Dodaj do ulubionych

Zagadka 4 - bramy

10.11.03, 21:43
Tak jak obiecałem........................... Bramy Zamościa. Ileż razy
patrzyliśmy na nie, ileż razy przechodziliśmy przez nie.
Pytanie składa się z dwóch części i należy do kategorii łatwych.
Ile tak naprawdę jest bram w murach obronnych starego miasta i jak się
nazywają. Między innymi są dwie bramy o tej samej nazwie z wyróżnikiem
czasowym, ale jedna z nich jast zamurowana - o jakie bramy chodzi i dlaczego
jedną zamurowano?
Cóż to za brama jeżeli jej nie ma? to już pytanie retoryczne :)))))))))
Czekam i Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mm-ka Re: Zagadka 4 - bramy 11.11.03, 00:40
      Wiem!
      Ale niech inni odpowiedzą bo to bardzo łatwe.
      M
      • Gość: janusz Re: Stara brama Lubelska IP: *.aster.pl / *.acn.pl 11.11.03, 08:32
        Jesli zagadka jest nierozwiana odpowiadam na nią .
        Lwowska, Szczebrzeska i Nowa Brama Lubelska, pewnie każdy to wie

Ze Starą brama Lubelska wiąże się jedna z najciekawszych historii naszego
        miasta, która też wielu Zamościan z pewnościa zna.
        Po śmierci Stefana Batorego miała miejsce podwójna elekcja , część magnatów
        wybrała na króla Polski Maxymilana Habsburga. Jan Zamoyski, zwolennik Zygmunta
        III Wazy zwycięzył w bitwie pod Byczyna w roku 1687 lub 1688 z wojskoami
        Habsburga a Arcyksiąże został jego więźniem. Zabrał Go ze sobą do Zamościa ,
        gdzie gościł jak króla właśnie...
        Arcyksiąże wjechał do miasta przez brame Lubelską , którą później Hetman kazał
        zamurować na pamiątke tej wizyty.
        zagdka bardzo dobra:-)
        • users1 Re: Stara brama Lubelska 11.11.03, 10:18
          No No No :)))
          A jednak poskutkowało. Brawo Janusz. Co za wspaniała i jakże wyczerpująca
          odpowiedź.
          Czy słyszysz te FANFARY? To na Twoją część - Janusza Zwycięzcy.
          Jeszcze raz brawo.

Słów kilka komentarza:
          Pytanie moim zdaniem było łatwe, ale i nieco podchwytliwe "ile tak naprawdę
          mamy bram". Zazwyczaj przyzwyczailiśmy się, że mamy trzy bramy: Lubelską,
          Lwowską i Szczebrzeską, dlatego też rozszerzyłem to pytanie o drugą część "dwie
          bramy o tej samen nazwie", co z kolei nie tylko było rozszerzeniem pytania, ale
          w swej treści zawierało podpowiedź i sugestię.
          Janusz wspaniale opisał historię starej bramy Lubelskiej, ale mimo wysiłków z
          mojej strony wymienił tylko cztery bramy (co nie umniejsza w rzadnej mierze
          Jego odpowiedzi). A tak naprawdę w obrębie mrów obronnych Zamościa jest bram
          PIĘĆ - Szczebrzeska, Lubelska stara i nowa oraz Lwowska również stara i nowa.
          Może zacznę od nowej. Brama ta znajduje się po prawej stronie ul. Partyzantów.
          wybudowana została w 1820r. Jest bużo skromniejsza w swym wystroju od starej
          bramy - obecnie siedziba Symfonicznej Orkiestry Włościańskiej. Stara brama
          zwana również Bramą Tomaszowską wybudowana została znacznie wcześniej bo ok
          1600r. Jej wystrój jest o wiele bogatszy i ciekawszy. Na uwagę zasłuduje
          płaskorześba na zwieńczeniu bramy przedstawiająca klęczącego przed Chrystusem
          patrona miasta Św. Tomasza, po obu stronach tej płaskorzeźby przedstawione są
          kartusze herbowe Zamoyskich.
          Ilekroć przchodzę przez tą bramę wznoszę oczy do góry aby spojrzeć na tą
          płaskorzeźbę - bardzo mi się ona podoba.
          Obok bramy cela Łukasińskiego i kawaler lub jak kto woli nadszaniec, a w nim
          hala targowa o nazwie "Nadszaniec". Można by jewszcze, ale to nie wykład o
          jedynie odpowiedź na zagadkę.
          Jeszcze raz Brawo Janusz.
          Za moment nowa zagadka, oczywieście z kategorii łatwych. Zachęcam do udziału w
          zabawie.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka