Dodaj do ulubionych

Po synapsisie

14.01.17, 20:48
Byliśmy w poradni Synapsis. Właściwie niczego się nie dowiedziałam poza tym ze syn jest mega nadpobudliwy i nie wiadomo czy te jego braki to zaburzenia si nadpobudliwość czy wczesne objawy autyzmu. Pani powiedziała ze na mega plus jest obserwacja reakcji czyli wspólne pole uwagi i relacja na nie wolno. Gorzej z reakcją na samo imię bez wyraźnego polecenia, chociaż w domu widzę ze gdy nie ma w okół niego różnych bodźców to reaguje
mamy przyjść za 4 miesiące. Co mam zrobić żeby za te 4 miesiące pokazać ile wypracował oprócz wspólnej zabawy. Zapisałam go na si i do logopedy. Ale nadal nie wiem czy to autyzm czy nie. Myślałam że oni tam wirdza.
Obserwuj wątek
    • agata_abbott Re: Po synapsisie 14.01.17, 21:13
      No ale nawet oni nie są jasnowidzami. Nie zawsze widać przy pierwszej obserwacji, szczególnie, jeśli dziecko jest małe, no i ma jakieś dodatkowe cechy/zaburzenia, które "zaciemniają" obraz (takie jak np. nadpobudliwość czy zaburzenia si). Przez 4 miesiące małe dziecko może się bardzo rozwinąć, pochodźcie przez ten czas na si i do logopedy, przy następnej obserwacji być może Synapsis powie więcej. Powodzenia!
      • sasinka1990j Re: Po synapsisie 14.01.17, 21:56
        Jak nauczyć takie dziexko komunikacji?
        • agata_abbott Re: Po synapsisie 14.01.17, 22:00
          trzecipasazer.wordpress.com/2016/10/28/pecs/ - spróbuj tak:)
        • patir23 Re: Po synapsisie 14.01.17, 22:24
          A ile ma lat?
          • patir23 Re: Po synapsisie 14.01.17, 22:25
            To do sasinki ,☺
            • sasinka1990j Re: Po synapsisie 14.01.17, 22:57
              17 miesiecy
              • patir23 Re: Po synapsisie 15.01.17, 07:45
                To jeszcze maly. Może się bardzo dużo zmienić na lepsze....
              • makurokurosek Re: Po synapsisie 24.01.17, 00:47
                Dzieci w tym wieku rozwijają sie różnie jedne mówią całymi zdaniami inne są na etapie słów dźwiękonaśladowczych , co nie oznacza że któreś z nich ma zaburzenia ze spektrum autyzmu. Dlaczego tak nachalnie chcesz znaleść u swojego dziecka zaburzenia ? Wyrzuć na śmieci tv , ktory jak sadze po innym wątku jest non stop włączony i zajmij sie dzieckiem . jak dziecko ma sie czegokolwiek nauczyć jak i ty i ono cały czas wlepiacie oczy w tv . Chcesz rozwijać jego mowę to czytaj mu dużo , baw sie z nim w przedmuchiwania waty , dmuchanie baniek , naśladowanie szumiących drzew , samochodów , lepienie z ciastoliny , piachu . Z twojego opisu twojego dziecka wyglada ono na dziecko zaniedbane i narażone na ciągły kontakt z tv . po co ci dziecko skoro wolisz je na kilka godzin posadzić przed tv niz sie nim zająć
    • karolinaduma Re: Po synapsisie 16.01.17, 18:00
      Czy słyszała Pani o metodzie krakowskiej?
      • terapeut-ka Re: Po synapsisie 16.01.17, 23:02
        W jakim celu miałaby być stosowana metoda krakowska w przypadku tego konkretnego dziecka?
        • karolinaduma Re: Po synapsisie 17.01.17, 10:35
          Jest to metoda stymulująca rozwój dziecka systemowo(całościowo). Jesli ktoś nie ma pomysłów jak stymulować rozwój dziecka to można chodzic na takie zajęcia.
          • terapeut-ka Re: Po synapsisie 17.01.17, 11:01
            Ale kto nie ma pomysłów: rodzic czy terapeuta?
            Metoda Krakowska nie jest dla każdego dziecka i nie na każdym etapie jego rozwoju. Terapeuci MK powinni o tym informować rodzica. Piszę to ponieważ pracuję z małymi dziećmi z różnego rodzaju nieprawidłowościami w rozwoju i przeraża mnie stosowanie jednej metody pracy z dzieckiem, niezależnie od tego czy mu pomoże, czy zaszkodzi.
            I zastanawiam się z czego to wynika: braku wiedzy czy chęci zarobienia pieniędzy?
            Dziecko siedemnastomiesięczne z nieprawidłowym rozwojem społecznym (albo z podejrzeniem tegoż) wymaga zdecydowanie innego rodzaju pracy.
            • terapeut-ka Re: Po synapsisie 17.01.17, 11:26
              @ sasinka1990j - sposób na rozwój komunikacji, który podpowiedziała agata_abbott jest wg mnie jak najbardziej na miejscu. Trudno jest doradzać nie widząc dziecka i tego, czego w tym momencie najbardziej potrzebuje.
              Polecam poczytać "ESDM. Metoda wczesnego startu dla dziecka z autyzmem" S.J. Rogers, G. Dawson, L.A. Vismara (proszę nie sugerować się tytułem, pamiętam, że Pani dziecko jest bez diagnozy). Jest to książka napisana dla rodziców i doskonale wyjaśnia co po kolei i w jaki sposób robić żeby odpowiednio wspomagać rozwój społeczny i komunikacji.
              Może też Pani zajrzeć na: pl-pl.facebook.com/alternatywnebrzmienieslow/ - tam Pani zobaczy na czym polega rozwój komunikacji.
              • martab-b Re: Po synapsisie 18.01.17, 22:51
                Jesli mogę zapytać...w jakim mieście Pani przyjmuje?
            • izabela262 Re: Po synapsisie 18.01.17, 06:44
              Witam. Czy Pani jest terapeutka dla dzieci z autyzmem?czy mogę się jakoś skontaktować z Panią prywatnie?
              • terapeut-ka Re: Po synapsisie 18.01.17, 21:59
                Jestem logopedą, pracuję z dziećmi między innymi z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Jeśli działa Pani mail gazetowy mogę na niego wysłać wiadomość, natomiast uprzedzam, że przez internet pewnie niewiele pomogę....
                Polecam zasięganie informacji w Fundacji Synapsis - dyżur telefoniczny dla rodziców: badabada.pl/kontakt i Fundacji Wsparcie na Starcie: www.wsparcienastarcie.org/oferta/telefon-informacyjny
                • izabela262 Re: Po synapsisie 19.01.17, 07:17
                  Niestety jestem tu nowa i nie wiem czy dziala ten mail, może po prostu podam Pani@do mnie izka262@onet.eu proszę o wiadomość.
            • ellenai1 Re: Po synapsisie 18.01.17, 11:35
              Ja miałam syna na MK, ale dopiero jak miał 3,5 lata. Najpierw faktycznie zakupiłam kilka książek, tj. właśnie tą ESDM Metodę dobrego start i książkę Metoda Floortime - w Polsce to podobne do tego GPS (Growth Through Play), to fajnie faktycznie na początek, aby pracować na komunikacją.Szczególnie, że to 17miesięczniak :) Później, jak komunikacja ruszyła, to w wieku 3,5 lat dostaliśmy IPET napisany przez terapeutę pracującego m.in. MK. No i też pracowaliśmy głównie w domu (terapeuta jest 4h pociągiem ode mnie), bo w przedszkolu i tak nie potrafili IPETu zrealizować. Faktycznie, po MK rewelacja- poznawczo do przodu, na ostatniej diagnozie w w CMK w Krakowie wyszedł nieźle, potwierdzono autyzmn wysokofunkcjonjący.

No, ale mój nie tylko społecznie nie tak, trzeba było raczej wszystkie elementy/fazy rozwoju wypracować.
              • patir23 Re: Po synapsisie 24.01.17, 16:44
                Od czego takie ćwiczenia zaczynać? Od płyt i słuchawek? Ukladanek? Bo i chyba musi być tak że dziecko potrafi dłużej usiedziec przy stoliku?
                • ellenai1 Re: Po synapsisie 24.01.17, 21:51
                  Postaram się odpowiedzieć na tyle, ile pamiętam :)
                  Wszystko zależy od dziecka- u nas kiepska była komunikacja dosyć, syn posługiwał się wyłącznie gestami, no i ciężko było zwrócić uwagę jego na to, co ja robię. Więc trochę w sumie intuicyjnie robiliśmy floortime, ale-książka (i metoda GPS, wykupiliśmy konsultacje online w fundacji Zrozumieć Autyzm) pomogła nam wyłapać, na co zwrócić uwagę i jak próbować wywołać jak najwięcej odwzajemnionych interakcji. Nie wiem, czy to samo byśmy osiągnęli stosując wyłącznie MK. Floortime/GPS jest dla dziecka generalnie bardzo fajne.

Jak trochę komunikacja poszła do przodu, powoli i stopniowo zaczęśliśmy wprowadzać ćwiczenia lewopółkulowe- to możesz sobie wygooglować:)- wszystkie rodzaje tych ćwiczeń są też w książce "Wczesna diagnoza i terapia zaburzeń atystycznych" J. Cieszyńskiej. I -podzielone nawet na podstawie wieku dziecka- we "Wczesna interwencja terapeutyczna". Najlepiej, jakby plan pracy do domu przygotował Wam logopeda, bo musi być pod dziecko zdecydowanie, a wcześniej diagnoza logopedyczna. Płyty i CD nie słuchaliśmy, ale to chyba głównie pod dzieci z zaburzeniami słuchu fonemowego, a mój tego nie miał. No i w domu nie robiliśmy tak jak prof. Cieszyńska każe, że 30 min. przy stoliczku:) Robiliśmy ćwiczenia na podłodze, czasem jedno, czasem dwa, ale regularnie co dzień- ale w odstępach czasowych, w zależności, ile wytrzymał. Jak skończył ok. 4 lata, to wystawiam przed nim zestaw ćwiczeń do zrobienia, i je robi za nagrodę.Ja wiem, że MK zakłada, że nagród jako takich nie ma, ale zdecydowanie ułatwiło mi to codzienną pracę z dzieckiem i dla nagrody raczej robi, ma fazy buntu, ale nie są takie ostre, jak widzi nagrodę :) Przy MK (regularnym stosowaniu ok. 30 min ćwiczeń lewopółkulowych dziennie) powinny być rezultaty po ok. 2 tygodniach. Jak nie ma, trzeba szukać dalej...
                  A, jest fajna strona, zaczynać trzeba pewnie od programowania języka, jak nie mówi:
                  juniora.pl/programowanie-jezyka-c-1.html?sort=1a
                  Z tego co pamiętam, my mieliśmy masę ćwiczeń lewopółkulowych na początek- sekwencje, odwzorowywanie (np ułóż tak jak ja), szeregi, relacje, wykluczanie ze zbioru, znajdowanie różnic, itp. wszystko w sumie, co w tych książkach co wymieniłam.
                  • patir23 Re: Po synapsisie 25.01.17, 12:00
                    A czy mogę napisac do Ciebie może na priv?
                    • ellenai1 Re: Po synapsisie 25.01.17, 13:18
                      Jasne
                      • patir23 Re: Po synapsisie 25.01.17, 15:24
                        Podasz maila ? Czy wolisz żeby ja napisała swojego. Mam trochę pytan.
                        • ellenai1 Re: Po synapsisie 25.01.17, 19:41
                          ellenai1@gazeta.pl
    • izka2016 Re: Po synapsisie 18.01.17, 00:45
      Witam, mam córkę - skończyła 20 miesięcy i u nas reakcja na imię podobna. Reakcji na imię bez wyraźnego polecenia praktycznie też brak...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka