oliwia333311 25.10.06, 17:36 Proszę o podanie adresu lub nr tel Ośrodka diagnostyki i terapii Zespołu Aspergera w woj Sląskim Katowice lub Opole . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna9920 Re: Ośrodki Diagnostyczne 25.10.06, 19:00 w wątku wyżej na szpilce jest podany adres Odpowiedz Link
anula2000 Re: Ośrodki Diagnostyczne 06.11.06, 12:25 www.osrodekterapiinerwic.pl/pozdrawiam Odpowiedz Link
gemmavera Re: Ośrodki Diagnostyczne 06.11.06, 14:55 Poprawny link do ośrodka w Orzeszu: www.osrodekterapiinerwic.pl/ aczkolwiek dyskutowałabym, czy oni się znają na ZA... W Katowicach, o ile dziecko jest tu zameldowane, polecam SPPP na Sokolskiej. W Gliwicach może Feniks (można też iść do nich prywatnie - w Zabrzu): www.nzozfeniks.pl/ (psychiatra: dr Piotr Gorczyca) I bardzo polecam panią dr Jolantę Surmacz, która jest neurologiem, ale ma fenomenalne podejście do pacjenta i bardzo dużą wiedzę o ZA, autyzmie i ADHD. Przyjmuje w CZD w Katowicach Ligocie lub prywatnie w Tychach, w Centrum Medycznym HT: www.htcentrum.pl/index.php?id=13&lang=1 Odpowiedz Link
anula2000 Re: Ośrodki Diagnostyczne 06.11.06, 21:22 oj, sorki, nie wpadł mi enterek CHętnie podyskutuję czy się znają, a w Orzeszu również pracuje dr Surmacz i jeszcze w Katowicach, w przychodni przy ul. Powstańców Odpowiedz Link
gemmavera Re: Ośrodki Diagnostyczne 06.11.06, 23:10 :) Wiem, że dr Surmacz pracuje w Orzeszu, bo akurat w tym roku tam byłam. Tyle że ona zajmuje się tam głównie biofeedbackiem, o ile się zorientowałam. Nie bierze udziału w całym procesie diagnostycznym. Bo co ciekawe, jej diagnoza nieco różni się od diagnozy "oficjalnej", wydanej przez grupę pedagogów i terapeutów, którzy w Orzeszu zajmowali się moją córką. :) Oczywiście temat autyzmu nie jest fachowcom z Orzesza obcy, ale mam wrażenie, że przy niuansach już się lekko gubią, niestety. Co rzecz jasna nie przekreśla proponowanej tam terapii jako takiej. :) Co do Powstańców natomiast, to nie wiem, cze dr Surmacz jeszcze tam przyjmuje - ostatnio doszły mnie słuchy, że już nie. Ale nie wiem na pewno. Odpowiedz Link
anula2000 Re: Ośrodki Diagnostyczne 07.11.06, 00:00 faktycznie miała przerwę ok pół roku, ale byłam u niej na POwstańców we wrześniu. W naszym przypadku jej pierwsza diagnoza, a właściwe podejrzenie sprawdziło sie w Orzeszu, zresztą sama nas tam pokierowała. Może twoja córka jest jeszcze za mała, stąd ich ostrożność? Mam też wrażenie, że dziećmi z poważnymi zaburzeniami autystycznymi raczej się tam nie zajmują. Odpowiedz Link
gemmavera Re: Ośrodki Diagnostyczne 07.11.06, 13:07 Anula, moja córka ma prawie 6 lat i jest dzieckiem z tzw. pogranicza, stąd jak sądzę wzięły się rozbieżności w diagnozie. Tzn. wydaje mi się, że w jasnych i oczywistych przypadkach autyzmu ludzie z Orzesza dają radę, ale w przypadku niusansów już nie do końca. :) U nas chodziło o to, czy moja córka ma ZA, czy HFA. Niby niczego to nie zmienia, ale jednak dowodzi pewnej niepełnej znajomości tematu - chodzi właśnie o te "drobne różnice";) między ZA a HFA. Z ich strony nie byłą to więc ostrożność - po prostu moja córka nie jest książkowym przypadkiem. :) W sumie nie mam o to pretensji, bo po pierwsze wiem, że Orzesze nie jest ośrodkiem dla dzieci z autyzmem, po drugie, pojechałam tam już z diagnozą, więc ich opinia była już tylko jakimś dopełnieniem. Wszystko to nie zmienia faktu, że pewnie pojedziemy tam w przyszłym roku. :) Też skierowała nas tam dr Surmacz :) pozdrawiam :) gemma Odpowiedz Link
oliwia333311 Re: Ośrodki Diagnostyczne 08.11.06, 23:55 Dziękuję wszystkim za pomoc.Udałam sie z synkiem do dr Gorczycy ,który zdiagnozował autyzm atypowy.Zdiagnozowanie dziecka bardzo mi pomogło zrozumiec jego trudne zachowania.Spojrzec na moje trudne dziecko zupełnie inaczej.Zadaję sobie jednak pytanie dlaczego stało się to tak pózno skoro o moich obawach informowałam psychiatre,który stwierdził błędy wychowawcze a nie powazna chorobe. Do gemmawery.......czy możesz mi napisac jakie nietypowe objawy ma twoja córka Anula ...mój syn ma 5 lat i tez nie ma typowych objawów -to dla mnie bardzo ważne. Odpowiedz Link
joanna9920 Re: Ośrodki Diagnostyczne 09.11.06, 04:56 cieszę się,że już coś wiesz.teraz będzie wam łatwiej.mam nadzieję,że nie będziesz juz płakać.pozdrawiam Odpowiedz Link
gemmavera Re: Ośrodki Diagnostyczne 09.11.06, 10:21 oliwia333311 napisała: > Dziękuję wszystkim za pomoc.Udałam sie z synkiem do dr Gorczycy ,który > zdiagnozował autyzm atypowy.Zdiagnozowanie dziecka bardzo mi pomogło zrozumiec > jego trudne zachowania.Spojrzec na moje trudne dziecko zupełnie inaczej.Zadaję > sobie jednak pytanie dlaczego stało się to tak pózno skoro o moich obawach > informowałam psychiatre,który stwierdził błędy wychowawcze a nie powazna > chorobe. Z tego, co się słyszy, dość często dzieci z ZA czy "lekkim" autyzmem są postrzegane jako rozwydrzone i źle wychowane - a odpowiedzialnością za ich zachowania obarcza się rodziców, niestety. Ale cieszę się, że już mniej więcej wiesz, na czym stoisz. :) To już jest jakis początek. :) > Do gemmawery.......czy możesz mi napisac jakie nietypowe objawy ma > twoja córka Chodzi nie tyle o nietypowe objawy, ile właśnie o brak niektorych wyraźnych objawów niezbędnych do stwierdzenia autyzmu/ZA. Np. rutynowe zachowania są w wykonaniu mojej córki bardzo subtelne. Nie są oczywiste dla kogoś, kto np. spotyka ją po raz pierwszy. Poza tym córka jest raczej elastyczna, nie boi się zmian, nowości itd. Odpowiedz Link
anula2000 diagnoza i co dalej??? 09.11.06, 23:59 a jeśli już macie diagnozy to co dalej? Gdzie na śląsku, zajmuja się Waszymi dziećmi??? Mój bardzo długo był bez pomocy, bo panie z poradni widząc go może 3 razy, stwierdziły, ze jest mały i nic mu nie potrzeba i co najciekawsze nie miały okazji zobaczyć dziecka w grupie. Gdzie jeździcie z dziećmi i na jakie terapie???? Mój też do końca nie jest zdiagnozowany, bo ciężko go przypasować konkretnie, więc jesteśmy tak pomiędzy, ale niestety problem istnieje. Teraz jestem na etapie szukania pomocy, terapii itd. Odpowiedz Link
oliwia333311 Re: diagnoza i co dalej??? 10.11.06, 18:39 witam...Ja juz mam diagnozę i nadal jestem w kropce,nie bardzo wiem co robić.Obecnie jestem na etapie czytania i zdobywania wiedzy na temat autyzmu Wczoraj wyczytałam ,że istnieje coś takiego jak autyzm metaboliczny i pasuje on jak ulał do mojego syna.Przyznam ,że trochę mnie to podłamało,ponieważ często występuje regres.Mój synek leczy się między innymi gastrologicznie -ma spore problemy .A tak serio ..to im więcej czytam to coraz bardziej się pogrążam. Odpowiedz Link
gemmavera Re: diagnoza i co dalej??? 10.11.06, 23:18 Oliwia, a czy Twój syn jest na diecie? Nie załamuj się, no bo teraz, jak już wiesz, co jest grane, przynajmniej wiesz, co robić, żeby mu pomóc. :) Będzie ok. :) Odpowiedz Link
gemmavera Re: diagnoza i co dalej??? 10.11.06, 23:22 Anula, my w zasadzie chodzimy tylko na SI i na zajęcia z pedagogiem w ramach wczesnego wspomagania rozwoju - to w ośrodku na Radockiego, w Katowicach. Próćz tego regularnie jeździmy do SPPP na Sokolskiej. No i byłyśmy w Orzeszu. :) Poza tym moja corka jest w przedszkolu integracyjnym. A jaką diagnozę (przynajmniej wstępną) ma Twój syn? Napisz na priv, jeśli wolisz. :) Odpowiedz Link
joanna9920 Re: diagnoza i co dalej??? 11.11.06, 10:27 odpisałam Ci Oliwia. Gemma pozwoliłam sobie polecic Ciebie Oliwii w kwestii szukania terapii SI na Śląsku.może daj jej namiary Odpowiedz Link
iwpal Re: gemmavera 12.11.06, 17:26 wątek o SI na Śląsku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23522&w=29643596 Odpowiedz Link