Dodaj do ulubionych

tarczyca - badania

10.10.12, 10:43
Moze ktos mi pomoze? Mamy zalecone min. przebadanie tarczycy. Niestety, pediatra wspolpracuje niechetnie, twierdzi, ze badania sa niepotrzebne.
Jakie dokladnie badania (nazwa) wykonac, by sprawdzic czy tarczyc pracuje prawidlowo u dziecka?
Czy prawidlowe TSH wyklucza problemy z tarczyca, to mimo prawdolowego tego wyniku nalezy problem 'drazyc' glebiej?
Bede wdzieczna, jesli zechce mi ktos napisac

Obserwuj wątek
    • myszewa Re: tarczyca - badania 10.10.12, 11:17
      Gdy leczyliśmy u lekarki DAN raz na pól roku mieliśmy zlecone badania tarczycy - TSH, FT3, FT4, przeciwciala anty- TG i anty- TPO. Tarczycę warto sprawdzić na początku procesu diagnostycznego, bo nieprawidlowości w tej materii mogą skutkować problemami rozwojowymi.
      • mimamii Re: tarczyca - badania 10.10.12, 19:45
        Dziekuje za odpowiedz. Rozumiem, ze mimo prawidlowego TSH, warto sprawdzic reszte 'parametrow'. Jaki koszt przeblizony tych badan wychodzi?

Mozesz napisac mi, kim jest lekarz DAN?
        Pozdrawiam
        • polaa27 Re: tarczyca - badania 10.10.12, 19:51
          My kontrolujemy tarczycę z racji subklinicznej niedoczynności, która jest częsta u wcześniaków i aktualnie mojhe dziecko już z niej wyrosło. Badamy raz na pół roku TSH, FT3 i FT4, Raz na rok, dwa ma robione usg tarczycy i badany wiek kostny (rtg rączki).

U nas aktualnie jest ok, wyniki w normie, ale endokrynolog po przeanalizowaniu wyników kazała nam wrócić do suplementacji jodem. Niby wyniki były w normie, ale odczytała to z wyższego FT3 i TSH. Także warto zbadać cały komplet, bo czasmai samo tSH nic nie mówi. I iść do dobrego endokrynologa, bo nawet jak wyniki są w normie - tak jak w naszym przypadku - to moze okazać się, ze jendak jakaś suplementacja jest potrzebna.
          • mimamii Re: tarczyca - badania 10.10.12, 19:59
            Dziekuje Polaa27. Zrobimy. Czy te przeciwciala takze warto?
            • polaa27 Re: tarczyca - badania 10.10.12, 21:10
              My nigdy nie mieliśmy robionych. Ale też nie wiem z jakiego powodu będziecie badać tarczycę. My mieliśmy jasno określony powód i byliśmy od urodzenia pod kontrolą endokrynologa. Jeśli jesteś z Warszawy to polecam fenomenalną endokrynolog dziecięcą - dr Staroszczyk. Pracuje w szpitalu na Kopernika, prywatnie w Luxmedzie i Arce.
    • brolek Re: tarczyca - badania 10.10.12, 21:59
      Jeśli TSH jest prawidłowe, to pozostałe badania nie mają sensu. Jeśli jest nieprawidłowe to ft3 i ft4 dają dodatkowe informacje diagnostyczne. Przeciwciała dają informację, czy u badanej osoby występuje choroba Hashimoto, ale jest to choroba, której efektem jest niedoczynność tarczycy, więc jeśli tsh nie przekracza górnej normy, to też nie ma sensu go robić.
      • brolek Re: tarczyca - badania 10.10.12, 22:00
        Tylko na TSH skierowanie może dać pediatra. Na pozostale tylko specjalista, lub możesz je zrobić odpłatnie.
      • kaskax25 Re: tarczyca - badania 12.10.12, 07:27

brolek napisała:

> Jeśli TSH jest prawidłowe, to pozostałe badania nie mają sensu. Jeśli jest niep
        > rawidłowe to ft3 i ft4 dają dodatkowe informacje diagnostyczne. Przeciwciała da
        > ją informację, czy u badanej osoby występuje choroba Hashimoto, ale jest to cho
        > roba, której efektem jest niedoczynność tarczycy, więc jeśli tsh nie przekracza
        > górnej normy, to też nie ma sensu go robić.

Pozwole sie nie zgodzic u nas mimo prawidlowych wyników TSH ft3 i ft4 okazało sie ze dziecko ma przeciwciała i ma początki Hashimoto. Wiec jednak uwazam ze wrto zrobić
        Koszt niemały, tsh okolo 30zł tu moze dac skierowanie pediatra, ft3 około 20zł, ft4 koło 20zł, pełnopłatne chyba ze skierowanie da endokrynolog, i przeciwciała bada sie zwykle dwa rodzaje po około 60zł za jeden rodzaj bezpłate przy skierowaniu od endokrynologa
        Polecam iśc prywatnie ponieważ kolejki na NFZ bywaja nawet roczne przynajmniej u nas
        • mimamii Re: tarczyca - badania 12.10.12, 18:53
          No to nie wiem, co mam robic... :-/
        • brolek Re: tarczyca - badania 13.10.12, 16:26
          kaskax25 napisała:
          > Pozwole sie nie zgodzic u nas mimo prawidlowych wyników TSH ft3 i ft4 okazało s
          > ie ze dziecko ma przeciwciała i ma początki Hashimoto. Wiec jednak uwazam ze wr
          > to zrobić
          > Koszt niemały, tsh okolo 30zł tu moze dac skierowanie pediatra, ft3 około 20zł,
          > ft4 koło 20zł, pełnopłatne chyba ze skierowanie da endokrynolog, i przeciwciał
          > a bada sie zwykle dwa rodzaje po około 60zł za jeden rodzaj bezpłate przy skier
          > owaniu od endokrynologa
          > Polecam iśc prywatnie ponieważ kolejki na NFZ bywaja nawet roczne przynajmniej
          > u nas

To znaczy, że był to całkowity przypadek. Nie było przecież żadnych objawów. Równie dobrze na tej zasadzie każdy powinien robić sobie te badania. Myślę, że przesada w żadnym kierunku nie jest wskazana. Jeśli ktoś ma jakieś podejrzenia np. niedoczynność tarczycy lub chorobę Hashimoto w rodzinie czy inne choroby autoagresywne czy choroby tarczycy ewentualnie, to warto pomyśleć i o tym badaniu, jeśli nie, to bym tego badania nie robiła.
          • mimamii Re: tarczyca - badania 13.10.12, 19:31
            Dziekuje Wam. Mam troche metlik w glowie, ale chyba jednak wstrzymam sie z dalszymi badaniami w tym kierunku (TSH synek ma ok). Wkrotce bedziemy widziec sie z lekarzami i zapytam, co powinnam zrobic. Tak chyba bedzie najlepiej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka