Dodaj do ulubionych

Nasiona warzyw i inne...

02.02.11, 12:41
Witam, mimo że jeszcze zimno za oknem, to warto uwierzyć, że wiosna jednak przyjdzie smile smile smile W większości sklepów pojawiają się już nowe nasiona. Niestety, nie zawsze są one świeże, trzeba zwracać na to uwagę. Ja polecam zakupy w dwóch sklepach internetowych. Korzystałam z obu i naprawdę warto.
Pierwszy to nasz polski znany i ceniony producent nasion Plantico www.plantico.pl/index.php/katalog przy zakupie o wartości 50 pln przesyłka jest bezpłatna. Za przesyłkę płacimy listonoszowi przy odbiorze. Ceny nasion są niższe niż w sklepach ogrodniczych, ponadto nasiona są bardzo świeże, mają terminy do 2014, a niektóre nawet 2015 roku.
Drugi sklep to www.franchi-sementi.pl/index.php?cPath=22
Jak pierwszy raz zobaczyłam ofertę tego sklepu, to stwierdziłam, że jest straaasznie drogo. Dopiero później ktoś mi zwrócił uwagę, że opakowania tych nasion są dużo większe. Dla porównania bazylia: plantico.pl/index.php/zio/bazyliawlasciwa.html
www.franchi-sementi.pl/product_info.php?products_id=294
Biorąc pod uwagę długi termin ważności nasion, który we FS też jest bardzo długi, warto kupić większe opakowanie.
W sklepie Franchi-Sementi przesyłka powyżej 30 pln jest bezpłatna, ale trzeba dokonać przedpłaty.
Obserwuj wątek
    • kizuk Re: Nasiona warzyw i inne... 02.02.11, 17:35
      Zapachniało mi wiosną smile.Parę razy kupowałam przez internet różne rośliny i cebule.Zawsze byłam zadowolona ,także przy zakupie np bylin,które docierały do mnie w idealnym stanie.
      Dorkasz to bardzo miłe,że swoje doświadczenie i wiedzę dzielisz z nami.Dzięki.
      • dorkasz1 Re: Nasiona warzyw i inne... 02.02.11, 18:47
        Nie za maco smile
        • dorkasz1 Re: Nasiona warzyw i inne... 02.02.11, 19:07
          Wiele lat temu kupiłam książkę, która jest dla mnie "biblią warzywnictwa" i tak sobie wrzuciłam w wyszukiwarkę i jest! www.matras.pl/600-rad-z-warzywnictwa.html
          Ja nie znam lepszej książki. Moja książka jest z 1993 roku. Ma bardzo krótką (32 strony) część ogólną. Reszta, to szczegółowy opis uprawy warzyw. Poczynając od produkcji rozsady, rozstawę przy sadzeniu, poprzez nawożenie, okres od sadzenia do zbioru. Bardzo szczegółowo i bardzo strawnie. Na przykład o kalafiorze jest 5 stron. Wszystko ilustrowane nie zdjęciami, tylko świetnymi czarno-białymi humorystycznymi rysunkami. Na końcu książki kalendarz prac na każdy miesiąc. Sama esencja wypisana w słupku, co posiać, co posadzić. Poza tym chyba z 40 stron niezwykle pomocnych tabel pomocniczych smile Na temat wymagań nawozowych poszczególnych warzyw, zmianowania, odpowiedniego ph, polecanych odmian z opisami tychże, liczba nasion w 1g, zdolność kiełkowania nasion, odległości między rzędami itp.
          • jonu3 Re: Nasiona warzyw i inne... 02.02.11, 20:51
            Właśnie ją kupiłem.Dzięki za link dorkasz1.
            • dorkasz1 Re: Nasiona warzyw i inne... 02.02.11, 22:19
              Proszę bardzo smile
              • przybysz9 Re: Nasiona warzyw i inne... 03.02.11, 17:50
                Ja polecam ksiązki p. Buczaciego. Podoba mi się proponowany przez niego sposób prowadzenia ogrodu. allegro.pl/ogrodek-poradnik-poczatkujacych-i1442032540.html
                Do sklepu chętnie zajrzę, bo raz, że masiona w sklepach dopiero sie pojawiąją a dwa, ze pozycji, które mnie interesują znależć nie mogę. Pozdrawiam
                • dorkasz1 Re: Nasiona warzyw i inne... 03.02.11, 19:35
                  Z książek dotyczących cięcia, a także szczepienia i przeszczepiania drzew i krzewów polecam książki napisane przez profesora Augustyna Mikę. Profesor Mika ma niezwykły dar opisywania nawet bardzo skomplikowanych czynności w taki sposób, że nawet takie blondynki jak ja... zrozumieją smile Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka