Dodaj do ulubionych

Szkoła integracyjna czy specjalna?

16.06.13, 23:10
Niedługo i nas czeka wybór szkoły. I duży problem, bo gdzie pasuje dziecko, które z nauką radzi sobie świetnie, ale ma swoje "fiksy" i nawiązuje kontakt tylko z dorosłymi (dzieci ignoruje)?
Jak Wy rozwiązaliście ten problem?

Alternatywa jest taka (poprawcie mnie, jeśli się mylę):
Klasa integracyjna - z nauką OK, ale na tle klasy będzie tym gorszym i izolowanym. Poza tym, terapii praktycznie nie ma.
Szkoła specjalna - dużo terapii, małe klasy, ale jak jest z realizacją programu w rzeczywistości? Szkoła jest dla wszystkich stopni niepełnosprawności: od lekkiego do znacznego.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Szkoła integracyjna czy specjalna? 17.06.13, 07:00
      szkola specjalna jest dla dzieci niepelnosprawnych intelektualnie. Jesli dziecko miesci sie w normie intelektualnej, to zwykla szkola. Szkola specjalna zamyka dziecku droge do ewentualnej dalszej edukacji. Matury nie bedzie moglo zdawac, na studia nie pojdzie. Co najwyzej przyuczenie do prostej, nieskomplikowanej pracy.
      My nie mielismy dylematu: mam dziecko niskofunkcjonujace, chodzi do szkoly zycia.
      • monisia900 Re: Szkoła integracyjna czy specjalna? 17.06.13, 17:15
        mruwa9 napisała:

> szkola specjalna jest dla dzieci niepelnosprawnych intelektualnie. Jesli dzieck
        > o miesci sie w normie intelektualnej, to zwykla szkola. Szkola specjalna zamyka
        > dziecku droge do ewentualnej dalszej edukacji. Matury nie bedzie moglo zdawac,
        > na studia nie pojdzie. Co najwyzej przyuczenie do prostej, nieskomplikowanej p
        > racy.
        > My nie mielismy dylematu: mam dziecko niskofunkcjonujace, chodzi do szkoly zyci
        > a.

nic bardziej mylnego!
        mój syn przeszedł niedawno do szkoły specjalnej- z intergacji - i nie ma uposledzenia. szkola do której chodzi syn absolutnie nie zamyka drzwi do dalszej nauki. w szkole działa szkola podstawowa, gimnazjum, zawodowka i technikum (jest możliwość zrobienia matury). wiec jakie to zamkniecie drogi do np.: studiow?
        na obecna chwile nie miałabym już dylematow co do poslania dziecka do takiej szkoły. już teraz wiem, ze jeżeli corcia nie będzie funkcjonowala w wieku 5 lat jak zdrowy rowiesnik, to tez pojdzie to tej szkoły co chodzi teraz syn. nie ma dla mnie innej opcji poza: albo masowa, aalbo specjalna.

tylko tez trzeba pamietac, ze sa rozne typy szkol specjalnych. w tej syna dzieci sa w normie intelektualnej, maja normalny program, biora udzialy w olimpiadach przedmiotowych itd... roznica jest tylko w podejściu do samego ucznia-a ta może być (jak wlasnie w naszym przypadku) kolosalna. w integracji syn nie chciał się uczyc-tzn był zniechęcony, nie miał motywacji, był zestreesowany. w tej szkole zaczal narzekac ze się wakacje zblizaja i szkoły nie bedzie:). no i będzie miał srednia ponad 5,0 i pasek na świadectwie.
        • maadzik3 Re: Szkoła integracyjna czy specjalna? 17.06.13, 18:48
          to jeszcze napisz z ciekawosci jaka to szkola. Skoro tak dobra warto wystawic laurke
    • maadzik3 Re: Szkoła integracyjna czy specjalna? 17.06.13, 08:24
      Moje dziecko (podobne w opisie do Twojego, choc oczywiscie porownania na takiej podstawie sa bez sensu) chodzi do zupelnie zwyklej szkoly spolecznej. Male klasy, zaangazowani nauczyciele. Bardzo wysoki poziom. Ma 3 godziny dodatkowo tygodniowo (z pedagogiem, psychologiem i cwiczenia na koncentracje w grupce innych potrzebujacych wsparcia uczniow). Szkola ma jeszcze dwoje innych dzieci z ZA, radzi sobie dobrze. Owszem, tarcia spoleczne i towarzyskie sa, ale da sie ogranac. Jestem zadowolona z wyboru
      • maadzik3 Re: Szkoła integracyjna czy specjalna? 17.06.13, 08:25
        Aha, Mlody jest bardzo inteligentny, ale ma np. swoje fiksacje naukowe, bardzo ścisłe, okropną grafię, kłopoty z koncentracją, kłopoty ze stosunkami z rówieśnikami. Ale radzi sobie generalnie bardzo dobrze.
        • aga_sama Re: Szkoła integracyjna czy specjalna? 17.06.13, 12:06
          Wiele szkoł specjalnych ma zapis w statutach, że przyjmują tylko dzieci z upośledzeniem umiarkowanym bądż znacznym, ale też tworzą klasy tylko dla dzieci z autyzmem lub przyjmują niżej funkcjonujących autystow do klas "mieszanych"
          Więc to nie jest tak, że dziecko w normie intelektualnej łatwo sie dostaje do takiej klasy. Znam przypadki, gdzie w imię dobra dziecka namawia się rodziców do zaniżenia wyniku badania poziomu intelektualnego dziecka. Autysta trafia do szkoły specjalnej, ma terapie, ale nie realizuje podstawy programowej, więc de facto ma zamkniętą dalszą ścieżkę edukacji.

Jeżeli dziecko faktycznie nie daje rady w klasie integracyjnej, to czasem najlepszym wyjściem jest znalezienie jeszcze jednego podobnego "agenta" i walka o klasę specj. w szkole masowej lub integracyjnej
          • brolek Re: Szkoła integracyjna czy specjalna? 17.06.13, 13:47
            Z formalnego punktu widzenia uczeń z niepełnosprawnością może uczyć się w każdym typie szkoły (ogólnodostępnej, integracyjnej i specjalnej), również w sytuacji, kiedy jest w normie intelektualnej. W każdym typie szkoły uczeń z upośledzeniem umysłowym w stopniu lekkim i uczeń w normie intelektualnej musi realizować zwykłą podstawę programową, a w związku z tym na dalszych etapach kształcenia też może uczyć się w dowolnym typie szkoły, może zdawać maturę i iść na studia (jeśli oczywiście jest w stanie). Nie ma ku temu przeszkód prawnych.
            • halogen75 Re: Szkoła integracyjna czy specjalna? 17.06.13, 15:17
              Nie podpowiem. Jestem obecnie w temacie za maluczka. Boję się tego momentu u nas kiedy trzeba będzie podjąć konkretną decyzję w takiej samej sprawie.
              • alcia555 Re: Szkoła integracyjna czy specjalna? 17.06.13, 15:35
                Moja córka ma problemy z koncentracją,problemy z mową,a i tak oddałam ją do klasy intergracyjnej.Panie też mówią ,że do szkoły specjalnej mogę oddać jak sobie nie da rady w intergracyjnej
                • amaw1 Re: Szkoła integracyjna czy specjalna?do alcia555 19.06.13, 00:28
                  Bądź CZUJNA, obserwuj wnikliwie mozliwości i postępy córki!!! Niestety obecnie w szkołach , każde dziecko , tym bardziej w klasach integracyjnych jest na wagę złota. Sa dzieci z orzeczeniem jest klasa integracyjna, brak dzieci czasem dziecka brak pracy dla nauczyciela wspomagającego.Niestety okrutne, ale prawdziwe!!Zachęcam dokładnie analizować sytuację i nie ufać bezgranicznie nauczycielom.Oczywiscie do szk.spec.można zawsze oddać dziecko, niestety braków często nie można nadrobić!!!
    • ninamo Re: Szkoła integracyjna czy specjalna? 25.06.13, 12:57
      Nie ma jednej prawidłowej odpowiedzi. Moja 10 latka będzie teraz w 3 klasie integracyjnej ( w zerówce miała roczne odroczenie).
      Ma lekkie upośledzenie, całosciowe zaburzenia rozwoju, mnóstwo swoich, jak mówisz fiksów. Nauczycielka, która sie nią zajmuje mówi mi, że to oczywiście moja decyzja, ale szkoda by oddawać mała do specjalnej na tym etapie, bo jest inteligentna. Z mała motoryka ma ogromne problemy - pisze po śladzie. Czyta tez słabo, często bez zrozumienia.
      I nie wiem, co zrobimy później. Takie to nasze dylematy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka