Gość: kiglasna76 IP: 213.155.191.* 05.03.12, 23:42 Mąż kupił gdzieś "prosto od rolnika" 15 kg worek, tymczasem u mnie ledwie 2 kg tygodniowo schodzą. Macie przepisy na jakieś wybitnie ziemniakożerne potrawy? Nie mam maszynki do mielenia :-( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: javio Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help IP: *.tel.tkb.net.pl 05.03.12, 23:50 W czym problem? Będziesz mieć na 2 miesiące. A poza tym: babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, placki, kopytka, kartacze, kluski wszelkie, zapiekanki ... Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help 06.03.12, 01:08 placki ziemniaczane zwykle lub z owczym serem kotlety ziemniaczane z inna jarzynka - cukinie np racuchy ziemniaczane, z gotowanych kotlety ziemniaczane z ryba dodaje gotowane ziemniaki do kotletow, zamiast bulki zupa ziemniaczana z porami - klasyka sos ziemniaczano-cebulowy do mies tortilla hiszpanska z ziemniakami warstwa do zapiekanki pasterskiej babka ziemniaczana krusztadki zapiekanki zwykle ziemniaki obiadowe mozna doprawiac na wiele sposobow ziemniaki pieczone, podane z maslem ziemniaki w mundurkach podane z twarozkiem lub sledziami salatkie przerozne Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help 06.03.12, 07:51 I jeszcze knedle i pyzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help 06.03.12, 09:03 sa tez wspaniale ciasta ziemniaczano-jablkowe, to tylko jeden znajdziesz wiecej, www.chefkoch.de/rezepte/1058181211097027/Kartoffel-Apfelkuchen-mit-Karamellbelag.html Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help 06.03.12, 10:23 zrób imprezę plackowo-ziemniaczną albo dzień pieczonego ziemniaka z róznymi sosami, gzikami itp zaproś duzo znajomych, to szybko worek zejdzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiglasna76 Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help IP: 213.155.191.* 06.03.12, 11:05 O, pomysł z imprezą jest dobry. Chodziła mi tez po głowie babka ziemniaczana, ale bez maszynki się zamęczę. google? Nie znałam tej strony :-) Za pozostałe odpowiedzi bardzo dziękuję, na pewno z części skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
arka_zone Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help 06.03.12, 11:50 jestem typową 'ziemniaczarą':) choć potrawy, które jem z ziemniaków nie są jakoś specjalnie wykwintne, ale i tak je uwielbiam, na mojej liście są: placki ziemniaczane (czasami ciasto robię 'na miazgę' czasami ziemniaki trę na dużych oczkach) kopytka zapiekanka ziemniaczana zupa ziemniaczana :) ziemniaki z kefirem i cebulką czasami też, zapiekam ziemniaki z samym serem żółtym na patelni, pod przykryciem poza tym, możesz jeszcze zrobić pierogi ruskie, tam też dodaje się sporo ziemniaków pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
lonely.stoner Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help 06.03.12, 12:31 no to masz zapas ziemniakow na 2 miesiace :) przechowaj je w spizarni albo jakims suchym chlodnym miejscu, nic im sie nie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help 06.03.12, 13:40 Ja jeszcze dodam, że ziemniaków można też używać do zagęszczania sosów i zup, 1 zmiksowany ziemniak nie zmieni smaku potrawy, a fajnie zagęści potrawę. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help 06.03.12, 13:44 83kimi napisała: > Ja jeszcze dodam, że ziemniaków można też używać do zagęszczania sosów i zup, 1 > zmiksowany ziemniak nie zmieni smaku potrawy, a fajnie zagęści potrawę. To samo wykona mąka ziemniaczana zmieszana z zimną wodą. Wygodniej i duuuużo mniej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.12, 19:16 > To samo wykona mąka ziemniaczana zmieszana z zimną wodą. Wygodniej i duuuużo mn > iej roboty. Tylko że mąż autorki wątku kupił 12 kg ziemniaków a nie mąki ziemniaczanej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help 