Dodaj do ulubionych

nauczyciel cień

03.08.12, 09:55
Napiszcie proszę co myślicie o uzyskaniu w orzeczeniu o potrzebie specjalnego kształcenia z poradni psychologicznej zapisu, że "dziecko wymaga osobistego asystenta na czas pobytu w przedszkolu"; wtedy rzekomo przedszkole dostaje na to fundusze i zatrudnia taką osobę.
Mam dziecko z ZA i w przedszkolu ma ogromne problemy z dyscypliną i podporządkowaniem się do reguł jak również z agresją.
Czy dyrekcja przedszkola nieintegracyjnego chętnie przystaje na takie rozwiązanie, czy z uwagi na jakieś trudności formalne próbuje pozbyć się problemu np. kierując takie dziecko do przedszkola integracyjnego.
Obserwuj wątek
    • rozalia7 Re: nauczyciel cień 03.08.12, 11:55
      My mamy asystenta w przedszkolu masowym u nas nie było problemu i jest finansowany z orzeczenia ( subwencji oświatowej ,która jest o 9.5 razy większa niż dziecka bez orzeczenia )
    • ez-aw Re: nauczyciel cień 03.08.12, 15:07
      > Czy dyrekcja przedszkola nieintegracyjnego chętnie przystaje na takie rozwiązan
      > ie, czy z uwagi na jakieś trudności formalne próbuje pozbyć się problemu np. ki
      > erując takie dziecko do przedszkola integracyjnego

Trudne pytanie zadajesz. To zależy na jakiego dyrektora przedszkola trafisz. Mój syn pierwszą grupę był w przedszkolu masowym. Tam wyłapano zaburzenia i zaczęliśmy diagnozę. Na początku wychowawczyni usilnie namawiała mnie do zmiany przedszkola na integracyjne (nie miałam jeszcze diagnozy syna, nie wiedzieliśmy co mu jest - wstępne badania wykazywały opóźnienie w rozwoju ze względu na wcześniactwo). twardo powiedziałam, ze póki nie będę miała wskazań na piśmie, to nie przeniosę dziecka. Wtedy Pani dyrektor poprosiła nas na rozmowę, mówiąc że jeśli tylko będziemy mieli diagnozę syna, by natychmiast dawać jej znać, to będzie występowała o dodatkowe godziny pedagoga dla syna.
      Jedno przedszkole, dwa podejścia. Na początku chciano się ewidentnie pozbyć problemu, później zaradzić mu. Jeśli trafisz na odpowiednią dyrekcje, powinni przystać na takie rozwiązanie. Ale mogą też kombinować niestety :(
    • cartyna Re: nauczyciel cień 23.08.12, 15:27
      Moja córka (5 lat) od września będzie miała cienia w warszawskim przedszkolu masowym, zatrudnionego przez przedszkole na 1/2 etatu. Złożyłam wniosek do Wydziału Oświaty, dyrekcja go poparła i udało się. Ale to podbno drugi taki przypadek w naszej dzielnicy, więc ten szlak jest dopiero "przecierany".
      Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka