Zycze milego i spokojnego dnia i nie nerwujsja :-)
            • Gość: en Re: ziemniaki z piekarnika IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.12, 21:50
              Nie posypuje ziemniaków ziołami ani nawet solą, nic się nie musi na nich trzymać, więc nie smaruję oliwą. Takie golutkie, naturalne lubię najbardziej.
      • Gość: kuchta Re: ziemniaki z piekarnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.13, 13:52
        zainspirowana przepisem J. Oliviera piekę ziemniaczki od kilku lat, a żeby nie przywierały do blachy używam brązowego papieru do pieczenia, takie pieczone ziemniaki są o wiele lepsze niż frytki pływajace w tłuszczu ,
        obrane ziemniaki kroję tak, aby były mniej więcej podobnego rozmiaru,
        płukam, osuszam ręcznikiem papierowym, wrzucam do miski, solę, pieprzę, dodaję porwanych ziół (jakie tam mam pod reką, ale najchetniej tymianek ) , czosnek rozdrobniony, polewam olivierem, taki zestaw mieszam w misce, tak, aby każdy ziemniaczek był otoczony olejem, wyrzucam na blachę wyłożona papierem do pieczenia - jest natłuszczony, nic nie przywiera,
        piekę w temperaturze 200 stopni ok 40 minut, w połowie czasu pieczenia odwracam (przemieszam ?) je na druga stronę,
        roboty z przygotowaniem do pieczenia to 5-10 minut, w czasie kiedy ziemniaki się pieką, zdążę przygotować jakieś mięsko i prosta surówkę,

i jak czytam, że ktoś piecze ziemniaczki 1,5 godziny, to się dziwię, i to bardzo ....
    • Gość: ida Re: ziemniaki z piekarnika IP: *.icpnet.pl 28.06.12, 19:15
      nie ma to jak pieczone ziemniaki pływające w tłuszczu:( papier do pieczenia, po prostu. Wystarczy łyżka oliwy.

Folii nie polecam, zdejmiesz ją razem z ziemniakami.
    • izabelski Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 20:24
      a moze twoja blacha jest za cienka?
      czy tak samo zachowuja sie ziemniaki jak je pieczesz w szklanym pojemniku?
      • Gość: x Re: ziemniaki z piekarnika IP: *.barn.cable.virginmedia.com 28.06.12, 20:54
        Mówisz, że masz podkładkę silikonową ale jest za duża do Twojej blachy - proponuje ją po prostu przyciąć żeby pasowała rozmiarem. Nie straci na właściwościach a nie będzie sie marnować w szafce :)
        Na 10 osób faktycznie jedna blacha to może być za mało, ja bym zrobiła 2, nawet jeśli ziemniaki zostaną to można je potem np odsmażyć i zjeść z kefirem.
        • jagoda85 Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 22:01
          Mata jest, ale za mała. Blachy ziemniaków będą dwie, a kefir, i wszelki nabiał odpadają, jeśli już to same ziemniaki. Na pewno nie zostanie ani kawałeczek ziemniaka, znając gości, bo ziemniaki są w smaku fantastyczne.
      • jagoda85 Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 21:56
        Blacha jest standardowa, to wyposażenia piekarnika.
    • izabelski Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 21:40
      a moze w papilotach?

kulinaria.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-pieczone-ziemniaki-w-papilotkach
      • jagoda85 Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 22:07
        Przepis fajny, ale nie na taką imprezę, bo to poczęstunek poślubny, a na pomoc młodych nie mogę liczyć, nawet nie wypada. Obiecałam, że przygotuję, to zrobię, ale muszę sobie maksymalnie uprościć robotę, przygotować wcześniej, przed ślubem, nie będę piekła w trakcie przyjmowania gości, za długo by czekali. Muszę przed wyjściem wszystko zostawić ciepłe w piekarniku.
        • izabelski Re: ziemniaki z piekarnika 29.06.12, 10:47
          ale te ziemniaki pieka sie dlugo, zreszta mozna podpiec , zostawic w piekarniku na cieplo i takie cieple wyciagnac do podania
          nie musza byc faszerowane boczkie moga miec maslp/oliwe i jakies przyprawy a przynajmniej sol

poeksperykmentuj z czasem zeby dopasoweac do swojego grafiku
    • crea.tura Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 22:04
      Ja ostatnio robię ziemniaki w rękawie. Wlewam 2 łyżki oliwy, dużo przypraw, zamykam rękaw i piekę ok 1h w 180 stopniach. Spokojnie upiecze się 2 kg ziemniaków.
      • jagoda85 Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 22:09
        No tak, ale na 10 osób 2 kg mi nie wystarczą, zwłaszcza, że większość to chłopy, które lubią dużo zjeść.
        • Gość: x na 10 osób potrzeba 3,5 kg IP: *.unitymediagroup.de 28.06.12, 22:24
    • jagoda85 Re: ziemniaki z piekarnika 28.06.12, 22:57
      Tia zwłaszcza jak masz 10 osób na obiedzie, to te pyrki z ogniska są ok.
    • kk345 Re: ziemniaki z piekarnika 29.06.12, 00:00
      > nakladsz przed każdym gryzem odrobinę naturalnego masla

A istnieje masło nienaturalne?
      • fonik6 Re: ziemniaki z piekarnika 29.06.12, 00:17
        Pisząc naturalne mam na mysli maslo prawdziwe ze smietany a nie jakieś tam maslo roslinne :)
        • kk345 Re: ziemniaki z piekarnika 29.06.12, 00:20
          Fonik, nie pogrążaj się, na tym forum chyba nikt nie wierzy, ze cokolwiek wiesz o kuchni
    • jagoda85 Re: ziemniaki z piekarnika 24.02.13, 15:49
      Dziękuję za odpowiedź, wprawdzie 7 miesięcy po przyjęciu weselnym, ale zawsze. Natomiast mąki w życiu bym nie używała do ziemniaków, już wystarczy skrobia z ziemniaków, i oliwa, wystarczająco dużo kalorii, tym bardziej, że wiele osób po mące ma problemy. Zrobiłam z niezbyt za dużą ilością oliwy, i z przyprawami ziołowymi, piekłam na papierze do pieczenia, wyszły bardzo smaczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka