taab 13.08.04, 20:53 Jezeli ktos jest zainteresowany to zapraszam pod adres: sourceforge.net/projects/mlcrosswords/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uhuhu Re: program do ukladania krzyzowek 14.08.04, 07:46 Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź: 1. jak ściągnąć ów program - tzn. który to plik (mlcrosswords-0.3.zip? a może mlcrosswords-0.3-src.zip? a może oba są jakoś potrzebne?); 2. jak go odpalić w środowisku Windows. Ściągnąłem oba pliki z pkt 1, rozpakowałem i... nie wiem, co dalej :-// (heh, pewnie wyjdę na informatycznego lajkonika, ale naprawdę nie wiem, co dalej...) Odpowiedz Link
jfalek Re: program do ukladania krzyzowek 14.08.04, 09:53 uhuhu napisał: > Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź: > > 1. jak ściągnąć ów program - tzn. który to plik (mlcrosswords-0.3.zip? a może > mlcrosswords-0.3-src.zip? a może oba są jakoś potrzebne?); > 2. jak go odpalić w środowisku Windows. > > Ściągnąłem oba pliki z pkt 1, rozpakowałem i... nie wiem, co dalej :-// > (heh, pewnie wyjdę na informatycznego lajkonika, ale naprawdę nie wiem, co > dalej...) ================================= Zajrzałem i pokombinowałem, i też nic nie rozumiem, mam program, jest tam nawet polski słownik (ubogi bo ubogi), tylo do szczęscia brak pliku exe. Jest tam co prawda plik bat, zastępuje on w wielu wypadkach plik exe, ale warunkowo. Sam plik exe jest mimo wszystko ptrzebny a w pliku bat zapisuje ssię zazwyczaj kolejność uruchamiania pewnych plików dodatkowych, np, polskie czcionki lub rodzaj wydruku (Mazowia, Latin, itp), to już przerabiałem. Dopóki nie znajdę jakiegoś pliku z rozszerzeniem exe, to nie potrafie tego też uruchomić. Swoją droga ciekawa sprawa. Podrawiam Jędrzej Odpowiedz Link
n.s Re: program do ukladania krzyzowek 14.08.04, 14:26 Niniejszy program jest napisany w jezyku Java. Do jego uruchomienia niezbedne jest zainstalowane srodowisko Java (ja mam JDK w wersji 1.4.2) oraz ustawiona zmienna srodowiskowa JAVA_HOME (co o ile pamietam odbywa sie przy instalacji). Sposób odpalenia programu w katalogu glownym programu: mlcrosswords -p test1.txt (uruchamiany jest plik .bat z opcją -p oraz plikiem test1.txt będącym szablonem diagramu - pliki te znajduja sie w katalogu patterns) Jesli wszystko dobrze pojdzie, program zaczyna generowac rozwiazania, które zostają zapisane w katalogu resolved Nie zaglebialem sie zbytnio w ich jakosc oraz sposob generowania, ale zdaje sie ze program sprawdza wszystkie mozliwosci po kolei jadac od poczatku alfabetu. Odpowiedz Link
taab Re: program do ukladania krzyzowek 18.08.04, 21:31 powienem dodac plik readme.txt. jednakze mozna zagladnac do podkatalogu docs albo na strone domowa projektu (jak to zwykle na www.sf.net bywa - tam sa informacje szczegolowe o projekcie). Odpowiedz Link
romanglowacki Re: program do ukladania krzyzowek 14.08.04, 20:42 A co sądzicie o programie KK p. Lacha. Kto go używa i jakie ma o nim zdanie? Jeśli jest ktoś zainteresowany - informuję, że posiadam do tego programu kilkusettysięczną bazę definicji. Odpowiedz Link
jfalek Re: program do ukladania krzyzowek 16.08.04, 10:58 romanglowacki napisał: > A co sądzicie o programie KK p. Lacha. Kto go używa i jakie ma o nim zdanie? > Jeśli jest ktoś zainteresowany - informuję, że posiadam do tego programu > kilkusettysięczną bazę definicji. ================================================= Mam przyjemnośc znać program p. Lacha Nie mam go, ale miałem okazje poznać go i jego możliwości u przyjaciela bardzo dobrze. Mam tylko DEMO, ale właściwie tylko dla własnej ciekawości trzymam to dalej. Nie zdecydowałem sie na jego zakup w czasach gdzie kosztował on 1 tyś zł., było to wczasach gdy stanowiło to średnia płacę w kraju, jak i teraz nawet po obniżce ceny do 750 zł, co stanowi to około teraz 30% średniej płacy w polsce. Dlaczego. Bo znam lepsze. Bo nie jest on dla mnie zbyt przystępnie napisany pod użytkownika. Część słownikowa jest bardzo słaba, brak tam możliwości importu słownika napisanego przez użytkownia, to główna wada. Dwa właściwie tylko warianty układania zadań, panoramy i klasyczne, a te z kilkoma wariantami, to zdecydowanie za mało. Program od lat nie jest rozwijany, stoi w miejscu Bardzo ograniczone możliwości szukania haseł poprzez skomplikowane maski. Moja ocena abrdzo SUBIEKTYWNA w skali 0-9, to 4. Fakt że program ma generator, to jeszcze nie wszystko. Posiada on co prawda dość sporo tzw. bajerów, ale zupełnie niekonieczne przydatnych dla indywidualnego użytkownia. ad. bazy kilkusettysięcznej. Mozna mieć i bazę o zbiorze haseł 40 tyś, i tych definicjach do nich w ilości 280 tyś., ale co z tego? To definicje opisowe stosowane większoci przy panoramach, określenia pisane w zadaniach innych jak panoramy sa najwyraźniej inne. Ponadto baza haseł w okolicach 40 50 tys. nie jest zbyt imponująca, a skal trudności 1-4, to wg. za mało. A gdzie dzieiątki pozostałych atrybutów do haseł. Dość o tym bo to temat inny. Słowniki szaradziarskie - sposób zapisu, atrybuty, typologia haseł. To ogromny dział, dziewiczy na tym forum. Pozdrawiam Jędrzej Odpowiedz Link
luxer Re: program do ukladania krzyzowek 15.08.04, 18:00 Hej komputerowcy-szaradziści, a ja poszukuję programu wspomagającego rozwiązywanie krzyżówek,który będzie działał pod Linuksem ;/ - bez korzystania z wine. /WINE, to środowisko czasu rzeczywistego do uruchamiania programów dla MS-Windows w systemach operacyjnych typu GNU/Linux/. pozdrawiam luxer ps.ej! Reptar! Wracaj! Zmienia się charakter Twojego forum. Odpowiedz Link