06.03.12, 19:46 Gość portalu: gość napisał(a): > > To samo wykona mąka ziemniaczana zmieszana z zimną wodą. Wygodniej i duuu > użo mn > > iej roboty. > > Tylko że mąż autorki wątku kupił 12 kg ziemniaków a nie mąki ziemniaczanej ;) Po pierwsze: nie odpowiadam autorce wątku akurat; Po drugie: ogromny nadmiar to byłoby parę metrów ziemniaków a nie 15 kg; Po trzecie: ziemniaki to nie mięso, przechowują się bardzo dobrze i nie trzeba ich "wtranżalać" na potęgę. P.S.Dawnymi czasy, kiedy nie było takiego zaopatrzenia jak teraz, kupowało się ziemniaki w ilości kilku worków na całą zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help 06.03.12, 22:15 kosmopolitesiorbut napisał: > 83kimi napisała: > > > Ja jeszcze dodam, że ziemniaków można też używać do zagęszczania sosów i > zup, 1 > > zmiksowany ziemniak nie zmieni smaku potrawy, a fajnie zagęści potrawę. > > To samo wykona mąka ziemniaczana zmieszana z zimną wodą. Wygodniej i duuuużo mn > iej roboty. Wcale nie to samo. Mąka ziemniaczana z wodą to glutowaty kisielek. Natomiast zmiksowany gotowany ziemniak sprawia, ze zupa czy sos jest przyjemnie aksamitna. Zagęszczam w ten sposób każdą zupę w której tradycyjnie gotuje się ziemniaki, następnego dnia nie ma problemu ze zdębiałymi ziemniakami. Doskonale sprawdza się to z ogórkową, barszczem ukraińskim, kapuśniakiem, szpinakową, szczawiową i wszystkimi zupami-kremami. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help 06.03.12, 22:16 Jak się rozpędzisz i dodasz łychę to pewnie, że będzie kisielek. Jak ze wszystkim: umiar. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help 07.03.12, 10:23 nieskorzanka napisała: > Wcale nie to samo. Mąka ziemniaczana z wodą to glutowaty kisielek. Natomiast zm > iksowany gotowany ziemniak sprawia, ze zupa czy sos jest przyjemnie aksamitna. Popieram, odkąd odkryłam ten sposób, często dodaję jednego ziemniaka do zup i sosów, które mam w planie zmiksować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help IP: *.dyn.iinet.net.au 07.03.12, 10:40 pelna zgoda my tez gotujemy zupy, do ktorych dodajemy ziemniaki jako zageszczacz - i wcale nie trzeba ich miksowac, wystarczy dodac do garnka na poczatku gotowania i same sie rozleca/rozgotuja, do tego jakas wkladka miesna(boczek, wieprzowina) i warzywa np. marchew, fasola - dodane odpowiednio pozniej , i zupa jest gesta , w sam raz na zimowe pogody oczywiscie przyprawy musza byc- duzo pieprzu, i nawet jakies curry ;) Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help 07.03.12, 10:22 kosmopolitesiorbut napisał: > 83kimi napisała: > > > Ja jeszcze dodam, że ziemniaków można też używać do zagęszczania sosów i > zup, 1 > > zmiksowany ziemniak nie zmieni smaku potrawy, a fajnie zagęści potrawę. > > To samo wykona mąka ziemniaczana zmieszana z zimną wodą. Wygodniej i duuuużo mn > iej roboty. Autorka wątku ma nadmiar ziemniaków, nie mąki i w tym wątku rozmawiamy o tym, co można zrobić z ziemniakami. Poza tym oczywiste jest, że istnieją różne sposoby zagęszczania sosów i zup, zmiksowany ziemniak jest jednym z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaśna śmietana Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help IP: *.home.aster.pl 06.03.12, 14:31 Ja również bardzo lubię ziemniaki, choć moje dania nie są wyszukane. Lubię tłuczone ziemniaki podsmażone z różnymi warzywami (papryka, cukinia, brokuły, burak, marchew). Lubię puree ziemniaczane z dodatkiem: fenkuła, szpinaku, brokułów lub kalafiora, szynki drobiowej, groszku konserwowego. Dobra jest zapiekanka z tłuczonych ziemniaków i ryby. Smaczne są kotlety z gotowanych, utłuczonych ziemniaków z dodatkiem warzyw. Świetne są zapiekanki ziemniaczane (ziemniaki pokrojone w talarki + warzywa + np. kiełbasa + ser żółty + śmietana). Lubię tez omlet hiszpański: na patelni podsmażamy ugotowane, pokrojone w talarki ziemniaki, dodajemy warzywa i np. kiełbasę, to zalewamy jajkami (kilka sztuk, ubitych w miseczce) i do piekarnika. Polecam również danie, które się nazywa "PIECZONKI". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin ja dosc czesto robie ziemniaczane "suche" curry IP: *.dyn.iinet.net.au 07.03.12, 10:48 tzn ziemniaki w mundurkach (najszybciej z mikrofalowki) obieram, kroje na kawalki i wrzucam do wczesniej podsmazonej pasty przyprawowej: zeszklona cebula, do tego pasta curry (lub wlasnorecznie przyrzadzona mieszanka), skropic mozna cytryna na koniec i dodac swiezej kolendry mozna tez do tej pasty dorzucic inne warzywa (przd ziemniakami) - takie jak fasolka, marchew, groszek, czy co tam dusza sobie wymarzy... pomidor tez moze byc, ale na koncu, po ziemniakach cala potrzwa swietnie kompomuje sie z jakims gulaszem/curry i ryzem, udziez innymi dodatkami salatkowymi i "raitami" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropka Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 19:29 W chlodnym miejscu nic im sie nie stanie, nie musisz ich wszystkich natychmiast wykorzystywac, bo je znienawidzisz Odpowiedz Link Zgłoś
momas Tak troche OT :) 07.03.12, 10:30 Jak przeczytalam "ogromny nadmiar" to wyobrazilam sobie jakies poł tony, no moze przynajmniej 100 kg :) Autorka zuzywa srednio 8 kg miesiecznie. Te 7 kg to juz jak wyzej:) Nie, nie, nie - nie kpię, nie wysmiewam sie. Tylko tak widze, ze ogromny, nadmiar to slowa, ktore dla roznych ludzi, maja rozne znaczenie :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiglasna76 Re: Tak troche OT :) IP: 213.155.191.* 07.03.12, 21:49 Nie dodałam, że nie bardzo mam je gdzie trzymać. Piwnicy brak, jest zbiorczy parking podziemny, gdzie niby chłodno, ale nie wiem, czy przysłuży im się zatruta atmosfera. A w domu same wychodzą ze spiżarni góra po dwóch tygodniach. Stąd dla mnie 15 kg to naprawdę nadmiar :) Odpowiedz Link Zgłoś
floress Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help 07.03.12, 20:07 placki ziemniaczane na różne sposoby kopytka pyzy ziemniaczane "czyste" np. do mięsa (np. gulaszu) pyzy ziemniaczane z mięsem kluski szare kluski śląskie zapiekanki ziemniaczane zupa ziemniaczana frytki ziemniaki w mundurkach ziemniaki z wody ziemniaki smażone ziemniaki pieczone puree knedle ziemniaki nadziewane a poza tym, jak już zostało napisane, ziemniaki można przechowywać dość długo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasqda Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.12, 23:44 W serii z "Z kuchennej półeczki" jest tomik Potrawy z ziemniaków - kosztuje ok. 10 zł, może rozważ zakup ;)) Poza tym na twoim miejscu zrobiłabym zapas ruskich pierogów, albo samego farszu do nich (gdzieś na Galerii był genialny patent na ruskie naleśniki zamiast pierogów), poporcjowała i zamroziła. A z ostatnich 5 kg, jak już nie będziesz mogła na ziemniaki patrzeć, usmaż górę frytek i zaproś a) zaprzyjaźnione dzieciaki lub b) kumpli męża na wieczorek przy meczu i piwie ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
e.v.a.s Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help 08.03.12, 20:07 chyba jeszcze nikt nie wymienił kotletów ziemniaczanych np z sosem koperkowym albo grzybowym/pieczarkowym oraz kotletów ruskich (farsz jak na ruskie, tylko się panieruje i smaży jak kotlety) np. z sosem szczypiorkowym albo czosnkowym Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb zapiekanki z pure 09.03.12, 18:59 kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2010/09/gatto-di-patate-czyli-neapolitanska.htmli italia-od-kuchni.blogspot.com/2011/10/czas-na-kuchnie-regionalna.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaśna śmietana Re: ogromny nadmiar ziemniaków - help IP: *.home.aster.pl 09.03.12, 20:17 www.wielkiezarcie.com/recipe71405.html -> kućmok www.wielkiezarcie.com/recipe16628.html -> ciapkapusta Odpowiedz Link Zgłoś