Dodaj do ulubionych

Terapia dla synka 2,5 r.ż.

16.11.12, 14:08
Witajcie
Ok. miesiąca temu psycholog zdiagnozował u mojego dziecka autyzm. Jestem na początku drogi, ale dobrze, że jest forum Inny Świat, ponieważ naprawdę dużo się z niego dowiedziałam.
Aktualnie jesteśmy na etapie wyboru ośrodka terapeutycznego dla synka, ponieważ w zaleceniach miał wpisane min. 10 godzin terapii tygodniowo.
Byliśmy już na pierwszej rozmowie w Scotis, umówiliśmy się do Promitis i na rozmowę do centrum terapii Hulajnoga (Zacisze).
Drodzy Rodzice jakie ośrodki w Warszawie możecie polecić na terapię dziecka (zajęcia indywidualne, terapia behawioralna, integracja sensoryczna itd).
Czy korzystacie z pomocy takich ośrodków czy jednak sami się organizujecie i ćwiczycie w domu z dzieckiem czy może do domu przyjeżdża terapeuta?

Będę bardzo wdzięczna za opisanie Waszych doświadczeń w tym temacie. Tak jak napisałam jesteśmy dopiero na początku tej drogi, ale jakie wiecie musimy podjąć szybko decyzję, bo każdy miesiąc bez terapii to miesiąc stracony:-(.

Z góry Wam bardzo dziękuję.

Obserwuj wątek
    • am-m3 Re: Terapia dla synka 2,5 r.ż. 17.11.12, 14:54
      Nikt nie ma doświadczenia z tego typu ośrodkami?

• alcia555 Re: Terapia dla synka 2,5 r.ż. 17.11.12, 16:58
      Witaj ja z córką chodzę do krasnala już prawie cztery lata jest on na Tarchominie SI robiłam prywatnie w Markach w Jadze .Ile syn ma lat?
    • polaa27 Re: Terapia dla synka 2,5 r.ż. 17.11.12, 19:43
      Polecam terapię w przedszkolu integracyjnym na Wolumenie. Trudno się dostać, ale warto.

Dowiedz się też o programie teraputycznym w Scolarze. On jest dofinansowany z NFZ, także jest dużo zajęć za stosunkowo niską dopłatą ze strony rodziców. Teraz chyba trwa rekrutacja na semestr od nowego roku.

scolar.pl/?page_id=1802
      Co do SI to do diagnozy najlepszy jest Przyrowski (Żoliborz) lub Okrzasa (Centrum). Potem z diagnozą poszukaj terapeuty w Twojej okolicy.

My chodzimy na SI, mamy terapie domową prywatną i terapie indywidualną w przedskzolu integracyjnym.

Myślę, ze mozesz sprobowac ze Scolarem. Albo poszukac kogos do terapii domowej, kto przygotuje Ci młodego do przedskzola od wrzesnia. W międzyczasie szukać już przedszkola, bo do tych dobrych jest długa kolejka. Załatwcie sobie też papiery o WWR i kształceniu specjalnym w PPP to jest ważne dla przedszkoli integracyjnych, a też trochę trwa to załatwianie, dobrze gdybyście się wyrobili na luty/marzec, kiedy składa sie papiery do przedskzoli.

• ameliawaw Re: Terapia dla synka 2,5 r.ż. 18.11.12, 00:47
        Pola i Doświadzone Mamy,
        Czy mogłabyś polecic jeszcze jakieś państwowe integracyjne w Warszawie ? Do których składac podanie w marcu ? Bo też można róznie trafic .
        • polaa27 Re: Terapia dla synka 2,5 r.ż. 18.11.12, 00:50
          To na Wolumenie nie jest państwowe, ale społeczne, wiec czesne niewielkie (510 zł plus jedzenie). Z dotowanych jest też przedszkole Synapsisu, tylko to jest przedszkole dla dzieci z autyzmem, nie ma tam zdrowych dzieci. Jeszcze inne integracyjne prywatne, o którym słyszałam dobre opinie to Zielony Latawiec.
    • rohatyna Re: Terapia dla synka 2,5 r.ż. 17.11.12, 21:11
      Proponuję Scolar. Świtni fachowcy.
      • autyzmatyczny przedszkole 24.11.12, 20:34
        radzę poważnie zastanowić się nad integracją. Państwowe przedszkola nie są przystosowane do pracy z dziećmi z autyzmem. Personel niższego szczebla często jest nieprzeszkolony. Grupy są zbyt liczne i proszę mi wierzyć przeważnie na pierwszym miejscu stawia się potrzeby dzieci bez zaburzeń. Proszę starać się o przyjęcie synka do przedszkola Synapsis lub innego dla autystyków Zaoszczędzi Pani dziecku wielu cierpień.
        • alcia555 Re: przedszkole 24.11.12, 20:40
          Nie zgadzam się z autyzmatycznym przedszkole intergracyjne państwowe też może być super w przedszkolu do którego chodziła córka ,a teraz syn bardzo dobrze zajmują się dziećmi z zaburzeniami moja córka uwielbiała chodzić do niego
    • tata.po.30 3xS 20.11.12, 00:49
      Często poleca się trzy "S", czyli Scolar, Sotis i Synergis. My chodzimy do tego ostatniego, jesteśmy bardzo zadowoleni.
      • gomado terapia 23.11.12, 22:16
        Ja polecam Son-Rise. Masz w W-wie fundację Być Bliżej Siebie, więc tylko korzystać.
    • nie_moja_bajka Re: Terapia dla synka 2,5 r.ż. 24.11.12, 17:28
      nie wiem gdzie mieszkasz i ile możesz zainwestować w terapię.
      Ja polecam Asystę www.asysta.org/
      Obecnie wdrażają rożne zajęcia dla autystów ( poczytaj na stronie). Traktują każdego indywidualnie, poważnie i z szacunkiem. To mały ośrodek, który polecono mi właśnie na tym forum.
      I STANOWCZO odradzam Promitis.
      Poza tym trochę zajęć na NFZ możesz uzyskać w Krasnalu ( my byliśmy bardzo zadowoleni) lub OWI na Pilickiej ( ale na Pilickiej bardzo długo sie czeka- nawet ok. roku).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka